Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Η πρώτη τεράστια αποτυχία των νταβατζήδων πέρασε απαρατήρητη.

Υποδαύλιζαν «θερμή» υποδοχή στον Καραμανλή και τελικά ο Καραμανλής έτυχε θερμότατων εκδηλώσεων στην "Έκθεση Θεσσαλονίκης".
Ο πρωθυπουργός ξέρουμε επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας και αποσαφήνισε τους κινδύνους που υπάρχουν από παρεκτροπή των δημοσιονομικών έτσι και δεν ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες και μια πολιτική μείωσης του ελλείμματος.
Εδώ δεν θα ασχοληθώ με την επιχειρηματολογία Καραμανλή αλλά με τον τρόπο που επί τρεις μέρες τα κανάλια υποδαύλιζαν διαδηλώσεις και υστερίες κατά του Καραμανλή. Στο Mega π.χ. είχαν τον Καμπουράκη αυτοπροσώπως στη Θεσσαλονίκη, βασικό παράγοντα της πρωινής ζώνης, να κρατά το ματσούκι και να ρωτά τους πολίτες και οργανωμένες ομάδες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αν θα αντιδράσουν τώρα που έρχεται ο Καραμανλής. «Πέστε μου σας παρακαλώ πότε περνούσατε καλύτερα;» και γελούσαν τα μουστάκια του Κακουνάκη! «Θα πάτε στις διαδηλώσεις τη μέρα που θάρθει ο Πρωθυπουργός;» Ο τρόπος, τα σχόλια από το studio, αλλά και οι άναρθρες κραυγές των εργατοπατέρων ήταν άκρως επιθετικές προς την κυβέρνηση, ήταν φανερό ότι έγιναν όλα σε συνεννόηση, με τηλεοπτικό προγραμματισμό και με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση που έφτανε την προβοκάτσια. Η απροκάλυπτη όμως αίσθηση της σκηνοθετημένης οργής μείωνε τελικά την ένταση της στημένης οργής! Φαινόταν από μακριά η ανούσια γραφικότητα και η ψεύτικη αγανάκτηση! Οι πραγματικά φτωχοί άνθρωποι έχουν περηφάνια και εγωισμό και δεν πλησιάζουν τέτοιες φανφάρες προσχεδιασμένες από το MEGAλο μας τσίρκο!
Είναι γνωστό ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο περιθώριο της ΔΕΘ δεν έχουν κανένα νόημα γιατί όλοι οι φορείς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους στους αρχηγούς των κομμάτων και κυρίως στον Πρωθυπουργό της χώρας με τον οποίο επίσης έχουν προηγηθεί συναντήσεις και συζητήσεις με παραγωγικούς φορείς. Τελικά ο λαός έχει πάρει είδηση ότι αυτές οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν διακοσμητικό και εικονικό χαρακτήρα και αποτελούν βήμα προβολής της επόμενης γενιάς των εργατοπατέρων (την καλύτερη στάση κρατάει ίσως το ΠΑΜΕ, μακριά από προβοκάτορες των Mega, ANT1 και Άλφα!). Ο εργατοπατέρας είναι μια πληγή της σύγχρονης πολιτικής σκηνής και αποτελεί επιστήμη των κατώτερων σταδίων του σοσιαλισμού στην «πανελλήνια» κυρίως μορφή του. Θα πει προσβάσεις, ανοιχτές πόρτες, καλοπληρωμένες θέσεις ακόμα και σε τράπεζες, σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς και άλλα πολλά «πανελληνίως σοσιαλιστικά» καλούδια με πολλά λεφτά στις αριστερές τσέπες. Τουτέστιν δεν δουλεύεις και σε πληρώνουν τα κορόιδα. Είναι λοιπόν να μην πας στην Θεσσαλονίκη να ρίξεις τη «χούντα του Καραμανλή;». Θα πας και θα πεις κι’ ένα τραγούδι στον γραφικό Καμπουράκη. Και που ξέρεις. Μπορεί μεθαύριο να εκτιμηθεί η προσφορά σου στο κόμμα δεόντως.
Ο ελληνικός λαός όμως και πάλι δεν τους ακολούθησε. Ιδίως όταν υπάρχει η πιθανότητα να συμμετέχουν στο «πάρτι» αντιεξουσιαστικές συνιστώσες του Συνασπισμού οπότε θα πέσει και ξύλο στους αστυνόμους ή θα κάψουν κανά μαγαζάκι, καμιά τράπεζα, για να τους πουν «επαναστάτες». Χωρίς σπασμένα αυτοκίνητα «επανάσταση» δε γίνεται! Σε πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, η δύστυχη ρεπόρτερ κατέπληξε το κοινό με το «δυστυχώς τελείωσαν γρήγορα τα επεισόδια» Γλώττα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει! Ο Καραμανλής τελικά όπου πήγε έτυχε θερμότατων εκδηλώσεων και όχι «θερμών» όπως υποδαύλιζε ο Καμπουράκης με τις ευλογίες του Κακαουνάκη! Τα κανάλια βέβαια έκρυβαν την αποτυχία των οργανωμένων εργατοπατερικών κινητοποιήσεων αλλά και τις θερμότατες εκδηλώσεις υποδοχής στον Καραμανλή, όπου πήγαινε. Πλάνα κοντινά και μακρινά μόνο σε αραιά σημεία των συγκεντρωθέντων οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ οι πληροφορίες μιλάνε για θερμότατες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ότι και να λένε οι παπαγιαννιστές, οι nonewζίστες, οι κουρδιστοφασίστες και οι «ελεύθεροι» πρασινοφρουροί του διαδικτύου……

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο βάρα, την διαπλοκή!
Τρέμει το MEGA, του Καραμανλή!

stefanos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Καλά γράφεται τόσο καιρό τις αρλούμπες σας για τα Γιωργοκάναλα όπως τα αποκαλούσατε σήμερα πάντως όποιος είδε ΜΕΓΚΑ θα κατάλαβε από ποια κέντρα (βλέπε Αντώναρο - Ρουσόπουλο) τα παίρνει για να είναι υπέρ πιανού και να τα χώνει σε ποιον . Εκτός ότι τέτοιο στήσιμο που έγινε σήμερα στις ερωτήσεις δεν έχει προηγούμενο ποιος ξέρει τη τους έταξε ο Χαζο αντώναρος για να χαϊδέψουν αυτιά. Αντε να πούμε γιατί πολύ περίεργα μας τα λές όχι και νταβάδες που ανέδειξαν και μεγάλωσαν πολιτικά τον μπούλι κατά του δεν θα τρελαθούμε και μάτια έχουμε και αυτιά και μυαλό.

stefanos είπε...

Δεν πιστεύω να περιμένατε
ότι οι διαδηλωτές θα έδερναν τον πρωθυπουργό?...
Τέτοια πράγματα γίνονταν παλιά στη Θεσ/νικη,
όταν το Δεξιό Παρακράτος
δολοφονούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη...
(Για να μην ξεχνιόμαστε).
Αλλά για να γυρίσω στα συνδικάτα
που συγκεντρώθηκαν στη συμπρωτεύουσα,
διαδήλωσαν τα προβλήματά τους πολιτισμένα και
α) υπό τον αποκλεισμό 3.000 αστυφυλάκων
και β) υπό τον αποκλεισμό της ΥΕΝΕΔιτικης κρατικής τηλεόρασης,
που είχε αγκυλωμένες κάμερες στην προσπάθεια της ΝΔ
να στήσει ηρωική υποδοχή μπας και ανέβει λιγάκι
η διάθεση του δεξιού όχλου…
Τέλος πάντων,
κοντός ψαλμός αλληλούια...
Αυτό που μετράει είναι η ουσία και οι Έλληνες καταλαβαίνουν...
ΝΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ:
Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι πάσχουμε από αμνησία και ότι λησμονήσαμε την "Εποχή Αλογοσκούφη", για την οποία δήλωνε τόσο περήφανος ο πρωθυπουργός και ο περιώνυμος λαός της ΝΔ. Κατά το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης πραγματοποιηθήκαν -τότε- τέτοια επιτεύγματα που το όπλο της χώρας ήταν πλέον η εξυγιασμένη και ισχυρή οικονομία, ο δε κ. Αλογοσκούφης περίπου μια ιδιοφυία που άξιζε διεθνή βραβεία... Όμως, η πραγματικότητα επέστρεψε αμείλικτη (πάντα επιστρέφει) με την κατάρρευση του Νεοδημοκρατικού οικονομικού ψευδο-οικοδομήματος, την ομολογία του ίδιου του κ. Αλογοσκούφη ότι "πιάσαμε πάτο" και την προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας σύνταξης του Προϋπολογισμού του κράτους!
Το τι επακολούθησε είναι γνωστό: "μια του κλέφτη (2004), δύο του κλέφτη (2007)" για να έρθει νομοτελειακά το υπόλοιπο της ρήσης "τρείς και η κακή του τύχη (2009)". Οι Ευροεκλογές έδωσαν τα μηνύματά τους αλλά ο πρωθυπουργός τα αγνόησε, είτε λόγω της υπεροψίας του χαρακτήρα του, είτε λόγω της πολιτικής του αδυναμίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την και τυπική κατάρρευση της κυβέρνησής του, και έτσι σήμερα βρισκόμαστε λίγα μέτρα πριν τη σχισμή της κάλπης, και περικυκλωμένοι από μια κρίσιμη δημοσιονομική εκτροπή, από σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και την έκπτωση των Θεσμών.
Χτές Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Καραμανλής μίλησε στη ΔΕΘ για πολλά, ξέχασε πολύ περισσότερα, και χρησιμοποίησε, τέλος, έναν ιδιαίτερο τρόπο που στην κυριολεξία αποτελεί την επιτομή του Λαϊκισμού. Ακούσαμε στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο λαμπρά πράγματα… Πολλά "ΘΑ" από έναν πρωθυπουργό που δεν έκανε τίποτα από αυτά εδώ και 5 χρόνια (ή υποστήριζε ακόμη και διαφορετικές επιλογές). Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει πλήθος αποσπασμάτων από τον «ηλεκτρισμένο» και πλήρη υποσχέσεων λόγο του, όμως αρκεί η αντιπαραβολή με εκείνον του 2008 για να καταλάβουμε ότι είτε ψεύδεται, είτε παρακαλάει για την ψήφο των Ελλήνων μέσα από μια νέα πολιτική «γενναιότητα» που πηγάζει από τη βεβαιότητα ότι θα είναι δεύτερος, άρα δεν θα εφαρμόσει τίποτα από αυτά!
Σήμερα Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και στη διαδικασία της συνέντευξης προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εμφανίστηκε αμετανόητος και προκλητικός, είτε αποφεύγοντας ουσιαστικές απαντήσεις, είτε χαρακτηρίζοντας κάθε δημοσιογράφο που αμφισβητούσε την οικονομική πολιτική του, σαν περίπου βλάκα και τον καλούσε να ξαναμελετήσει το οικονομικό «θαύμα» της κυβέρνησης…
Η αλήθεια όμως μιλάει συνταρακτικά:
Βιομηχανική παραγωγή -11,4% (μέχρι τον Ιούνιο),
Όγκος Λιανικών πωλήσεων -14,5% (μέχρι τον Ιούνιο),
Οικοδομική δραστηριότητα -39,5 (μέχρι το Μάιο),
Τουριστικό συνάλλαγμα -14,7% (το α’ εξάμηνο)
Ανεργία 9,3% (το α’ τρίμηνο)
Επενδύσεις -6,3% (το α’ τρίμηνο)
Ακάλυπτες Επιταγές 2 δισεκατομμύρια ευρώ (το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος)
Δείκτης Ανάπτυξης 2009: -0.9%, 2008: 2,9%, 2007: 4,0%, 2006: 4,5%, 2005: 2,9%, 2004: 4,9%, 2003: 5,6%
Δημόσιο Χρέος 103,4% το 2009 και αναμένεται να πάει στο 108% κατά το 2010, ενώ το 2003 ήταν 98%
...
Από το blog: 1klik-aristera

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος στις συγκεντρώσεις ήταν πολύς πρώτη φορά σε ΔΕΘ έγιναν τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις μη μπερδεύεσαι επειδή τα έκαναν τουμπεκί τα κανάλια που υποστηρίζουν τον Καταλληλότερο όλων των εποχών σε όλο το γαλαξία ...

fvasileiou είπε...

O Καραμανλής στη ΔΕΘ: Αποτίμηση

http://fvasileiou.wordpress.com/2009/09/07/deth-apotimisi/

Ανώνυμος είπε...

@ Stefanos
Δες τα κατορθώματα του ΠΑΣΟΚ και την προσπάθειά του να εξαπατήσει τη Eurostat.


http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/GREECE/EN/GREECE-EN.PDF


99% του ΑΕΠ είναι το δημόσιο χρέος μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 9.6% το 2003, αντίστοιχα για το 2008 το δημόσιο χρέος φτάνει το 94% του ΑΕΠ.
Και βάζω την τιμή του 2008 γιατί είναι πρίν την κρίση.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθούσα απο την τηλεόραση τον Καραμανλή την ώρα που απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Κάποια στιγμή αναρρωτήθηκα.
Δέν εμφανίζεται σάν απο μηχανής θεός μιά γροθιά απο κάποιον μποξέρ να του σπάσει τα μούτρα?

GEORGE είπε...

έσκασαν πάλι τα πασοκια απο την κακία τους γιατί ξέρουν ότι πασοκ και yorgo δεν μπορούν,,,

stefanos είπε...

@Άγνωστε Σεπτ.07, 09 3:36 πμ
Τα ακριβή στατιστικά στοιχεία
σε σχέση με την πορεία του Δημόσιου Χρέους, έχουν ως εξής:
2003: 98,0%
2004: 98,6%
2005: 98,8%
2006: 95,9%
2007: 94,8%
2008: 97,6%
Για το 2009 δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία.
Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για το τρέχον έτος είναι 103,4%
σύμφωνα με τις Εαρινές προβλέψεις.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή επαναλαμβάνει
ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008
έφτασε στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 1,6%
που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης,
σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας
και ανάπτυξης.
Η απόκλιση της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ οφείλεται,
σύμφωνα με την Επιτροπή, σε μειωμένα έσοδα
και αυξημένες δαπάνες.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι στο βαθμό που η επίδραση
της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία
ήταν σχετικά περιορισμένη,
η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο
στήριξης της οικονομίας το 2008.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο χρέος,
η Επιτροπή τονίζει ότι το 2008 ανήλθε στο 97,75% του ΑΕΠ,
λόγω της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος
και της οικονομικής επιβράδυνσης.
Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι
παρά την επιδείνωση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2008,
ο στόχος του ελλείμματος για το 2009
παραμένει αμετάβλητος στο 3,7% του ΑΕΠ,
σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης
που κατέθεσε η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2009
(περιλαμβάνονται προσωρινά μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ).
Ωστόσο, η Επιτροπή από την πλευρά της,
λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο
για την οικονομική ανάπτυξη και μια συνετή αξιολόγηση των εσόδων,
εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009
θα φτάσει το 5,1% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, για το 2009, η Επιτροπή τονίζει ότι
τα κρατικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% του ΑΕΠ,
μέσω των πρόσθετων φορολογικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, η Επιτροπή εκτιμά ότι
θα μειωθούν κατά 0,25% του ΑΕΠ,
μέσα από μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών.
Σε αυτά τα μέτρα επισημαίνονται ενδεικτικά
η μείωση των δημόσιων συμβάσεων, η μείωση των απολαβών
για τους υψηλόμισθους του δημοσίου,
καθώς και το πάγωμα των μισθών του δημοσίου για το 2009
που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση
και η εντατικοποίηση των προσπαθειών
για τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών.
Σε ό,τι αφορά το 2010, η Επιτροπή προβλέπει ότι
αν η οικονομική πολιτική της Ελλάδας παραμείνει αμετάβλητη
(δηλαδή αν ο προϋπολογισμός του 2010
κινηθεί στους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού του 2009),
το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει το 5,75% του ΑΕΠ.
Εκτιμά, επίσης, ότι το δημόσιο χρέος
θα φτάσει στο 103,5% του ΑΕΠ,
ενώ το 2010 θα ανέλθει στο 108% του ΑΕΠ.

(Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός δεν ακολουθεί πια τους ετγατοπατέρες.
Αυτοί παίρνουν κάθε μήνα υποτίθεται 12 μέρες άδεια.
6 από το συνδικαλιστικό όργανο
6 από το Εργατικό κέντρο.
Όμως με τον τσαμπουκά του συνδικάτου τελικά δουλεύουν 5-6 μέρες το μήνα ή αν είναι μεγάλη δημόσια υπηρεσία δεν πατάει τα πόδια του καθόλου.
Έχει κουραστεί από την υποστήριξη της εργατιάς ...... δηλαδή της αριστερής τους τσέπης, όπως λέει και ο exastal

Ανώνυμος είπε...

