Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2006

οι ισλαμιστές της Σομαλίας "κήρυξαν πόλεμο" στην Αιθιοπία

Οι ισλαμιστές της Σομαλίας βρίσκονται σε «πόλεμο» με την Αιθιοπία

ΑΠΕ
Ισλαμιστές μαχητές έχουν καλέσει σε ιερό πόλεμο κατά των αιθιοπικών στρατευμάτων στην Μπαϊντόα Μογκαντίσου
Στη σκιά σφοδρών συγκρούσεων κοντά στην έδρα της αδύναμης σομαλικής κυβέρνησης, οι ισλαμιστές -που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας- διακηρύσσουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την Αιθιοπία. Πολλοί Σομαλοί πρόσφυγες καταφεύγουν στην Αιθιοπία για να γιλιτώσουν από τις μάχες.

Ο ηγέτης της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (UIC), σεΐχης Χασάν Νταίρ Αουέις, δήλωσε από το Μογκαντίσου ότι «όλοι οι Σομάλοι πρέπει να λάβουν μέρος στη σύγκρουση με την Αιθιοπία».

«Είμαστε σε πόλεμο με την Αιθιοπία, αλλά όχι με την κυβέρνηση [της Σομαλίας]» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters o σκληροπυρηνικός ισλαμιστής ηγέτης, καθώς μαίνονται για δεύτερη μέρα οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του και στον φιλοκυβερνητικό στρατό, που υποστηρίζεται από αιθιοπικά στρατεύματα.

Ο σεΐχης Αουέις κατηγόρησε την Αιθιοπία ότι βομβαρδίζει θέσεις ισλαμιστών στη νότια Σομαλία. «Η σομαλική κυβέρνηση και οι ισλαμιστές δεν έχουν βαρέα πυροβόλα. Αυτό δείχνει πως η Αιθιοπία είναι σε πόλεμο εναντίον μας. Εφόσον δεχόμαστε επίθεση, δεν θα μείνουμε αδρανείς» διεμήνυσε.

Οι συγκρούσεις, λαμβάνουν χώρα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την έδρα της μεταβατικής σομαλικής κυβέρνησης στην Μπαϊντόα, και δημιουργούν φόβους για έναν γενικευμένο πόλεμο, που θα μπορούσε να βυθίσει ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής σε κρίση.

Ντόπιοι αναφέρουν πως αιθιοπικά στρατεύματα συγκρούονται με ισλαμιστές. Όμως, η Αιθιοπία αρνείται ότι δυνάμεις της μάχονται τους ισλαμιστές, αναφέρει το BBC.

Οι δηλώσεις του Αουέις περί πολέμου έγιναν μία μέρα αφού απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επίτροπος Λουί Μισέλ, δήλωσε πως η προσωρινή κυβέρνηση και η Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων δεσμεύθηκαν να επαναλάβουν χωρίς όρους τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στο μεταξύ, από συγκλίνουσες πηγές έγινε γνωστό την Πέμπτη πως πολλοί Σομαλοί έχουν καταφύγει τις τελευταίες εβδομάδες στη γειτονική Αιθιοπία για να ξεφύγουν από τις μάχες που γίνονται στη χώρα τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι έως και 8.000 Αιθίοπες στρατιώτες ενδέχεται να βρίσκονται στη Σομαλία υποστηρίζοντας την κυβέρνηση, ενώ η περιφερειακή αντίπαλος Ερυθραία φέρεται να έχει αναπτύξει 2.000 στρατιώτες υποστηρίζοντας τους ισλαμιστές.

Επίθεση εναντίον ισλαμιστών στη Σομαλία εξαπέλυσε η Αιθιοπία


Associated Press
Αντίς Αμπέμπα
Η Αιθιοπία παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον Σομαλών ισλαμιστών στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν πολλές κοινότητες, σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της ανατολικής Αφρικής.

«Η υπομονή μας έφθασε στα όριά της και η αιθιοπική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα αυτοάμυνας και άρχισε αντεπίθεση εναντίον των εξτρεμιστικών δυνάμεων της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (UIC) και ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης της Αιθιοπίας Μπερχάν Χαΐλου.

Αν και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν εδώ και εβδομάδες παρουσία των ενόπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας στη Σομαλία, που σπαράσσεται από εμφύλιο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Αντίς Αμπέμπα παραδέχεται το γεγονός.

Η Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων επιχειρεί να διώξει τα αιθιοπικά στρατεύματα που μάχονται στο πλευρό της σομαλικής κυβέρνησης. Το Σάββατο, μάλιστα, η UIC ζήτησε τη συνδρομή ξένων δυνάμεων για «ιερό πόλεμο» εναντίον της Αιθιοπίας.

Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι έχουν επιτύχει σημαντικό πλήγμα η μία στην άλλη, με εκατοντάδες νεκρούς, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

Τα Ισλαμικά Δικαστήρια ελέγχουν το νότιο τμήμα της Σομαλίας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Η ισχύς τους αυξάνεται συνέχεια από τον Ιούνιο, εγείροντας φόβους για αναδυόμενο καθεστώς τύπου Ταλιμπάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: