Σάββατο 10 Μαρτίου 2007

"πώς να το κάμετε σε πέντε λεπτά"........στη σεξουαλική επανάσταση της Κίνας.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Κίνα το περιοδικό Sports Illustrated με αφιέρωμα στα μαγιό. Στο εξώφυλλο είχε την τραγουδίστρια Beyoncé σε πολύ σέξυ πόζα. Έγινε ανάρπαστο.

Υπήρχαν επίσης άρθρα του τύπου : "πώς να το κάμετε σε πέντε λεπτά" και γιατί ένα "sex break is the same as a coffee break". Το περιοδικό ήταν γεμάτο προκλητικούς τίτλους, όπως : "The Dangerous Sex Journey of QiQi"

Οι εικόνες και τα κείμενα, μετά βίας μπορούν να χαρακτηριστούν προκλητικά, στο αμερικάνικο ή ευρωπαϊκό κοινό. Και οι φωτογραφίες του περιοδικού είναι σχετικά ήπιες απέναντι σε αυτά που εμφανίζονται σε περιοδικά της Ιαπωνίας και της Αμερικής.

Στην Κίνα όμως, το sex είναι ακόμα ταμπού και η πορνογραφία, τυπικά απαγορεύεται από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα. Παρά ταύτα οι φωτογραφίες του συγκεκριμένου περιοδικού παραήταν προκλητικές για τα, προ λίγων ετών, κινέζικα δεδομένα. Δείχνουν όμως και τα πρώτα δείγματα διείσδυσης της σεξουαλικότητας ως θέμα δημόσιου διαλόγου.

Ο μετασχηματισμός της Κίνας και το μεταρρυθμιστικό πνεύμα που πνέει γρήγορα παντού φαίνεται και σ’ αυτό. Η Κίνα αγωνίζεται να απορροφήσει και να αφομοιώσει ελευθερίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν οπωσδήποτε απαγορευμένες. Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστήμιου της Σαγκάης έκπληκτος με τις αλλαγές που τρέχουν τόσο γρήγορα, προσπαθεί να προειδοποιήσει, ότι "υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του ανοικτού μυαλού και της σεξουαλικής ανοχής,"

Ακόμη και πέντε χρόνια πριν, κινεζικά βιβλία και περιοδικά λογοκρίνονταν ή απαγορεύονταν, εάν υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι σκανδαλίζουν το κοινό. Το ΚΚ Κίνας έθετε συγκεκριμένα πρότυπα ηθικής. Οτιδήποτε υπερέβαινε αυτά τα πρότυπα κρίνονταν από δυσάρεστο έως ηθικά αλλοιωμένο. Τα μόνα έντυπα, με σεξουαλικό περιεχόμενο που μπορούσες να βρεις στη χώρα, ήταν βιβλία που πωλούνταν στα αεροδρόμια και παρουσίαζαν διάφορα βάζα με εικονογράφηση «κάπως» γυμνών γυναικών. Ήταν δηλαδή βιβλία με περιεχόμενο τέχνης. Και φυσικά ελάχιστοι Κινέζοι είχαν πρόσβαση σε αυτά.

Σήμερα η οικονομία της Κίνας μεταβάλλεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, περνά ένα «boom economy» και η κυβέρνηση χαλαρώνει την εποπτεία της, στις προσωπικές ζωές των πολιτών και στην καθημερινότητά τους. Έτσι είναι φυσικό τα περιοδικά να αρχίζουν να δημοσιεύουν πορνογραφικές φωτογραφίες, άρθρα με σεξουαλικές φαντασιώσεις, ακόμη και διαφημίσεις με call girls.

Δημοφιλείς κινέζικοι ιστοχώροι πηγαίνουν παραπέρα και προσφέρουν ερωτικά βίντεο, δημιουργούν φόρουμ για πρόθυμες γυναίκες και δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής σέξυ φωτογραφιών

Η συγγραφέας Annie Wang υποστηρίζει ότι "αυτό είναι ένα είδος σεξουαλικής επανάστασης σε επίπεδο βάσης". Στο πρόσφατο βιβλίο της :"η Λαϊκή Δημοκρατία του Πόθου" σατιρίζει την τρελή κούρσα της κινέζικης φυλής προς τον εκμοντερνισμό και τον εκσυγχρονισμό.

Η κυβέρνηση «τυπικά» προειδοποιεί ότι θα καταστείλει την πορνογραφία και θα λογοκρίνει το σεξουαλικό περιεχόμενο στα περιοδικά και στο internet. Αλλά από το 2000, δεν πραγματοποιεί τις απειλές της. Αντί αυτού πρόσφατα και ο κυβερνητικός ιστοχώρος Xinhua είχε banners με τα "10 πιο καυτά Babes του 2006" και "σπάνιες φωτογραφίες sexy men". Την κυβέρνηση την ενοχλεί ο πολιτικός ακτιβισμός οπότε αφήνει περιθώριο για τη σεξουαλική επανάσταση των Κινέζων. Η ψυχαγωγία είναι ένα διαφορετικό θέμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η τάση καθοδηγείται από την αγορά, και από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν και να κερδίσουν από περισσότερο ελεύθερους τρόπους ζωής των Κινέζων.

"Η αγορά είναι η no 1 κατευθυντήρια δύναμη πίσω από τέτοια περιοδικά" υποστηρίζει ο Suiming, καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνο. Τα διάφορα εμπορικά προϊόντα για να προκαλέσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον καταφεύγουν στα σεξουαλικά υπονοούμενα.

Το Him Magazine είναι από τις πιο πετυχημένες περιπτώσεις αυτού του ύφους, με πωλήσεις 480.000 τευχών το μήνα. Μάλιστα αυτό το περιοδικό εκδίδεται από την κρατική «εθνική διοίκηση τουρισμού». Ο Jacky Jin, εκδότης και συντάκτης του περιοδικού , λέει ότι προωθεί ένα νέο τρόπο ζωής στην Κίνα και ότι απευθύνεται στους new metrosexuals guys της Κίνας που αγαπούν τα αυτοκίνητα, τα gadgets και τα κορίτσια. Δηλώνει επίσης ότι δεν δέχεται καμιά πίεση από τους κυβερνητικούς λογοκριτές.

Μια δεκαετία πριν, η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Κίνα ήταν ακόμα αρκετά περιορισμένη. Ακόμα και τους γάμους επέτρεπαν, απαγόρευαν και έλεγχαν. Ένας γάμος σταματούσε αν δεν τον ήθελε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , ο εργοδότης ή οι επιτροπές γονέων. Η αστικοποίηση όμως, η μεγαλύτερη κινητικότητα και η δύναμη του internet προκάλέσαν όλες αυτές τις αλλαγές.

Η Κίνα σήμερα διέρχεται μια περίοδο τεράστιας προσωπικής και σεξουαλικής ελευθερίας. Οι νέοι — οι περισσότεροι από τους οποίους μεγάλωσαν χωρίς αδερφό ή αδερφή εξαιτίας της πολιτικής ενός παιδιού που εφαρμόζει η χώρα ντύνονται, μιλούν και συμπεριφέρονται προκλητικά και είναι εθισμένοι στο internet και στην ψυχαγωγία. Ειδικά η γυναίκα που θα τολμούσε να δείξει τον οφαλό της, πέντε χρόνια πριν, θεωρούνταν πόρνη. Σήμερα οι νέες κοπέλες ανταγωνίζονται ποια θα φορέσει περισσότερο προκλητικά ρούχα. Κυρίως στις πόλεις. Η δημοσιογράφος Zha Jianying, που δουλεύει στην κρατική εφημερίδα «Λαϊκή Κίνα», πιστεύει ότι : «οι σημερινοί νεοκινέζοι είναι περισσότερο ειλικρινείς και υγιής. Οι Κινέζοι σήμερα, προσπαθούν να ξεπεράσουν τον πουριτανισμό της μαοϊκής καταστολής».

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Xie θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν πάει πάρα πολύ μακριά: "και σε άλλες περιόδους της Κινεζικής ιστορίας, όπως η παρακμιακή Ming δυναστεία, το φύλο δεν ήταν ταμπού και ακόμη και οι διανοούμενοι μιλούσαν ελεύθερα για τις δεξιότητες των φύλων και τις εμπειρίες τους, στο tea time. Η σημερινή κοινωνία είναι σίγουρα καλύτερη, αλλά διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι σήμερα φροντίζουν λιγότερο για την αξιοπρέπεια τους."

Φυσικά η σκληροπυρηνική hard-core πορνογραφία απαγορεύεται αυστηρά. Όσοι παραβιάζουν το σχετικό νόμο τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα. Αλλά και οι λογοκριτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, στο να ορίσουν τα όρια της επιτρεπόμενης πορνογραφίας.

Πρέπει όμως εδώ να θυμίσουμε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής sex toys στον κόσμο. Κατά κάποιο τρόπο και οι ίδιοι θα υποπέσουν στον πειρασμό της χρήσης ή και της κατάχρησης αυτών των «παιχνιδιών». Μάλιστα, το Νοέμβριο που μας πέρασε ένα κατάστημα στη Σαγκάη πουλούσε προφυλακτικά σε "ακατάλληλη συσκευασία." Μάο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφερον κειμενο