Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δήμος Μυλοποτάμου [Κρήτη] [Ρέθυμνο]

Ο Δήμος Γεροποτάμου βρίσκεται στα βόρεια και ανατολικά του νομού Ρεθύμνης και έχει έδρα το Πέραμα. Πρόκειται για παραθαλάσσιο και ημιορεινό δήμο, το νότιο τμήμα του οποίου βρίσκεται στους ...


πρόποδες του Ψηλορείτη. Σύμφωνα με την απογραφή του2001 ο δήμος έχει συνολικά 8.323 κατοίκους και έκταση 194.590 στρέμματα.
Αποτελείται από 16 κοινοτικά διαμερίσματα και 42 οικισμούς.
Η έδρα του δήμου είναι η κωμόπολη Πέραμα που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο κέντρο της περιοχής με όλες τις δημόσιες αρχές και υπηρεσίες. Το Πέραμα απέχει 29km από το Ρέθυμνο και 62km από το Ηράκλειο.
Η οικονομία του δήμου βασίζεται στη γεωργία (παραγωγή ελαιολάδου), στην κτηνοτροφία (εκτροφή αιγοπροβάτων) και στον τουρισμό. Τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα βρίσκονται στο βόρειο οδικό άξονα του νομού Ρεθύμνης, εκτείνονται σε μια ακτογραμμή περίπου 43 χλμ. και είναι το Μπαλί και το Πάνορμο, όπου ο παραθεριστής μπορεί να απολαύσει την πεντακάθαρη θάλασσα, τους παραδοσιακούς μεζέδες και την κρητική φιλοξενία.
Ο δήμος διαθέτει ένα εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο στην παραλιακή του ζώνη αλλά και στην ενδοχώρα. Σημαντικές είναι οι προϊστορικές και κλασσικές αρχαιότητες που βρίσκονται στην περιοχή του δήμου καθώς και τα ιστορικά μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου.
Ο Δήμος Γεροποτάμου είναι ο πολυπληθέστερος και ο μεγαλύτερος σε έκταση από τους τρεις δήμους της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου.
Τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του δήμου είναι το Σπήλαιο του Μελιδονίου και η Μονή Βωσάκου.
Το σπήλαιο βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του δήμου και υπήρξε τόπος λατρείας του γίγαντα Τάλω κατά τα προϊστορικά χρόνια(όπως πολλά άλλα σημεία του Δήμου) και του Ερμή κατά τα ρωμαϊκά. Στη νεότερη ιστορία συνδέθηκε με το θάνατο 370 χριστιανών κατοίκων του χωριού τον Ιανουάριο του 1824. Κατέφυγαν στο σπήλαιο για να σωθούν από τον τούρκο πασά και πέθαναν από ασφυξία, λόγω της φωτιάς που άναψαν οι Τούρκοι στην είσοδο της σπηλιάς. Τα οστά τους βρέθηκαν δέκα χρόνια αργότερα από τον Άγγλο περιηγητή Ρόμπερτ Πάσλεϊ και σήμερα φυλάσσονται σε οστεοφυλάκιο εντός του σπηλαίου.
H Μονή Βωσάκου είναι φρουριακής μορφής, αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και χτισμένη το 1195 σε ένα φυσικά προστατευμένο και απείρου κάλλους τοπίο του Κουλούκωνα. Ο ναός έχει κατεδαφιστεί και επαναθεμελιωθεί δύο φορές. O σημερινός είναι κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα. H κρήνη της Mονής φέρει ημερομηνία κατασκευής 1673. Το 1821 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και σφαγιάστηκαν οι μοναχοί της λόγω ενεργούς συμμετοχής στην Επανάσταση του Γένους. Οι μοναχοί της, έλαβαν μέρος σε όλες τις επαναστάσεις που επακολούθησαν.
Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμου Μυλοποτάμου : Δ.δ. Περάματος Δ.δ. Αγγελιανών Δ.δ. Αγίου Μάμαντος Δ.δ. Αλφάς Δ.δ. Αχλαδέ Δ.δ. Καλανδαρές Δ.δ. Μαργαριτών Δ.δ. Μελιδονίου Δ.δ. Μελισσουργακίου Δ.δ. Ορθέ Δ.δ. Πανόρμου Δ.δ. Πασαλιτών Δ.δ. Ρουμελής Δ.δ. Σισών Δ.δ. Σκεπαστής Δ.δ. Χουμερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: