Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Το εμβόλιο κατά της γρίπης ενδέχεται να προκαλεί το σύνδρομο Guillain - Barré

Στη φωτό δίπλα βλέπετε διαφημιστικό από την εκστρατεία κατά της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ, το 1976!
Η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε εμπιστευτικές επιστολές σε όλους τους νευρολόγους των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain – Barré.
Πρόκειται για σπάνια νόσο, η οποία επηρεάζει τα περιφερικά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης. Είναι πολύ σπάνια ασθένεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επειδή συχνά ο ασθενής παρουσιάζει παράλυση. Σε κανονικές συνθήκες παρουσιάζεται σε 1-2 άτομα για κάθε 100,000 πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν το σύνδρομο αναρρώνουν πλήρως, αν και εμφανίζονται περιπτώσεις ανάρρωσης ακόμα και σε διάρκεια τριών ετών!
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο αυτό είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα παρουσιάζονται όταν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού το οποίο συνήθως προστατεύει από μικροοργανισμούς που εισβάλλουν για να βλάψουν το σώμα, ξαφνικά βλέπει τα κύτταρα του οργανισμού σαν ξένα και ξεκινά να τους επιτίθεται περιφερικά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης, μεταφέρουν μηνύματα στους μύες για να λειτουργήσουν. Όταν παρουσιαστεί αυτό το σύνδρομο τα μηνύματα αυτά διακόπτονται με αποτέλεσμα ο ασθενής πιθανόν να μην μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει ή ακόμα και να σηκώσει το χέρι του.
Το πρόβλημα καθίσταται πολύ σημαντικό εάν προσβληθούν οι μύες του θώρακα. Τότε θα επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς και η δυνατότητα του ασθενή να αναπνέει και θα χρειαστεί υποστήριξη από αναπνευστήρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η παράλυση όμως συνήθως είναι προσωρινή.
Swine flu jab link to killer nerve disease: Leaked letter reveals concern of neurologists over 25 deaths in America
Το σύνδρομο Guillain - Barré
Guillain Barre Syndrome video

Δεν υπάρχουν σχόλια: