Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο Τσίπρας αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ!

Ο Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.i24news.tv (η οποία και επικαλείται και φωτογραφικό υλικό), έγραψε στο ...

... βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας (κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν), τη φράση : 
«Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας» 
(στα αγγλικά, «With great honor to be in your historical capital and to meet your excellencies»).

Το Μαξίμου σίγουρα θα επιδιώξει να δικαιολογήσει με κάποιο τρόπο το "κομματικό ατόπημα" του Πρωθυπουργού, μια και υπερβαίνει ο Αλέξης, μια ρητορική υπέρ των Παλαιστινίων που έχει στοιχειώσει την εξωτερική τους διπλωματία. Ποιός δεν θυμάται τα "free Gaza" και τα καράβια που έστελναν, ερχόμενοι σε σύγκρουση με το Ισραήλ! 
Πιθανότατα, θα δώσουν έμφαση στο επίθετο «ιστορική» για να αποκρούσουν την κριτική. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, για αυτό και οι πρεσβείες τους έχουν έδρα το Τελ Αβίβ.

Η πρωτοβουλία του Αλέξη να γράψει τη συγκεκριμένη φράση έρχεται προφανώς και σε αντίθεση με όσα είπε στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. 
Εκεί, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς μάλιστα ο κ Τσίπρας προσκάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: