Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

«Ο Βενιζέλος φταίει για τη γενοκτονία των Ποντίων»: υποστηρίζει δασκάλα στην Κρήτη !!!

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην Κρήτη, οι θέσεις της εκπαιδευτικού Καλλιόπης Μαθιουδάκη, με τις οποίες υποστηρίζει ότι ο Βενιζέλος ευθύνεται για τη γενοκτονία των Ποντίων. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε στις 21 Μαΐου κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης και της γενοκτονίας των Ποντίων, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.


Το κείμενο που εκφώνησε έχει ως εξής: «θα πρέπει να δούμε όχι μόνο τις εγκληματικές ενέργειες του Κεμαλικού καθεστώτος, που με τη βοήθεια του γερμανικού ιμπεριαλισμού οδήγησαν στη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά ταυτόχρονα ψύχραιμα και νηφάλια να δούμε και τις ευθύνες της τότε ηγεσίας του τόπου και τα τραγικά λάθη που έκανε, με αποτέλεσμα και τη γενοκτονία να μην αποτρέψει και να οδηγήσει με τις λαθεμένες επιλογές της στον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου Μικρασιατών και Ελλήνων του Πόντου.»


Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας και πλήθος κόσμου αντέδρασαν έντονα. Διέκοπταν την ομιλήτρια, δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο και η δασκάλα φέρεται να αποκάλεσε, εκνευρισμένη, τον Περιφερειάρχη «αναιδή», αν και η ίδια το αρνείται.


Ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάλεσε τη δασκάλα σε «έγγραφη απολογία», καταλογίζοντάς της, ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Η κλήση όμως αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και διάφοροι φορείς με ψηφίσματά τους ζητούν τον τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης της δασκάλας και να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.


Η δασκάλα με επιστολή της προς την εφημερίδα «νέα Κρήτη», στηρίζει την άποψή της, στην ελευθερία του λόγου που της παρέχει η παρ.1, του άρθρου 14 του Συντάγματος και υποστηρίζει ότι «σαν δασκάλα έχω μάθει να διακρίνω τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία από τη δράση των πρωταγωνιστών της ιστορίας ανάλογα με τις συγκυρίες της εποχής, τον τόπο και τη χρονική περίοδο που αυτά διαδραματίζονται. Δεν εξέτασα, λοιπόν, και δεν αναφέρθηκα συνολικά στην προσωπικότητα του Βενιζέλου και στο ρόλο του στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά στις συγκεκριμένες ευθύνες που είχε ο ίδιος, αλλά και οι βασιλικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν, για την ολέθρια Μικρασιατική Καταστροφή».


Φυσικότατα η Μαθιουδάκη έχει κάθε δικαίωμα βάσει του Συντάγματος να εκφράζει ελεύθερα την άποψή της. Αυτό όμως δεν στερεί και σε μας το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε και να αντιδράσουμε στην άποψη αυτή. Το δικαίωμά της και το δικαίωμα το δικό μας πηγάζουν ακριβώς από το ίδιο άρθρο του Συντάγματος.


Η δασκάλα έχει υποπέσει πράγματι σε παράπτωμα και είναι προκλητική και υβριστική στο πρόσωπο του Βενιζέλου. Από τις δηλώσεις της και μόνο έχουν προκληθεί πάρα πολλές αντιδράσεις και θα πρέπει να σκεφτεί ότι η «υποστήριξη» και «κάλυψη» που αυτή τη στιγμή της παρέχεται είναι περισσότερο «πολιτική» παρά επιστημονικά διαμορφωμένη άποψη ιστορικών. Οι προκλητικές εκτιμήσεις πολλών ιστορικών είναι του συρμού, της μόδας και προετοιμασμένες στη χειρότερη περίπτωση από κέντρα νέο-ιστορικών που θέλουν να «χτυπήσουν» κατοχυρωμένες ιστορικές μελέτες απλά και μόνο επειδή νοιώθουν την ανάγκη πρωτοτυπίας και επειδή αισθάνονται μειονεκτικότερα μπροστά στους μεγάλους ιστορικούς του παρελθόντος.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τίτλος: «Ο Βενιζέλος φταίει για τη γενοκτονία των Ποντίων»
Αφού στο κείμενο που έχεις δώσει από κάτω με το λόγο της καθηγήτριας δεν αναφέρετε η συγκεκριμένη φράση, γιατί την έχεις βάλει σε εισαγωγικά; Και πως καταδικάζεις εντελώς αυτό που υποστηρίζει στο λόγο της (το οποίο σηκώνει βεβαίως ιστορική μελέτη, και έχει και κάποια λογική) χωρείς ιστορικά στοιχεία; Μήπως και εσύ πέφτεις θύμα της άποψης που υποστηρίζει «εμείς σαν λαός δεν φταίμε ποτέ για τίποτα, για όλα φτενέ οι βάρβαροι» ;
Ο τίτλος που έχεις δώσει είναι παραπλανητικός

(για την ιστορία το post το βρήκα από το blogz.gr)

Vafman είπε...

den ksero an o venizelos ftaiei gia tin genoktonia alla mono agios den itan o ethnarxis... osoi diavasoun istoria perissoteri apo aytin pou mas mathenoun sto sxolio tah diapistosoun megala atopimata tou "etnarxi" ena apo ta opia einai o nomos gia tis diokseis ton antifronounton pou to ekane nomo sto syntagma tis ellados kai ekei stirixtikan ousiastika oi diokseis kai kata tin xounta

Σύνδρομο είπε...

Vasman oι διώξεις αντιφρονούντων που έκανε ο Βενιζέλος (ιδιώνυμο)
διδάσκονται πλέον και στα σχολεία.
(τουλάχιστον εγώ πριν 6 χρόνια που πήγαινα λύκειο το είχα διδαχθεί)

Παπουτσάκης είπε...

Καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει την άποψή του, αρκεί να την στηρίζει σε επιστημονικά δεδομένα και όχι λαϊκισμούς κάποιων εποχών που έτσι κι αλλιώς έχουν απορριφθεί και καταδικαστεί. Η δασκάλα δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο για να αποδείξει ότι ο Βενιζέλος έχει ευθύνες για τη σφαγή των Ποντίων.

Ανώνυμος είπε...

Η δασκάλα αγαπητέ δεν είπε πουθενά στο κείμενο επί λέξει πως ο Βενιζέλος είναι υπεύθυνος προσωπικά, αναφέρθηκε στις ενέργειες εκείνη την περίοδο. Το πόσο ελεύθερος είναι ο καθένας να εκφραστεί το είδαμε από την ΕΔΕ από την οποία κλήθηκε να περάσει η δασκάλα.

Το δημοσιέυμά σου είναι προβοκατόρικο. Αν ήθελες να αναδείξεις το ζήτημα όφειλες τουλάχιστο να πεις τι συνέβη.

Υπάρχει ολόκληρη η ομιλίας της δασκάλας και μιλάει και για τη μάχη της Κρήτης και για τη γενοκτονία των Ποντίων. Είναι μάλιστα εκτενέστατη.

Τέτοια αίσθηση αλληλεγγύης και δημοκρατίας έχεις βέβαια που εν έτει 2007 , τώρα πια δηλαδή που έχουμε αφήσει πίσω μας τα περί κομμουνιστοσυμμοριτών, που υποτίθεται πως η ελευθερία της έκφρασης είναι δεδομένη, ένας άνθρωπος κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του επειδή προσπαθησε να βάλει ενα επιστημονικό υπόβαθρο στην ιστορική του ανάλυση κι εσύ διαλέγεις αντί να τον στηρίξεις να τον προβοκάρεις!

Για την ιστορία στο παρακάτω limk θα βρείτε ολόκληρη την ομιλία της δασκάλας και την ανακοίνωση-καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών του σχολείου της για την καραμπινάτη λογοκρισία:

http://sasgamao.blogspot.com/2007/05/blog-post_23.html

Παπουτσάκης είπε...

Φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι θέλει η οποιαδήποτε δασκάλα, αρκεί να το στηρίζει ιστορικά και όχι με θεωρητικές γενικολογίες.
Επί λέξει είπε : «να δούμε και τις ευθύνες της τότε ηγεσίας του τόπου και τα τραγικά λάθη που έκανε, με αποτέλεσμα και τη γενοκτονία να μην αποτρέψει και να οδηγήσει με τις λαθεμένες επιλογές της στον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου Μικρασιατών και Ελλήνων του Πόντου.»

Μάλλον θέλετε να με πείσετε ότι δενξέρω ελληνικά και τα ερμηνεύω κατά το δοκούν. Ποιός κυβερνούσε την Ελλάδα τηνπερίοδο που αναφέρετε..καιμάλιστα με τραγικά λάθη πουείχανως συνέπεια τη γενοκτονία;

Παπουτσάκης είπε...

Κανένας δεν κάνει προβοκάτσια σε κανένα.
Αντίθετα η απαγόρευση της κριτικής με την κατηγορία της προβοκάτσιας παρεμποδίζει τηνελευθερία του λόγου.
Σχετικά με την μη λεπτομερειακή αναφορά στα γεγονότα, νομίζω ότι δεν προσφέρεται ένα blog σε αναλυτικές περιγραφές γεγονότων και αντιδράσεων.

Ανώνυμος είπε...

Πως φταίει ο Βενιζέλος για τα εγκλήματα που ΕΚΠΟΝΗΣΑΝ και ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ οι Τούρκοι εναντίον όλων των μεινιτήτων τους, εκείνη την εποχή. Εναντίον των Αρμενίων, των Εβραίων, Αράβων κ.λπ., κ.λπ...
Το 1915, και ενώ όλα τα ευρωπαικά κράτη είχαν εμπλακεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι εκπόνησαν ένα σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η εξορία και στη συνέχεια η σφαγή των Αρμενίων, ενώ αρχίζουν οι πρώτες βιοπραγίες εναντίον του ποντιακού στοιχείου.

Τον Δεκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους Τούρκους στρατηγούς Εμβέρ και Ταλαάτ σχέδιο εξόντωσης του άμαχου ελληνικού πληθυσμού του Πόντου που προέβλεπε:

"Αμεση εξόντωση μόνον των ανδρών των πόλεων από 16-60 ετών και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικοπαίδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και εξόντωσης". Το πρόγραμμα ξεκίνησε 15 ημέρες αργότερα και εφαρμόστηκε κυρίως στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας.
Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε γλυτώσει από τη μανία των Τούρκων διότι είχε καταληφθεί τον Απρίλιο του 1916 από τον ρωσικό στρατό.

Οταν όμως οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1918, τότε ο μισός περίπου πληθυσμός της περιοχής εγκατέλειψε τις εστίες του και ακολούθησε τον ρωσικό στρατό κατά την υποχώρησή του. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Καυκάσου και των παραλίων της Γεωργίας.

Αυτά έχουν συζητηθεί επανειλημμένα στα μεγαλύτερα κοινοβούλια του πλανήτη και αυτό θεωρείτε ως επιστημονικά παραδεκτό.
Αυτά που λέει η τρελλοδασκάλα είναι παλαβομάρες και ηλιθιότατες
και καλώς τηνκαλλούν σε απολογία.....

TRAVAGIA είπε...

είπα να απαξιώσω το μπλόγκ σου αρχίδι και να μη σχολιάσω , αλλα μετά το εμετικό σχόλιο του πούστη του ανώνυμου, δεν άντεξα , ρε γαμημένε ανώνυμε, ρε κάθαρμα , δεν έχεις τσίπα πάνω σου ρε αρχίδι?

"Αυτά που λέει η τρελλοδασκάλα είναι παλαβομάρες και ηλιθιότατες
και καλώς τηνκαλλούν σε απολογία....."

πες ρε πουστη τ'ονομα σου να έρθω να σε γαμήσω, εμενα με λένε παντελή φιλιππάκη, αλλά μη μπαίνεις στον κόπο να απαντήσεις εκτενώς , μόνο το ονομά σου θέλω παλιόπουστρα, για να σε ψάξω να βρω και που μένεις.

να πάτε να γαμηθείτε όλοι σας μαλάκες , πρεζόνια , δηλαδή στη χούντα πως ήταν?

δε μπαίνω στο κόπο να απαντήσω ούτε πολιτικά ούτε ιστορικά, απλά αν διαβάζατε την ομιλία της δασκάλας, δε θα λέγατε της μαλακίες που λέτε, αμόρφωτοι,βλαχάρες, γαμημένοι μπλόγγερς...

Αλέξανδρος είπε...

Ο Βενιζέλος, ως πρςθυπουργός του ελληνικού κράτους τη συγκεκριμένη περίοδο, ειχε ως στοχο την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Βέβαια αυτο δεν μπόρεσε να γινει!
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες σε μία τόσο ξεχωριστή πολιτίκη προσωπικότητα της Ελλάδος!
Ο Βενιζέλος εχει κάνει και πολλά καλά στην ελληνική ιστορια!!!
Π.χ. η επανάσταση στο Θέρισσο που είχε ως αποτέλεσμα την ελευθερία αλλά και την ένωση της Κρήτης μα την Ελλάδα! Για το λόγο αυτο, η εν λόγω δασκάλα, αλλά και η κάθε δασκάλα που επιθυμει να "χτυπησει" ισχυρες αλλά και πολύ σημαντικές προσωπικότητες, πρέπει να λαμβάνι υπ'οψιν της όχι μόνο τους κακούς χειρισμούς αλλά και τις σημαντικές επιτυχίες!
Ο Βενιζέλος ήταν, έιναι και θα είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα που πέρασε απο τον (πολυβασανισμένο) ελληνικό πολιτικό χώρο!!! Για το λόγο αυτό ειναι πού καλύτερο να μιλάμε με ιστορικά και αποδεδειγμένα στοιχεία και όχι με αοριστολογίες και "προσωπικές" απόψεις!!!

Αλέξανδρος είπε...

Ο Βενιζέλος, ως πρςθυπουργός του ελληνικού κράτους τη συγκεκριμένη περίοδο, ειχε ως στοχο την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Βέβαια αυτο δεν μπόρεσε να γινει!
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες σε μία τόσο ξεχωριστή πολιτίκη προσωπικότητα της Ελλάδος!
Ο Βενιζέλος εχει κάνει και πολλά καλά στην ελληνική ιστορια!!!
Π.χ. η επανάσταση στο Θέρισσο που είχε ως αποτέλεσμα την ελευθερία αλλά και την ένωση της Κρήτης μα την Ελλάδα! Για το λόγο αυτο, η εν λόγω δασκάλα, αλλά και η κάθε δασκάλα που επιθυμει να "χτυπησει" ισχυρες αλλά και πολύ σημαντικές προσωπικότητες, πρέπει να λαμβάνι υπ'οψιν της όχι μόνο τους κακούς χειρισμούς αλλά και τις σημαντικές επιτυχίες!
Ο Βενιζέλος ήταν, έιναι και θα είναι η πιο σημαντική προσωπικότητα που πέρασε απο τον (πολυβασανισμένο) ελληνικό πολιτικό χώρο!!! Για το λόγο αυτό ειναι πού καλύτερο να μιλάμε με ιστορικά και αποδεδειγμένα στοιχεία και όχι με αοριστολογίες και "προσωπικές" απόψεις!!!