Κυριακή 22 Απριλίου 2007

Μήπως δεν είναι το Έβερεστ, η ψηλότερη κορφή του πλανήτη;

Weekend Edition Saturday,

· Όλοι ξέρουμε ότι το Everest είναι το ψηλότερο βουνό του πλανήτη και έχει ύψος 29.035 πόδια, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι πιθανό να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ χρόνο... εκτός αν λάβουμε υπόψη τη λέξη "ψηλότερο" με ένα διαφορετικό τρόπο.

Υποθέστε ότι ψάχνουμε να βρούμε το σημείο της Γης όπου θα είμαστε πιό κοντά στο φεγγάρι, τα αστέρια και το εξωτερικό διάστημα. Με άλλα λόγια, το σημείο της Γης που προεκτείνεται περισσότερο προς "τα έξω".

Οι περισσότεροι θα έδειχναν το Everest.

Αλλά πρέπει να γνωρίζετα ότι η Γη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα. (Και επ'ευκαιρία εάν θέλετε να δείτε ένα πραγματικά, τέλειο κύκλο, ελέγξτε αυτό εδώ.)

Η γη δεν είναι τέλειος κύκλος

Η Γη, παρουσιάζει μια ελαφρώς διασταλμένη μέση.

Οι μαθηματικοί το λένε "oblate σφαιροειδές," που σημαίνει ότι υπάρχει μια διόγκωση που περιβάλλει τη Γη ακριβώς κάτω από τον ισημερινό, έτσι καθένας που στέκεται σε εκείνο το μέρος του κόσμου στέκεται "ψηλότερα," ή πιό έξω, από τους ανθρώπους που δεν στέκουν στη διόγκωση.

Επομένως οι άνθρωποι στον Ισημερινό, την Κένυα, την Τανζανία και την Ινδονησία είναι όλοι λίγο πιό κοντά στο φεγγάρι (όχι πολύ, μόνο περίπου 13 μίλια πιό κοντά) από τους ανθρώπους που στέκονται στους πόλους του Βορρά και νότου.

Αναρριχηθείτε σε μερικά ισημερινά βουνά

Τώρα για να το κάνουμε ακόμα πιό ενδιαφέρον, υποθέστε ότι ανεβαίνετε στην κορυφή ενός βουνού νότια του Ισημερινού. Π.χ. στην Κένυα στο Kilimanjaro και το Chimborazo, στις Άνδεις. Και όμως στην κορυφή τους είστε πιο κοντά στο φεγγάρι, απ’ ότι στο Everest.

Ο Joseph Senne, ένας μηχανικός, έκανε τους υπολογισμούς, έλεγχξε τα δεδομένα στο πλανητάριο Hayden της Νέας Υόρκης. Με τη βοήθεια του διευθυντή του πλανητάριου Neil deGrasse Tyson, επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες τους.

Μελέτησαν λεπτομερώς το Chimborazo, στις Άνδεις, που βρίσκεται πάνω στη διόγκωση της Γης. Αποδείχτηκε ότι το Chimborazo είναι 1,5 μίλια ψηλότερο από το Everest! ή1,5 μίλια πιό κοντά στο εξωτερικό διάστημα.

Σε τελική ανάλυση αν πάρετε ως βάση τη στάθμη της θάλασσας τότε το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό, ενώ αν πάρετε ως βάση το φεγγάρι ή ένα σημείο του διαστήματος τότε το Chimborazo είναι ψηλότερο!

npr.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: