Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ομπάμα | Η επόμενη μέρα της Λιβύης «το χειρότερο λάθος» της προεδρίας μου

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής του Μουαμάρ Καντάφι στη ...Λιβύη -η οποία βρίσκεται σήμερα βυθισμένη στο χάος. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη το 2011 ήταν «σωστή» κίνηση.

Λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ερωτήσεις από το Fox News για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της προεδρίας του.

«Το χειρότερο λάθος;» ρώτησε ο δημοσιογράφος για να απαντήσει ο Ομπάμα: «Πιθανότατα η αποτυχία να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα μετά από αυτό που νομίζω ότι ήταν το σωστό να κάνουμε, την επέμβαση στη Λιβύη».

Μετά το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος με συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών και τη συγκρότηση δύο αντίπαλων Κοινοβουλίων και κυβερνήσεων. Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε το «πόδι» του στη χώρα, και η Λιβύη μετατράπηκε σε βασικό σημείο αναχώρησης μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητα έφθασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη νωρίτερα τον Απρίλιο αλλά δεν έχει αναλάβει την εξουσία.

Ο ηγέτης της φράξιας που έχει τον έλεγχο στη δυτική Λιβύη έχει απειλήσει με διώξεις όποιον υπουργό του συνεργάτη με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, παρόλο που είχαν υπάρξει προγενέστερες ανακοινώσεις ότι οι υπουργοί θα παραιτούνταν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει μεταμέλεια για τη Λιβύη, όπως επισημαίνει το BBC. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο μήνα στο Atlantic Magazine ανέφερε πως η επιχείρηση εξελίχθηκε τόσο καλά όσο ήλπιζε, όμως η Λιβύη σήμερα είναι ένα «χάος».

Σε εκείνη τη συνέντευξη άσκησε κριτική στη Γαλλία και τη Βρετανία, λέγοντας ειδικά για τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η προσοχή του αποσπάστηκε μετά την επέμβαση. Ήταν μία σπάνια κριτική για χώρα στενή σύμμαχο, η οποία προκάλεσε οργή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεδρίας του είναι κατά τον Μπαράκ Ομπάμα «η διάσωση της οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση», ενώ η καλύτερη ημέρα του στον Λευκό Οίκο ήταν όταν πέρασε τις μεταρρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Vape Bubble is my favorite product, bought from vape online.The e-cigarettes I have
used include smok vape and Eleaf juice, etc...And
wismec coils coils is heat resistance and ease of use.But i usually buy
the joyetech ego aio because it not only easy to use, but also free shipping.

Herman είπε...

Buy-1-bottled-ayahuasc online.
How to get 4-aco-dmt near me?
Best place to order 5-meo-dmt-online
Are you looking for ayahuasca?
How to order dmt-online?
Ultimate meo-dmt-online.

Best cubensis.
How to get ecuador?
Best Iboga.

Packers and Movers Jaipur είπε...

Get Packers and Movers Jaipur List of Top Reliable, 100% Affordable, Verified and Secured Service Provider. Get Free ###Packers and Movers Jaipur Price Quotation instantly and Save Cost and Time. Packers and Movers Jaipur ✔✔✔Reviews and Compare Charges for household Shifting, Home/Office Relocation, ***Car Transportation, Pet Relocation, Bike SHifting @ Packers And Movers Jaipur

Moneeba Idrees είπε...

Vibez365 is your daily magazine for all the latest news, and informative blogs on hottest topics around the world. We aim to provide the right information to our readers. Keeping in mind the passion, and the interest of our readers we not only focus on bringing you the blogs with the latest information but also, blogs straight from some of the best writers in the world.

Vibez365 is the readers paradise for you!

https://vibez365.com/