Σε καμμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί εργατοπατέρες.
Οι οποίοι το κωλοβαράνε στα εργατικά κέντρα και στα συνδικάτα και υπογράφουν όλες τις αντιλαϊκές διατάξεις που αποφασίζει το μεγάλο κεφάλαιο ενώ βγαίνουν έξω από τα υπερπολυτελή γραφεία του μεγάλου κεφαλαίου και καταγγέλουν αυτά που υπέγραψαν.
Είναι απίστευτο αυτό που ζούμε με αυτούς τους χαραμοφάηδες.

Ανώνυμος είπε...

Θα σας αναφέρω πραγματικό γεγονός που συνέβη στα ΕΛ-ΤΑ.
Προϊστάμενος ζήτησε από μεγαλοσυνδικαλιστή να μάθει γιατί δεν έρχεται στη δουλεία (ταξινόμος).
Ο συνδικαλιστής απάντησηε ότι ασκεί το κατοχυρωμένο δημοκρατικά δικαίωμά του στην άδεια. Έχει 12 μέρες άδεια το μήνα.
Ο Προϊστάμενος έστειλε επιστολή στον συνδικαλιστή και του ζήτησε τουλάχιστον τις ημέρες που τελειώνει η μηνιαία άδειά του να έρχεται στη δουλειά.
Τι ήθελε και το έκανε!!!!!
Οι συνδικαλιστές αντέδρασαν έντονα, δημιούργησαν επεισόδια στο γραφείο του διευθυντή, αποκάλεσαν το γεγονός φασισμό της Δεξιάς και "αντηδημοκρατικές διώξεις" και έβαλαν τους γνωστούς μηχανισμούς τεκμηρίωσης των γραφείων του Πασόκ να κάμουν μέχρι και επερώτηση στη Βουλή για τη φασιστική συμπεριφορά έναντι αγωνιστών-συνδικαλιστών, καταγέλοντας το διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων ..... Σταμάτη Μαύρο.
Τελικά νίκησαν οι συνδικαλιστές και με τη βούλα της Βουλής και των επερωτήσεων. Μπορούν πλέον να μην δουλεύουν καθόλου το μήνα.
Έτσι και τους ζητήσει κάποιος να δουλέψουν υπάγεται κατευθείαν στην κατηγορία του φασίστα και του διώκτη!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα με τους εργατοπατέρες είναι ότι έχουν δύο-τρεις μέχρι και έντεκα αργομισθίες(ΑΞΈΧΑΣΤΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ).
Που να πρωτοπάνε να δουλέψουν;
Έτσι δεν πάνε πουθενά και ησυχάζουν και αυτοί και τα αφεντικά τους!

Modus Amandi είπε...

Mallon Stefanos theleis na peis otan to AKROdexio parakratos dolofonuse ton Lampraki gia na rixei ton Karamanli kai na ferei stin exusia ton xazoharumeno Giorgaki ton proto, an den thimase ekeinon pu xekinise ton emfilio more ke ipostirize tis politikes ekteleseis, oste meta me sinoptikes diadikasies na paradosei stous sinadelfus tu (idio ergodoti afu eihane tis US tis America), tus parastratiotikus, tin Ellada...

Ανώνυμος είπε...

Μαθήματα από την Καλιφόρνια
Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από το αμερικανικό αντιπυρικό σχέδιο

Του Κώστα Συνολάκη

Έζησα στα προάστια του Λος Άντζελες, στους πρόποδες του βουνού Γουίλσον για δεκαπέντε χρόνια, πρώτα ως φοιτητής, μετά ως καθηγητής. Όταν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, πήγα αμέσως. Ήταν μια ατυχής ευκαιρία να παρακολουθήσω τη λειτουργία του μηχανισμού έκτατης ανάγκης που είχα βοηθήσει σε πολύ μικρό βαθμό να αναπτυχθεί.

Η πυρκαγιά στο Λος Άντζελες είχε κάψει 600.000 στρέμματα μέχρι την Παρασκευή. Τη μάχη της πυρόσβεσης δίνουν 4.000 επαγγελματίες πυροσβέστες και γίνονται περίπου 150 ρίψεις νερού από τον αέρα κάθε μέρα. Το 1/4 ενός από τους μεγαλύτερους εθνικούς δρυμούς της Καλιφόρνιας κάηκε και το κόστος της πυρόσβεσης ανέρχεται στα 44 εκατ. δολάρια. Υπολογίζεται ότι η πυρκαγιά ελέγχεται μόνο στο 45% και ότι θα σβήσει τελείως μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι η χειρότερη που έχει πλήξει το Λος Άντζελες, είναι αυτό που εννοούμε όταν λέμε μεγαπυρκαγιά (megafire).

Εκτός από τα ελικόπτερα που προσπαθούν να αναχαιτίσουν την πυρκαγιά στην περίμετρό της - δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από το κέντρο της εστίας σε ύψος που η ρίψη θα είναι αποτελεσματική- στο Λος Άντζελες χρησιμοποιούνται Μπόινγκ 747 ή DC 10, στα οποία έχουν κάνει ειδικές μετατροπές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης βασικό ρόλο παίζουν επίσης οι αναλυτές συμπεριφοράς της πυρκαγιάς που χρησιμοποιούν μοντέλα προσομοίωσης της δασικής πυρκαγιάς.

Δηλαδή, έχουν στοιχεία για το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής και προσδιορίζουν τις παραμέτρους της φωτιάς, όπως τη θερμοκρασία του αέρα, τον δείκτη καύσης του δάσους, την υγρασία, και μετά υπολογίζουν την κατεύθυνση και την ταχύτητα εξάπλωσής της.

Προληπτικές εκκενώσεις
Όσον αφορά την οργάνωση και την προετοιμασία, οι εκκενώσεις των προαστίων άρχιζαν προληπτικά 24 ώρες πριν από την προβλεπόμενη πιθανή άφιξη του πύρινου μετώπου.

Η μεγάλη διαφορά που είδα έγκειται στην προετοιμασία των χώρων υποδοχής των προσωρινά αστέγων. Σε κάθε γειτονιά υπάρχει επιτροπή έκτατης ανάγκης από περίπου δέκα ανθρώπους, η οποία μεριμνεί για άτομα με ειδικές ανάγκες, γνωρίζει την κατάσταση των κατοίκων της δικαιοδοσίας της και παραδίδει στην Πυροσβεστική κατάλογο ονομάτων.

Ακόμα στην είσοδο κάθε μονοπατιού που οδηγεί στα βουνά, υπάρχει ημερολόγιο όπου οι πεζοπόροι γράφουν την ώρα που άρχισαν και την ώρα που τελείωσαν τον περίπατό τους. Έτσι οι πυροσβέστες γνωρίζουν περίπου πόσοι άνθρωποι είναι στα βουνά. Η προσοχή σε απίστευτες λεπτομέρειες όπως στη στέγαση των κατοικίδιων ζώων και η περισυλλογή αλόγων από τους στάβλους συγκινούν- και πάλι είναι οι συνοικιακές επιτροπές έκτακτης ανάγκης που συντονίζονται από τους δήμους. Οι ίδιες επιτροπές μεριμνούν ώστε τα άκτιστα οικόπεδα να καθαρίζονται από τους θάμνους, να υπάρχουν αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί και να γνωρίζουν όλοι τους χώρους εκκένωσης.

Στην Καλιφόρνια επιθεωρητές του δήμου κάθε 5 χρόνια επισκέπτονται τα σπίτια και ελέγχουν αν πληρούνται οι κανονισμοί πυρασφάλειας, καθώς και αν έχουν γίνει αυθαίρετες παρεμβάσεις. Αν μάλιστα η περιοχή είναι δασική δεν δίνονται άδειες για να ξανακτιστούν κατοικίες που κάηκαν. Έτσι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες έχουν προσωπικά κίνητρα να προστατέψουν τα σπίτια τους.

Ο δρ Κώστας Συνολάκης είναι καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ανώνυμος είπε...

Περίπου 3,500 ήταν οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις κατά του Πρωθυπουργού.

οταν οι ίδιοι λένε 13.000 φαντσδτείτε τι πατατράκ έπαθαν.
¨Ηταν οι μικρότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δέκα ετών αν και τα νταβατζίδικα έλεγαν οι μεγαλύτερες!

Αυτόπτης μάρτυρας

Ανώνυμος είπε...

@ Stefanos Συνεχίζεις να περιφέρεις στοιχεία χωρίς να μας λες τις πηγές σου.


http://www.mnec.gr/export/sites/mnec/el/economics/Greek_economy_at_a_glance/FactSheet_Dec08_gr1.pdf
Εδώ είναι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το site του υπουργείου οικονομικών.

Στο site της eurostat θα τα επιβεβαιώσεις(http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/).