Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

οι χώρες-εχθροί του ίντερνετ.

Μαζί με την εξάπλωση των διαδικτυακών εφαρμογών στην καθημερινή ζωή, αλλά και τη μετατροπή του Net σε βήμα ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών -ένα είδος εκκλησίας του (παγκόσμιου) δήμου- ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα. Κάποιες χώρες, πολλές φορές με την ένοχη σιωπή των online εταιριών και οργανισμών (υπενθυμίζουμε την «παράνομη» σχέση ανάμεσα στην Κίνα και το Google), επιχειρούν να περιορίσουν την εξάπλωση αυτή, καθώς επίσης και να λογοκρίνουν τον Ιστό. Στην «προσπάθειά» τους αυτή, ωστόσο, βρίσκουν αντιμέτωπους -μεταξύ άλλων- και τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» («Reporters without Borders»), οι οποίοι δημοσιεύουν κάθε χρόνο μια λίστα με τους «εχθρούς του Διαδικτύου».
Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο που έχει αναρτηθεί στο site τους (www.rsf.org), δεκατρείς είναι οι χώρες που δεν αποδεικνύονται φιλικές προς το διαδικτυακό περιβάλλον. Η καθεμία από αυτές σχετίζεται με συλλήψεις πολιτών, οι οποίοι έλαβαν αυτή την… ειδική μεταχείριση απλώς και μόνο επειδή έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να ασκούν κριτική μέσω Internet. Επίσης, κάποιες -αν όχι όλες- επέβαλαν αυστηρή λογοκρισία στο Διαδίκτυο, είτε μπλοκάροντας συγκεκριμένες ιστοσελίδες (του εξωτερικού ή της εσωτερικής αντιπολίτευσης), είτε με το να τις «φιλτράρουν».
Δεν ήταν μάλιστα και λίγες οι περιπτώσεις -σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα των «Ρεπόρτερ»- όπου οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών «εξαφάνισαν» ολόκληρα sites.
Πάντως, εκτός από τα αρνητικά, η ιστοσελίδα έχει και θετικά νέα. Συγκεκριμένα, τρεις χώρες η Λιβύη, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ εξήλθαν χαρωπά της «αξιολάτρευτης» αυτής λίστας.
Οσο για τους «Reporters without Borders» για να δείξουν την εξοικείωσή τους με το μέσο για την ελευθερία του οποίου μάχονται απέκτησαν πρόσφατα (τον περασμένο Μάιο) γραφείο στο διαδικτυακό Second Life (για να το βρείτε, αρκεί να κλικάρετε το όνομά τους στη μηχανή αναζήτησης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: