Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ο Οίκος Fitch δίνει CCC στην Ελλάδα

Δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch 
ο οποίος εξακολουθεί να αξιολογεί με CCC το αξιόχρεο.
Την αξιολόγηση CCC για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch την Παρασκευή το βράδυ. Στην αξιολόγηση του ...
... οίκου τονίζεται  ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς μια συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν τα ρίσκα υλοποίησης.
Οι όροι τους προγράμματος είναι απαιτητικοί και εμπροσθοβαρείς, και θα απαιτηθούν νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% φέτος, 1,75% το 2017 και 3,5% από το 2018.
Εκτιμά πως η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015, καθώς η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις προβλέψεις.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη νομοθετήσει για την πλειοψηφία των συμφωνημένων προαπαιτούμενων, παίρνοντας μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, το "πακέτο" περιλαμβάνει μέτρα που δεν έχουν διευκρινιστεί, συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ παραμένει και ένα δημοσιονομικό κενό που μένει να προσδιοριστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι άνω του 3% σωρευτικά ως το 2018. 
Το πιθανόν μεγαλύτερο αγκάθι για συμφωνία είναι οι προτάσεις για το ασφαλιστικό, με τους πιστωτές να πιέζουν για εμπροσθοβαρείς περικοπές. 
Οι φόβοι για Grexit
Με βάση τις εκτιμήσεις της Fitch, η κυβέρνηση έχει επαρκή "μαξιλάρια" (ρευστό, ρέπος και πιθανόν αύξηση των οφειλών) για να αντέξει και το Μάιο χωρίς εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, πιθανές καθυστερήσεις και επιστροφή στις περυσινές διενέξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένους περιορισμούς ρευστότητας και την επιστροφή των φόβων για Grexit. 
Τα επόμενα μέτρα που αναμένεται να συμφωνηθούν με τους δανειστές δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την ενίσχυση νομικών διαδικασιών και θεσμών που, εάν εφαρμοστούν σωστά, θα αυξήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. 
To ΔNT
Ο οίκος επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την εκτίμησή του για το ρίσκο εκτέλεσης, την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους. Η Fitch υπογραμμίζει ότι δεν αναμένει κούρεμα στο κεφάλαιο των τίτλων που βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα, και η ελάφρυνση χρέους ενδέχεται να δοθεί σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, ώστε να συντηρείται το κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: