Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Μέρες δραχμής ζει η ελληνική κεφαλαιαγορά | Στο 1989 ο Γενικός Δείκτης

Ποια είναι τα σοβαρά «αγκάθια» στις συζητήσεις και πού βρισκόμαστε σήμερα σε όλα τα ανοικτά κρίσιμα μέτωπα.

Μέρες δραχμής ζει η ελληνική κεφαλαιαγορά. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στο... 1989, δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται, έστω και λογιστικά, αν και αυτή τη ...
... φορά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Deutsche Bank «τρίζει», ενώ οι ζημίες στις διεθνείς αγορές βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Ενα επιπλέον «αγκάθι» στην προσπάθεια εκτόνωσης του μετώπου των αγροτών αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει ξεκάθαρα τη μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, τόσο για τους ήδη συνταξιούχους (στο πλαίσιο της προσωπικής διαφοράς) όσο και για τους νέους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στο κουαρτέτο των δανειστών εκτιμούν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτοξεύεται από 4,5% στο 6,5%, εφόσον λάβουν το σύνολο της εθνικής σύνταξης οι 331.408 συνταξιούχοι, που σήμερα δικαιούνται τη λεγόμενη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, που φθάνει τα 360 ευρώ μεικτά, ήτοι 311 ευρώ καθαρά, τον μήνα. Μάλιστα, οι δανειστές εκτιμούν ότι και οι νέοι συνταξιούχοι (που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2016) θα πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερη βασική, τουλάχιστον όσοι έχουν καταβάλει πολύ χαμηλότερες εισφορές.
Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις εκτόνωσης του εσωτερικού μετώπου, στη λογική χαμηλότερων εισφορών για τους περίπου 630.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, διαπραγματεύεται εκ των πραγμάτων μειώσεις στις καταβαλλόμενες παροχές. Αναλυτικά, σήμερα, σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία πληροφορικής των Ταμείων, μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, λαμβάνουν 124.544 συνταξιούχοι. Η πλειοψηφία, ήτοι 466.496 συνταξιούχοι, λαμβάνουν μέρος της βασικής και πρόσθετη σύνταξη, ενώ μόνο 38.761 λαμβάνουν πρόσθετη σύνταξη, η οποία προέρχεται καθ’ ολοκληρίαν από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Εφόσον όλοι αυτοί, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων λάβουν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, 384 ευρώ εθνική σύνταξη συν το ανταποδοτικό κομμάτι, τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών θα αυξηθεί κατά 2% η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Παρέμβαση με νόημα
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Πόουλ Τόμσεν, στο πρόσφατο άρθρο του που θορύβησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα και επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ στα Ταμεία για να καλύψει ένα μεγάλο κενό που δημιουργείται στο ασφαλιστικό.
Βέβαια, όπως έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση, στο 9% της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού για τα Ταμεία, περιλαμβάνεται και η κρατική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης που προβλέπει το ισχύον σύστημα. Σε αυτή μάλιστα, ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ αφορά τους αγρότες και τον ΟΓΑ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», επεξεργάζεται πρόταση για σημαντικά μειωμένες εισφορές, που θα οδηγούν βέβαια σε αντίστοιχα μικρότερες συντάξεις. Η επιλογή θα ανήκει στους ίδιους τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μπορούν να διαλέξουν μεταξύ δύο ή τριών ασφαλιστικών κλάσεων, με καταληκτική αυτή του 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής εθνικής σύνταξης χαμηλότερης από τα 384 ευρώ, για ένα μεταβατικό στάδιο, πιθανότατα αντίστοιχο με το διάστημα που οι αγρότες θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Παράλληλα, βέβαια, εντείνονται οι διεργασίες και οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να «κλείσουν» όλα τα δευτερεύοντα ζητήματα του προσχεδίου. Ηδη, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν λάβει τις απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας για τα ζητήματα που έθεταν στο 7σέλιδο με τις ενστάσεις που κατέγραψαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα.
Σοβαρό αγκάθι στις συζητήσεις αποτελεί το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς η κυβέρνηση δεν δέχεται την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Μάλιστα, και παρά τις προσπάθειες υποκατάστασής της από τον «κανόνα βιωσιμότητας» τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία που ήδη έχουν στη διάθεσή τους οι εκπρόσωποι των πιστωτών, δείχνουν έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, «φωτογραφίζοντας» και το ύψος των αναγκαίων περικοπών. Αλλωστε, στην πολύ πιθανή περίπτωση που η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στο θέμα των περικοπών και αποδεχθεί μειώσεις, αυτές θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις επικουρικές συντάξεις. Σε δεύτερο επίπεδο, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών κύριων συντάξεων έμμεσα, μέσα από τον περιορισμό του ανώτατου πλαφόν στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και κάτω από τα 2.300 ευρώ.
Ανοικτοί λογαριασμοί βέβαια έχουν μείνει και για τα δύο κεντρικά ζητήματα της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ήτοι το πότε θα καταβάλλεται η εθνική σύνταξη, καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης στην ανταποδοτική. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές εμφανίζονται περισσότερο ελαστικοί στο θέμα του ύψους της εθνικής σύνταξης (εάν θα παραμείνει στα 384 ευρώ όπως προτείνει η κυβέρνηση, ή θα περικοπεί όπως ζητούν οι δανειστές) και πιο σκληροί στην 20ετία (να δίνεται ολόκληρη εφόσον συμπληρωθούν 20 έτη ασφάλισης και όχι 15 όπως προτείνει η κυβέρνηση).
Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν επίσης μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Κυρίως πιέζουν για μείωση των συντελεστών στα λίγα έτη ασφάλισης, αφού εκτιμούν ότι όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) «ευνοούνται», ανατρέποντας την ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών.

Πηγή : Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια: