Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

«Να φοβάσαι τη μισή αλήθεια -μπορεί να κρατάς τη λανθασμένη μισή»

δημοσκοπήσεις το Σεπτέμβριο του
2004, "ροκάνιζαν" την Κυβέρνηση!

Οπως δεν μπορείς να πας κόντρα στους νόμους της φύσης, έτσι δεν μπορείς να παραβιάζεις και τους κανόνες της οικονομίας. Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε οικονομική πολιτική που δεν μπορεί να ισχύσει. Οχι γιατί δεν είναι καλή. Αλλά γιατί βρισκόμαστε σε εποχή που τι ισχύει και τι δεν ισχύει δεν εξαρτάται από καλές προθέσεις.
Η οικονομία σε μια χώρα της ευρωζώνης υπόκειται στους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και επηρεάζεται άμεσα από τη διεθνή κρίση.
Βεβαίως, η πολιτική είναι πολιτική, δεν είναι σεμινάριο για οικονομικούς δείκτες και καμπύλες. Απ’ αυτή την άποψη η δουλειά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όπου βρίσκει στριμωγμένη την κυβέρνηση να τη στριμώχνει ακόμη περισσότερο. Στο πολιτικό παιχνίδι η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει τη φιγούρα της, αρκεί έτσι να κερδίζει εντυπώσεις. Εστω κι αν δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που καλπάζει, αλλά η Ν.Δ. που κόλλησε, εν προκειμένω.
Ομως στην πολιτική, όταν βλέπεις το τυρί, πρέπει να έχεις το νου σου και στη φάκα. Στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου αυτό πάει γάντι. Αλλος στη θέση του θα αναρωτιόταν: «Μα τι έκανα κι άρχισαν ξαφνικά οι δημοσκόποι να μου ρίχνουν ροδοπέταλα από τα παράθυρα;». Η απάντηση είναι εύκολη. Ο,τι βλέπουμε -κι ό,τι δεν βλέπουμε- αυτές τις μέρες δεν αφορά τον Γιώργο. Αφορά τον Καραμανλή. Συνεπώς αυτό που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων είναι η μισή αλήθεια. Και σύμφωνα με μια ατάκα από το «Λεξικό του έξυπνου λόγου» του Πάσχου Μανδραβέλη: «Να φοβάσαι τη μισή αλήθεια -μπορεί να κρατάς τη λανθασμένη μισή».
Γιώργος Λακόπουλος:"Φάκα"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O μόνος σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία είναι τα διαπλεκόμενα. Αυτοί θα σώσουν τον απλό κόσμο?
Ε,ρε γέλια!!!...!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι χώρα για σοβαρούς τεχνοκράτες η Ελλάδα. Ο Αλογοσκούφης πρέπει να είναι πολύ πικραμένος από τις εξελίξεις, διότι ακόμη και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες δεν έχουν καταλάβει τί πορνείο-οικονομία παρέλαβε και με πόσους κόπους έχει καταφέρει να τη συνεφέρει, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της περικοπής δαπανών (πάνω από 8 δισ. το χρόνο έχει μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα).
Οι περισσότεροι Έλληνες (όλων των κομμάτων, δυστυχώς και της Νέας Δημοκρατίας) δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η οικονομία είναι βαριά σαν το τρένο. Το ξεκίνημα, τα πρώτα 500 μέτρα είναι τα πιό δύσκολα, απαιτείται πολύ προπάθεια και η ταχύτητα που κερδίζεις είναι μικρή, μετά όμως τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και απογειώνεσαι, διότι έχεις τη φόρα σου, έχεις κτίσει τους θεσμούς και τις υποδομές.
Δυστυχώς ο κόσμος ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ (ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ ΚΟΠΟΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ.
Είναι όπως ΑΚΡΙΒΩΣ και τα οικονομικά ενός σπιτιού. Ο πατέρας μπορεί να κουράστηκε 30 χρόνια να φτιάξει ένα σπίτι που μετά το θάνατό του εκποιείται από το γυιό του για ταξίδια και αυτοκίνητα.
Το τρομερό είναι ότι όταν μετά από 3-4 χρόνια καταναλωθούν τα λεφτά, ο γυιός παραπονιέται για τη φτώχεια του, για την ακρίβεια, για την οποιαδήποτε κυβέρνηση, κλπ, κλπ.
Οι ανώριμοι λαοί εκλέγουν ανώριμους πολιτικούς, γι'αυτό άλλωστε μένουν πάντοτε απογοητευμένοι. Όταν δεν καταλαβαίνω τα βασικά στην οικονομία είναι φυσιολογικό να απογοητεύομαι ξανά και ξανά.
Δεν βλέπω κανένα (και πρώτα από όλους τους Νεοδημοκράτες) να εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση από το 1929 ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΓΓΙΞΕΙ. Αναρωτηθήκαμε για παράδειγμα ποια θα ήταν σήμερα η οικονομική μας κατάσταση, εάν ο Αλογοσκούφης δεν είχε περικόψει το έλλειμμα και ήμασταν ακόμη υπό επιτήρηση;
Λάθη και παραλείψεις υπάρχουν βεβαίως αλλά ας αναρωτηθούμε πόσο δύσκολο είναι να κουμαντάρεις ένα δημόσιο φορέα που όταν δεν μπορεί να κλέψει, απλά αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του (βλ. φορολογικά έσοδα). Και να έχεις συνεχώς και ένα σωρό άσχετους από οικονομικά νεοδημοκράτες υπουργούς να γκρινιάζουν συνεχώς για ακόμη περισσότερα λεφτά.
Σε κάθε περίπτωση τεράστιες είναι οι ευθύνες του Καραμανλή για την ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
Ο Ρουσόπουλος μπορεί να είναι παμπόνηρος αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει στον κόσμο πράγματα που δεν καταλαβαίνει, να μην ξεχνάμε ότι είναι αριστερών καταβολών.
Καλά θα κάνει ο Καραμανλής να σταματήσει να υποτιμά την επικοινωνία στα οικονομικά θέματα και να βάλει κάποιον που να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες της θέσης. Εάν μπορώ επίσης να εκφέρω μία προσωπική γνώμη για το Ρουσόπουλο, νομίζω ότι δεν κάνει για μιά δουλειά που απαιτεί σκληρή καθημερινή προσπάθεια και βαθειά γνώση του αντικειμένου (άσε που υποψιάζομαι ότι είναι και εξαιρετικά φυγόπονος εκ φύσεως).