Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Κατασχέσεις ρεκόρ το 2013 σε καταθέσεις και ενοίκια για χρέη στο Δημόσιο

Στοιχεία σοκ για χιλιάδες φορολογούμενους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο αποκαλύπτει η πλημμυρίδα κατασχέσεων στην οποία έχει επιδοθεί το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα ...
στοιχεία, 81.583 φορολογούμενοι είδαν την εφορία να απλώνει «χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς, ενοίκια και ταμεία επιχειρήσεων την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ανήλθαν σε 48.589.

Ο λόγος που έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι κατασχέσεις μέσα σε ένα έτος έχει να κάναι με τις πιέσεις που ασκεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εφοριακούς υπαλλήλους. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρηςστέλνει καθημερινά το μήνυμα ότι όσοι προϊστάμενοι εφοριών δεν πιάνουν το στόχο των εσόδων απειλούνται με πειθαρχικές κυρώσεις και θα απομακρύνονται απο τη θέση τους.
Από το σύνολο των 81.582 κατασχέσεων στο εννιάμηνο, περισσότερες από 50.000 αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πως όμως φθάνει το υπουργείο οικονομικών στην κατάσχεση;

Η διαδικασία απλή. Αν υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή αρχικά στέλνονται στους οφειλέτες ηλεκτρονικά μηνύματα και επιστολές μέσω ταχυδρομείου με  προειδοποιήσεις κατασχέσεων. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί, δηλαδή δεν πληρώσει ή ρυθμίσει την οφειλή του τότε η εφορία παίρνει το «όπλο» της. Ενεργοποιεί το νόμο περί κατασχέσεων εις χείρας τρίτων που θεωρούνται πιο «επικερδείς» έναντι των κατασχέσεων ακινήτων.

Κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων

Βήμα 1ον. Η εφορία διαβιβάζει εντολή στην τράπεζα με δικαστικό επιμελητή
Βήμα 2ον. Η τράπεζα ανοίγει το λογαριασμό και αποδίδει στην Εφορία ότι βρεθεί υπό μορφή κατάθεσης
Βήμα 3ον. Λαμβάνονται υπόψη οι προστατευτικές διατάξεις για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα ( προστατεύονται από την κατάσχεση 1.000 ευρώ και από αυτό το ύψος και πάνω επιτρέπεται κατάσχεση 25% , υπό τον όρο ότι απομένει να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ). Αν ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης, τότε μπορεί να γίνει κατάσχεση ακόμα και σε υπόλοιπο 1 ευρώ.

Κατάσχεση ενοικίων: Αντί η εφορία να ψάχνει τον ιδιοκτήτη ακινήτου ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμο χρέος, αναζητά τον ενοικιαστή. Όταν τον βρει, απαιτεί την κατάθεση του ενοικίου στην Εφορία και όχι στον εκμισθωτή του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: