Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

O Kυριάκος θέλει να κάνει Ανάσταση με νέο κόμμα

Η εβδομάδα για τη ΝΔ αρχίζει με Προσφυγικό και μια επιτόπια επιθεώρηση της κατάστασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από το πρωί περιοδεύει στη Μυτιλήνη, αλλά τις ...... επόμενες ημέρες πληροφορούμαι ότι θα υπάρξει μια στροφή στα εσωκομματικά.
Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται ανακοινώσεις για το Συνέδριο, στο οποίο η νέα γαλάζια ηγεσία επενδύει πολλά για την επανεκκίνηση αλλά και την αντιπολιτευτική επιτάχυνση του κόμματος, ενώ πιθανότατα θα συνοδεύονται και από πλάνο για την οικονομική ενίσχυση της ΝΔ. 

Καταστατικές αλλαγές
Οι ημερομηνίες του Συνεδρίου κλείδωσαν για το τριήμερο 15-17 Απριλίου, με πρώτη επιλογή για τον χώρο το κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φαληρικό Δέλτα. Ο Κυριάκος, που θέλει να κάνει Ανάσταση με νέο κόμμα, δεν επιθυμεί ένα πανηγυρικό αλλά ένα Συνέδριο ουσίας και πολιτικού διαλόγου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές - προαναγγέλλοντας καταστατικές αλλαγές που, μεταξύ των άλλων, θα περιορίσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των μελών της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής.
Το νέο κομματικό όργανο μετά το Συνέδριο θα απαριθμεί 100 μέλη, από σχεδόν 500 που έχει σήμερα, ενώ όλες οι θέσεις θα είναι αιρετές και δεν θα υπάρχουν ex officio μέλη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι βουλευτές θα πρέπει να... ιδρώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν και στο κομματικό όργανο, πέραν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο ανταγωνισμός στα ανώτερα πεδία της κομματικής πυραμίδας θα αναγκάσει πληθώρα στελεχών να έρθουν κοντά στην κομματική βάση. Την προετοιμασία του Συνεδρίου αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, όπως με διαβεβαιώνουν, θα κατευθύνει μια μικρή ομάδα εργασίας και όχι μια δυσκίνητη οργανωτική επιτροπή των 30 και 40 στελεχών, όπως συνέβαινε στα προηγούμενα Συνέδρια. 

Από τη Συγγρού στην Πειραιώς
Μετά το Συνέδριο, εξάλλου, κλείνει και ο κύκλος της Συγγρού για τη ΝΔ. Τα νέα γραφεία που ικανοποιούν τον στόχο του νέου προέδρου για χαμηλότερα ενοίκια και μεταστέγαση σε υποβαθμισμένη περιοχή βρέθηκαν - επί της οδού Πειραιώς, πλησίον της Λαχαναγοράς, στα όρια Ταύρου, Μοσχάτου και Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Από την πλευρά μου, θα παρακάμψω κάποιους κακεντρεχείς που σχολιάζουν ότι τα νέα γραφεία θα βρίσκονται «μια ευθεία δρόμο από την Κουμουνδούρου» και θα μεταφέρω ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές υπογραφές στο μισθωτήριο και αμέσως μετά θα αρχίσουν τα τεχνικά συνεργεία να μετατρέπουν το τριώροφο κτίριο σε κομματική έδρα - γιατί ο χώρος θέλει δουλειά.

Με ορόσημο το Συνέδριο, από τη ΝΔ θα «τρέξουν» και ένα πανελλαδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου να πάρει το κόμμα μια ανάσα από τα χρέη που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ. Επειδή το κόμμα έχει πικρή εμπειρία από την εποχή των κουπονιών, μου λένε ότι αυτή τη φορά η εξόρμηση θα βασίζεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θα στοχεύει στη συγκέντρωση μικρών ποσών από πολλούς και μεγαλύτερων (έως 20.000 ευρώ, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τη χρηματοδότηση κομμάτων) από λιγότερους.    

Μικροπολιτικός / ΤΑ ΝΕΑ / Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: