Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Προσφυγικό, αξιολόγηση και μία γάτα…

Προσφυγικό, διαπραγμάτευση-αξιολόγηση και η γάτα των Ιμαλαΐων είναι στο προσκήνιο αυτής της εβδομάδας που ξεκίνησε. Για το προσφυγικό όλα θα κριθούν την ...
... επόμενη Δευτέρα, αλλά η 7η Μαρτίου είναι κρίσιμη και για ένα άλλο ζήτημα, αυτό της αξιολόγησης, γιατί στο ίδιο κτήριο θα συνεδριάζει το Eurogroup.
 Σήμερα εάν δεν ανάψει το πράσινο φως από το Euroworking Group για να έρθει το κουαρτέτο, τότε θα πρέπει να ενταθούν οι συνομιλίες, ώστε οι θεσμοί να βγάλουν εισιτήρια για να έρθουν και να κλείσουν την αξιολόγηση. 
 Το ΔΝΤ εμμένει στις σκληρές του θέσεις που έχει για το ασφαλιστικό, αλλά και για το δημοσιονομικό κενό, που λέει ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει 7 δισεκατομμύρια μέτρα, αλλά η κυβέρνηση το απορρίπτει, γιατί θα άνοιγε την κερκόπορτα για νέο δάνειο. 

Το κουαρτέτο βάζει τα θέματα σε τέσσερις άξονες ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, δημοσιονομικό, φορολογικό. Υπάρχει και Plan B από τον Κατρούγκαλο να μπει μαχαίρι σε συντάξεις, μειώσεις σε ΕΦΑΠΑΞ μέχρι 20%, δημιουργία συνταξιούχων δύο κατηγοριών, αλλά και μαχαίρι στα επιδόματα και στις επικουρικές. 
Προσφυγικό, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο hotspot, με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να μην έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η δραστηριότητα του, η Τουρκία, που εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, να μένει άπραγη, την Αυστρία αλλά και τις χώρες του Visegrad να έχουν κλείσει τα σύνορα και να λένε σήμερα τόσοι , αύριο τόσοι. 
Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε σήμερα τόσοι και λέμε σήμερα όσοι νάναι. Με την ακροδεξιά να αναβαίνει στην Γαλλία , στην Γερμανία, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική που θα έχει εκλογές τον Νοέμβριο, όλοι ρωτούν εάν μπορεί να βγει ο Τραμπ. 
Αυτό το σενάριο το ξορκίζουν λέγοντας, ότι θα το σταματήσει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον, αλλά και η Γουόλ Στριτ. Αλλά όλα χάνουν την ισχύ αυτού πράγματος, γιατί με ότι καταπιάνονται αυτά τα δύο, δηλαδή Ουάσιγκτον και Γουόλ Στριτ, στο τέλος το κάνουν τοξικό. 
 Πια η Δύση έχει πέσει σε ένα βαθύ λαϊκισμό. 
Δεν υπάρχουν ισχυροί ηγέτες και γι’ αυτό η Ευρώπη πελαγοδρομεί. Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος, χτυπήθηκε πρώτη από την κρίση χρέους και πληρώνει ακριβά την αδυναμία θεσμών και ηγεσίας. Όταν ξεσπούσαν τέτοιες κρίσεις, πάντα είχαμε ισχυρούς για να επιλύσουν τέτοιες καταστάσεις. Τώρα φανταστείτε να παίρνει ένας πρωθυπουργός τον Τραμπ για να συνετίσει κάποιον άλλον. 
 Όσον αφορά την γάτα των Ιμαλάϊων, χθες ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής είχε ως κύριο θέμα του τις συναντήσεις Ψυχάρη-Τσίπρα. 
Αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ο εκδότης του ΔΟΛ κ. Σταύρος Ψυχάρης είχε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μετά τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 που τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
 Το Μαξίμου είπε ότι ο κ. Ψυχάρης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα διαχείριση των χρεών και μεταβίβαση των μετοχών του Μέγκα σε αυτόν, που ως γνωστόν συμμετέχουν και οι κύριοι Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας. 
 Ας θυμηθούμε ότι ο κ. Τσίπρας τέσσερις μέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων «όλοι μαζί να υποτάξουμε την υποτέλεια της διαπλοκής» και μετά συναντήθηκε με αυτήν; Και μάλιστα τέσσερις φορές. 
Πως γίνεται να θέλεις να τα βάλεις με την διαπλοκή και να κάνεις και συναντήσεις μαζί της;

Δημήτρης Τζελέπης / Φοιτητής του ΔΠΘ / μέλος ΟΝΝΕΔ Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: