Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Κυριάκος Μητσοτάκης | Ξεβολεύω το χθες των λίγων, αυτό σημαίνει ...

.... ότι δυναμώνω το αύριο των πολλών. 
Την απόλυτη πεποίθησή του ότι θα κάνει την έκπληξη και θα κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής την αρχηγία της ΝΔ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ...
... εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" και στρέφοντας τα βέλη του σε στελέχη του κόμματος που υιοθετούν κριτική προς το πρόσωπό του ανάλογη με αυτή που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Στεναχωριέμαι όταν ακούω στελέχη της ΝΔ να υιοθετούν κριτική στο πρόσωπό μου την οποία ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μπορούν να ανησυχούν διότι μπορεί με τον τρόπο μου να ξεβολεύω το χθες των λίγων αλλά αυτό σημαίνει ότι δυναμώνω το μέλλον των πολλών με τις πρακτικές και τις επιλογές που εγώ ακολουθώ", είπε.

Και πρόσθεσε: "Πολλοί από αυτούς είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα ήμουν στον δεύτερο γύρο, ήταν πολύ λίγοι αυτοί που το πίστευαν και όπως έκανα την έκπληξη και μπήκα στο δεύτερο γύρο, έτσι θα κάνω και τώρα την έκπληξη και θα κερδίσω. Είμαι απολύτως πεπεισμένος για αυτό".

Παραδέχθηκε ότι είχε μια "τυπική" επαφή με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τον οποίο είπε ότι δεν νομίζει ότι θα τοποθετηθεί δημόσια. Σημείωσε όμως ότι το 60% και των πολιτών που ψήφισαν στις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο "ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης, όσοι δεν ψήφισαν τον κ. Μεϊμαράκη".

"Πιστεύω ότι αυτούς τους πολίτες μπορώ να τους εκφράσω καλύτερα από τον κ. Μεϊμαράκη. Προφανώς όμως οι πολίτες δεν είναι πρόβατα, δεν δέχονται κατευθύνσεις, θα ψηφίσουν με γνώμονα τι είναι καλό για τους ίδιους, τι είναι καλό για την παράταξη", πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη βασική πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή σημείωσε πως νιώθει ότι την υπηρετεί στο ακέραιο καθώς αυτή αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ανάγκη ο πολιτικός να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός.

"Άδικο η κριτική να εστιάζει στις απολύσεις των καθαριστριών"

Απαντώντας στην κριτική που εμμέσως του άσκησε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων υπογράμμισε ότι "πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την πρακτική να ασκούμε κριτική εκ των υστέρων, ανέλαβα ένα εξαιρετικά δύσκολο υπουργείο δεν έβγαλα την ουρά μου από έξω και ποτέ δεν είπα ότι ήμουν ευχαριστημένος από την πολιτική των απολύσεων αλλά είναι τουλάχιστον άδικο να εστιάζεται όλη η πολιτική της διοικητικής μεταρρύθμισης στις απολύσεις των καθαριστριών".

"Και αν θέλουμε να μιλήσουμε για απολύσεις δεν είδα πολλά από τα στελέχη της ΝΔ τότε να επικροτούν την πολιτική που εφάρμοσα με την οποία απέλυσα και καλώς επίορκους, υποθέσεις που χρόνιζαν εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είχε αποδοθεί η πειθαρχική δικαιοσύνη", τόνισε.

Παράλληλα, είπε ότι δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να προβεί σε οργανωτικές αλλαγές στη ΝΔ αυτό μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί.

"Η ΝΔ πρέπει να αφήσει πίσω της μια εποχή η οποία θεωρώ ότι κλείνει με τις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου. Με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν, υπερήφανοι για την ιστορία μας και για τις παρακαταθήκες αυτής της παράταξης θα προχωρήσουμε μπροστά όμως", υπογράμμισε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του για τη δυνατότητά του να μετατρέψει τη ΝΔ "σε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα το οποίο θα μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα και το οποίο βεβαίως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα στείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στην αξιωματική αντιπολίτευση".

"Αυτή είναι η προοπτική την οποία δίνω εγώ για τη ΝΔ. Διότι έχω τη δυνατότητα να διευρύνω τη ΝΔ σε καινούργια ακροατήρια, να φέρω στη ΝΔ κόσμο που σήμερα δεν την ακούει, να επανσυνδεθώ με παραγωγικές δυνάμεις του τόπου κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιο τον κορμό της ΝΔ, διότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό", πρόσθεσε.

Σχετικά με την στήριξη που δήθεν λαμβάνει από ακροδεξιά στοιχεία στη ΝΔ απάντησε: "Εγώ δεν ξέρω ακροδεξιούς να υπάρχουν στη ΝΔ. Οι ακροδεξιοί είναι πέραν των ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό. Η ΝΔ έχει ένα δεξί όριο. Και ο δεξιός ψηφοφόρος τον οποίο σέβομαι και τιμώ αποτελεί ραχοκοκκαλιά της ΝΔ και προφανώς η ΝΔ αν θέλει να διευρυνθεί και να γίνει κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να μπορεί να συνυπάρχει ο παραδοσιακός δεξιός με τον μετριοπαθή κεντρώο. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί αυτό να το εξασφαλίσει καλύτερα, πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω εγώ. Να μεγαλώσω τη ΝΔ και να την ξανακάνουμε μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη".

Επισήμανε ότι "η ΝΔ δεν μπορεί να συμβιβάζεται με το 28% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, δεν είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό πόσο μάλλον όταν απέναντί μας έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση ανίκανη ιδεοληπτική η οποία οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και το ασφαλιστικό σε πλήρη χρεοκοπία".

"Η καταστροφική διαπραγμάτευση φέρνει τις μειώσεις συντάξεων"


Για το ασφαλιστικό διατράνωσε την άποψή του ότι οι όποιες παρεμβάσεις φέρει η κυβέρνηση προκύπτουν μέσα από μια καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 υπογραμμίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της μεταρρύθμισης προέρχεται από το σύνολο της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας και δεν είναι εισπρακτικό.

"Να σας θυμίσω το επαίσχυντο mail Χαρδούβελη με το 1 δισ. παρεμβάσεων σε σχέση με όλα αυτά τα οποία έγιναν; Να σας θυμίσω ότι σε μια οικονομία η οποία βουλιάζει στην ύφεση καμία σύνταξη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί; Το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Δεν θα ψηφίσει η ΝΔ. Καμία μείωση συντάξεων. Διότι ο συνταξιούχος ο οποίος παίρνει τη σύνταξη των 750 ευρώ δεν κρατάει τα λεφτά αυτά μόνο για τον εαυτό του, θρέφει μια ολόκληρη οικογένεια. Δεν πρόκειται εμείς να διαρρήξουμε τον κοινωνικό ιστό επειδή αυτή η ανίκανη κυβέρνηση δεν μπορεί να διορθώσει το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού το οποίο είναι η συνολική απόδοση της οικονομίας", είπε.

Και συμπλήρωσε: "Το τι θα είχε γίνει στη χώρα εάν δεν είχε πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση νομίζω το γνωρίζουμε πια. Το 2015 ήταν μια καταστροφική χρονιά για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό είναι οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο".

"Δεν θα βρει βολικό δεκανίκι στη ΝΔ η κυβέρνηση"

Ο κ. Μητσοτάκης διασαφήνισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει περικοπές στις συντάξεις και πως αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που δηλώνει ότι νιώθει βολικά με τους 153 βουλευτές τους οποίους διαθέτει.

"Η κυβέρνηση αισθάνεται απολύτως άνετη με την κυβερνητική της πλειοψηφία, θα πάνε 153 βουλευτές να ψηφίσουν τις περικοπές των συντάξεων που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται. Εξάλλου, μας λέει η κυβέρνηση ότι δεν θέλει να κόψει καμία σύνταξη, συμφωνούμε απόλυτα λοιπόν. Ας πάει να το κάνει. Δεν θα βρει βολικό δεκανίκι στην αντιπολίτευση σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό", επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

Ερωτηθείς για το εάν θα γίνουν τελικά μειώσεις στις συντάξεις εξέφρασε την ευχή να μην γίνουν, "αλλά το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης και η κυβέρνηση θα το λύσει".

Αναφορικά με τις συζητήσεις περί οικουμενικής και κυβέρνησης σύμπραξης όλων των πολιτικών δυνάμεων υπογράμμισε ότι τις ακούει "με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα".

"Το Σύνταγμα ορίζει ότι έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία και έχουμε αντιπολίτευση. Εμάς ο λαός μας έστειλε στην αντιπολίτευση, θα ασκήσουμε το καθήκον μας ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται πολύ άνετα με τον κ. Καμμένο και τους 153 που έχει ως κυβερνητική πλειοψηφία, θα πάει να περάσει τα μέτρα με τους 153. Εάν δεν καταφέρει να περάσει τα μέτρα τότε θα πέσει η κυβέρνηση, θα παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας, θα επιστρέψουμε στη Βουλη και θα δούμε αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης", πρόσθεσε.

Όπως είπε, το τρίτο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ένα μείγμα εισπρακτικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με τις δεύτερες η ΝΔ να τις στηρίζει με ενθουσιασμό και όχι με τη λογική 'τραβάτε με και ας κλαίω'.

"Εμείς θέλουμε την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, εμείς θέλουμε να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις, όπως π.χ το Ελληνικό, εμείς θέλουμε να αξιοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο την περιουσία του προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων. Εμείς δεν θα τα κάνουμε αυτά αμυντικά. Θα τα κάνουμε επιθετικά διότι θεωρούμε ότι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας", εξήγησε.

"Να διερευνηθούν οι ευθύνες για το κλείσιμο των τραπεζών"

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στην ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες για την απώλεια 20 δισ. ευρώ που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

"Όταν με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls το ελληνικό Δημοσιο έχασε περί τα 20 δισ. ευρώ από μετοχές του κατείχε στο ΤΧΣ των οποίων η αξία εκμηδενίστηκε, δεν θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιες ευθύνες; Θα πρέπει να εξακολουθούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν φαίνεται και από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι υπήρχε σχέδιο; Ότι ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε ότι οι τράπεζες μπορεί να έκλειναν. Οι ευθύνες θα διερευνηθούν", είπε.

Διασαφήνισε ότι "δεν στέλνει κανείς κανέναν στο δικαστήριο" αλλά και ότι θεωρεί ότι "υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αυτή διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση των έξι μηνών, τελική κατάληξη αυτής της πορείας της διαπραγματευτικής ήταν το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls, τα οποία έκαναν τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία και ναι θεωρώ ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί". 


Δεν υπάρχουν σχόλια: