Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Το κατά Τσίπραν Ευαγγέλιο

Το περασμένο καλοκαίρι, μια σειρά καλοπροαίρετων ελλήνων αναλυτών υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν μπροστά σε ένα σταυροδρόμι: είτε θα επέμενε στην ...... αδιέξοδη αντιμνημονιακή του πολιτική και θα χρεωνόταν την καταστροφή της Ελλάδας, είτε θα άλλαζε στάση, θα υπέγραφε το τρίτο Μνημόνιο και θα γινόταν ο ίδιος ηγέτης της ελληνικής Κεντροαριστεράς και το κόμμα του κυρίαρχη δύναμη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός πράγματι άλλαξε στάση και συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις των εταίρων του. Οποιος τον παρακολούθησε όμως την Κυριακή το βράδυ στο Τάε Κβον Ντο δύσκολα είδε έναν άνθρωπο που μπορούσε να ενώσει, είτε στο εγχώριο είτε στο διεθνές μέτωπο. Ο λόγος του δεν ήταν απλώς διχαστικός, ήταν προκλητικός. Η αντιμετώπιση των αντιπάλων του δεν ήταν απλώς επιθετική, ήταν απαξιωτική. Ο άνθρωπος που κυβερνά με έναν ακροδεξιό εταίρο έφθασε να καταγγείλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ακροδεξιές του παρέες! Εκεί όμως που ο Τσίπρας ξεπερνάει ακόμη και τον εαυτό του είναι στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την αλήθεια. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι μετακλητοί υπάλληλοι ήταν τον περασμένο μήνα 1.901 έναντι 1.888 τον Δεκέμβριο του 2014. Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν. Οι μετακλητοί σύμβουλοι των υπουργείων και των γενικών γραμματειών, πάλι, μειώθηκαν το ίδιο διάστημα ελαφρώς: από 649 σε 618. Για να αποδείξει όμως ότι η κυβέρνησή του πολεμά αμείλικτα την κομματοκρατία, ο Τσίπρας έκανε ένα τρικ: συνέκρινε δύο ανόμοια μεγέθη, τους μετακλητούς υπαλλήλους (πριν) με τους μετακλητούς συμβούλους (σήμερα). Κι έβγαλε ότι έχουν μειωθεί στο μισό!

Με τα ασφαλιστικά ταμεία, πάλι, αναπαρήγαγε το γνωστό παραμύθι: ότι με το «PSI του Βενιζέλου», τα Ταμεία έχασαν 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ας έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι η ζημιά εκείνη υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές την επόμενη τριετία από την κρατική επιχορήγηση, ότι από τη διαγραφή του χρέους δεν μπορούσαν να εξαιρεθούν οι έλληνες κάτοχοι ομολόγων και ότι, ακόμη και με αυτή την απώλεια, το ελληνικό κράτος βγήκε πολύ κερδισμένο. Τα στοιχεία αυτά δεν ταιριάζουν στο κατά Τσίπραν Ευαγγέλιο.

Μιχάλης Μητσός // ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: