Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

γιατί το σκάνδαλο Siemens πλήττει καίρια το ΠΑΣΟΚ;

1. Η υπόθεση Ζήμενς μπορεί επί της ουσίας να αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ομως, το μεγάλο -και σε συγκεκριμένες του πτυχές «επιβαρυμένο»- κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ το ταυτίζει πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι τη Νέα Δημοκρατία στα βλέμματα της κοινής γνώμης με το φαινόμενο της διαφθοράς.

2. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, η Ν.Δ. ως κυβέρνηση έχει πολύ περισσότερα περιθώρια χειρισμών έναντι των ΜΜΕ, αλλά κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, και στο πεδίο της Δικαιοσύνης: Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως οι ρυθμοί της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και η «ροή» των πληροφοριών για την υπόθεση υπαγορεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές «ανάγκες» του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και τούτο δύσκολα θα αλλάξει από το φθινόπωρο, όταν εφέτης-ανακριτής θα αρχίσει την τακτική ανάκριση. Μάλιστα, από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν πως η κορύφωση της νέας φάσης της δικαστικής έρευνας -και ενδεχομένως των αποκαλύψεων- θα συμπέσει με τις Ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου.

3. Επί του παρόντος μπορεί σκιές από την υπόθεση Ζήμενς να πέφτουν και πάνω από τη Ρηγίλλης, αλλά η μόνη αποδεδειγμένη ροή μαύρου χρήματος αφορά το ΠΑΣΟΚ, μετά την παραδοχή του κ. Θ. Τσουκάτου πως παρέλαβε το ένα εκατομύριο μάρκα από τη Ζήμενς για προεκλογικές ανάγκες της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ εκείνοι που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη εικόνα είναι πολύ πιθανόν να μην αλλάξει, καθώς ο κ. Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος είναι το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, μπορεί τελικώς να μην προβεί σε αποκαλύψεις, αναλαμβάνοντας το συνολικό βάρος του σκανδάλου, ενώ ύποπτοι λογαριασμοί στο εξωτερικό δύσκολα θα ανοίξουν, προκειμένου να αποδειχθούν οι αποδέκτες των χρημάτων της γερμανικής εταιρείας.

4. Μπορεί ο κ. Θ. Τσουκάτος επί του παρόντος να τηρεί ιδιαίτερα «προσεκτική» στάση έναντι της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να το πράττει, εάν διαπιστώσει πως μετατρέπεται σε «Ιφιγένεια» του συνόλου του πολιτικού συστήματος στην υπόθεση Ζήμενς.

διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: