Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβει η σταυροδοσία

Την αντίδραση και της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να γίνει με σταυροδοσία, και όχι με λίστα, η ανάδειξη των ...

ευρωβουλευτών στις εκλογές του Μαΐου.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί η σταυροδοσία, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, «καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι «η επιλογή της σταυροδοσίας αντί της λίστας στις ευρωεκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και να λειτουργήσει στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού των κομμάτων και της δημόσιας ζωής».
Ωστόσο, προσθέτει, «ο αιφνιδιαστικός τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο επιχειρείται να εισαχθεί, λίγες εβδομάδες προ των εκλογών, καταγράφει πολιτικές σκοπιμότητες απαράδεκτες».
«Η πολιτική χρήση της εκλογικής νομοθεσίας και η αποσπασματική νομοθέτηση κανόνων, παραμονές εκλογικής διαδικασίας, προδίδει ιδιοτελή σπουδή και απόπειρα να εξυπηρετηθούν προτεραιότητες εσωκομματικού χαρακτήρα. Η εκλογική νομοθεσία δεν είναι – και δεν μπορεί να είναι- εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών συσχετισμών» συνεχίζει.
Τέλος, επαναλαμβάνει την πρόταση για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος που περιλαμβάνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της νομοθεσίας για το «πολιτικό χρήμα».
Για την ψήφο των μεταναστών
Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει επίσης δυσαρέσκεια για τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ στρέφεται κυρίως κατά του ΠΑΣΟΚ.
«Η οχύρωση του ΠΑΣΟΚ πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να αποκρύψει τη διολίσθησή του σε συντηρητικές πολιτικές. Η υποστήριξή εκ μέρους του, της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνιστά δημοκρατική υποχώρηση» τονίζει, καλώντας τα πολιτικά κόμματα «τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα» να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: