Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Γιατί ο Κυριάκος κρατά μικρό καλάθι με όλους τους αρχηγούς

Από τον τρίτο όροφο της Λεωφόρου Συγγρού διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στο σημερινό ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατά μικρό ....... καλάθι - αν κρατά καλάθι φθάνοντας στο Μαξίμου. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι πολύ μικρό καλάθι θα κρατά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ και στις συναντήσεις που έπονται, Πέμπτη και Παρασκευή, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά, αντίστοιχα.
Ο λόγος είναι μάλλον προφανής: οι συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εντάσσονται κι αυτές στο εθιμοτυπικό πλαίσιο των αρχικών επαφών του με τους άλλους αρχηγούς - και δεν περιμένει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη από τις διαδοχικές συζητήσεις.
 
Αντιθέτως, στο νέο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο τόσο ο Θεοδωράκης όσο και η Γεννηματά να ξορκίσουν κάθε προοπτική για τη συγκρότηση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, στο οποίο είναι προφανές ότι ο Κυριάκος θα διεκδικούσε ρόλο καθοδηγητή. Εν ολίγοις, οι δύο συναντήσεις γίνονται για να γίνουν, έστω κι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιθυμούσε να υπάρξουν ήρεμα νερά ανάμεσα στις δυνάμεις του «ναι», στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου.
 
Προεξοφλώ, πάντως, ότι μια συζήτηση για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο θέμα του ΕΣΡ ο Μητσοτάκης θα την ανοίξει, αφού η ΝΔ θα ήθελε να μη μείνει μόνη στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Οι συναντήσεις με Φώφη και Σταύρο είχαν ουσιαστικά κλειδώσει από το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, κατά τα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα των δύο αρχηγών.
Ωστόσο, δεν κλείνουν τον κύκλο των εθιμοτυπικών συναντήσεων του Μητσοτάκη, καθώς ακολουθεί ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας - και ως τελευταίος θα κλείσει για άλλους την πόρτα.
 
Το μήνυμα είναι ότι ο Κυριάκος θα συναντηθεί με όσους αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου κρίνει ότι υπάρχει λόγος και πεδίο για συζητήσεις. Συνεπώς, δεν είναι μόνον ο Νίκος Μιχαλολιάκος που δεν θα δει τον νέο αρχηγό της ΝΔ: από τη λίστα της γαλάζιας εθιμοτυπίας έχουν διαγραφεί και τα ονόματα του Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου.
 
ΕΣΡ: συναινούν στη... σύγκρουση
Με απώτερο σκοπό να «δελεάσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατέθεσε χθες τροπολογία που προβλέπει την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από επτά σε εννέα.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης - πλην της Ενωσης Κεντρώων που τάχθηκε υπέρ - τόσο γιατί κατατέθηκε ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα Διάσκεψη των Προέδρων (με θέμα τον ορισμό των μελών της Ανεξάρτητης Αρχής) όσο και γιατί, όπως καταγγέλθηκε, πρόκειται για «ένα παζάρι του αισχίστου είδους».
 
Μάλιστα, λίγο αργότερα μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι οι ενστάσεις της ΝΔ γίνονται για λόγους ουσίας και λογικής και έδειξε προσπάθειες της κυβέρνησης «να κάνει παζάρι με κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης». Τόνισε όμως, ότι «για εμάς το θέμα είναι ουσίας, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Πολωνία ή Ουγγαρία». Στην Ολομέλεια πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι για την τροπολογία ήταν ενήμεροι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων - εκτός της Χρυσής Αυγής που έχει δείξει ότι δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία - και πως κανείς δεν δικαιολογείται να μιλά για αιφνιδιασμό.
 
Υπεραμυνόμενος της τροπολογίας ο Βούτσης εξήγησε ότι το Σύνταγμα μιλάει για ευρύτατες δυνατές συναινέσεις με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 κι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο σε μια οκτακομματική Βουλή. Ο ίδιος χαρακτήρισε άδικα τα πυρά των κομμάτων κατά του Νίκου Παππά περί συγκέντρωσης υπερεξουσιών, τονίζοντας ότι σεβάστηκε όλες τις διαδικασίες μέχρι να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ.
 
Μικροπολιτικός // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: