Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα - Χάος στην αγορά εργασίας

Τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να περάσει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται να μελετά η κυβέρνηση, καθώς ο επικεφαλής της τρόικα, Πολ Τόμσεν, μοιάζει να είναι ανυποχώρητος σε αυτό το ζήτημα. Την ίδια στιγμή, η ...

συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου «πονοκεφαλιάζει», καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ανακοινώσει τις 4.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και να βρει τουλάχιστον άλλους 11.000 για το 2014. 
Αυτή άλλωστε είναι η μνημονιακή δέσμευση, την οποία συμφώνησε να υλοποιήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικα την περασμένη εβδομάδα. 
Στο μεταξύ, σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, όπου η τρόικα απαιτεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, με την ανεργία να καλπάζει τουλάχιστον στο 27% (επισήμως), συγκαταλέγεται στις χώρες όπου ο μισθός «έχει πιάσει πάτο» για τους εργαζόμενους. 
Τις αποκαλύψεις έκανε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία δημοσιοποίησε τον λεγόμενο ευρωπαϊκό χάρτη των κατώτατων μισθών, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. 
Παράλληλα, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι στην Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες πιέζουν την Γερμανίδα καγκελάριο να αποδεχθεί την θέσπιση κατώτατου αξιοπρεπούς μισθού και η ίδια έχει παραδεχθεί ότι μάλλον θα υποκύψει στις πιέσεις των υποψήφιων κυβερνητικών της εταίρων. 
 Αυτά βέβαια δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά στο Βερολίνο. Το αντίθετο μάλιστα. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποσχέθηκε για άλλη μια φορά στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, άρα όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και απαιτήσεις της τρόικα. 
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται στην ανεργία και την εξαθλίωση, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εταιρειών, αλλά και των «επενδυτών».
 Όσοι ακόμα διατηρούν την εργασία τους, με έναν ακόμα αξιοπρεπή σχετικά μισθό, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, καθώς η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναμένεται να λειτουργήσει εναντίον τους. 
Αναμφίβολα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προωθεί την πλήρη διάλυση του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα παραπέμποντας σε μια κατάσταση που θα επικρατούν οι «νόμοι της ζούγκλας» σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: