Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η στρατηγική του Μαξίμου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάγωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή, το βράδυ, στις 10 Ιανουαρίου, όταν διαπίστωσαν ότι το παιχνίδι των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, γύρισε ...
.... υπέρ του Κυριάκου. Είχαν στρώσει το πολιτικό παιχνίδι και είχαν ποντάρει υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που θεωρούσαν λιγότερο πολωτικό και περισσότερο συναινετικό (χωρίς αυτό απαραίτητα να ισχύει)!
Η στρατηγική του Μαξίμου έναντι του Κυριάκου δεν έχει ακόμα κατασταλάξει. Στο Μαξίμου περιμένουν και έχουν σχεδιάσει το βασικό περίγραμμα.
Ξέρουν ότι το κλίμα πολώνεται (ενισχύεται το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) και συμπιέζονται τα κόμματα που θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο συγκυβερνητικό ρόλο στο κοντινό μέλλον. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το κόμμα του Λεβέντη, που αναγκάζονται σε αλλαγή σχεδίων ενόψει  της συμπίεσης και της πόλωσης που προκαλεί η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. 
Επίσης, ισχυρή πίεση δέχεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός «έπαιζε μπάλα» μόνος του, χωρίς να υπολογίζει κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Και ξαφνικά στην Ευρώπη βλέπουν ότι τώρα υπάρχει εναλλακτική και δεν θα αργήσουν καθόλου να «χρησιμοποιήσουν» τον Κυριάκο ως μεταρρυθμιστικό μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση …
 Τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» έδειξαν άμυνα και πανικό: «Αριστερά ή Δεξιά»; Από τον πλήρη επικοινωνιακό έλεγχο, το έριξαν στα βαρύγδουπα ερωτήματα του τύπου «Να ζει κανείς ή να μη ζει»! Όταν η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα-μνημόνιο, κατηγορεί τους πολιτικούς της αντίπαλους ως νεοφιλελεύθερους! Σύγχυση!

Οι βασικές γραμμές λοιπόν της "αντιπολίτευσης" της Κυβέρνησης εναντίον του Κυριάκου περιορίζονται προς το παρόν στο τρίπτυχο:
  • Νεοφιλελευθερισμός: τοποθετούν ιδεολογικά τον Κυριάκο (κατ’ επέκτασιν και ολόκληρη τη ΝΔ) στο χώρο του νεοφιλελευθερισμού και στις δυνάμεις του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, με στόχο να αποδομήσουν τα χαρακτηριστικά του «μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή» που διαθέτει.
  • Οικογενειοκρατία: καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κυριάκος διατήρησε σαφείς αποστάσεις από ισχυρούς κύκλους της ΝΔ αλλά και της οικογένειάς του! Πράγμα που τον βοήθησε στο εσωκομματικό πεδίο. Στην Κυβέρνηση, θεωρούν ότι μπορούν να χτυπήσουν σε αυτό το «αδύνατο» σημείο το νέο αρχηγό της ΝΔ
  • Ακροδεξιός: εκτός από νεοφιλελεύθερος ο Κυριάκος είναι ταυτόχρονα και ακροδεξιός! Πρόκειται για ένα θαύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Επειδή τον Κυριάκο στήριξαν Άδωνις και Βορίδης (που φυσικά και δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά πολύ απλά δεξιοί), ο Κυριάκος, με βοηθό την κυβερνητική φαντασία, είναι ... επίσης ακροδεξιός!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: