Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η ερχόμενη G20 θα σηματοδοτήσει το τέλος της αμερικανικής "μονομέρειας"

Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο, θα σηματοδοτήσει «το τέλος μιας εποχής, αυτή της αμερικανικής μονομέρειας», εκτιμά σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".
«Στις 2 Απριλίου θα λάβει τέλος η εποχή της μονομέρειας και θα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να συζητούμε και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα διεθνή θέματα σε ισότιμη βάση», τόνισε ο Ντ. Μίλιμπαντ.
«Είμαι σίγουρος ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα έρθει στο Λονδίνο για να επιβάλει τις ιδέες και τα προγράμματα μίας υπερδύναμης», υποστήριξε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
«Θα έρθει προκειμένου να μιλήσει, να κατανοήσει και να συμφωνήσει με την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με τις στρατηγικές που προκρίνονται ως αποτελεσματικότερες για την ανάκαμψη της ζήτησης, τον καλύτερο συντονισμό των μακροοικονομικών πολιτικών, την επανεκκίνηση του διεθνούς εμπορίου, για περισσότερο οξυγόνο στις φτωχές χώρες και την αντιμετώπιση του προβλήματος του περιβάλλοντος», διαβεβαίωσε.
Σύμφωνα με το Ντ. Μίλιμπαντ, η επιβολή ρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής θα αποτελέσουν αντικείμενο "συμφωνίας" μεταξύ των χωρών της G20 και θα συγκροτήσουν τους "δύο πυλώνες" της δέσμευσης που θα αναλάβουν οι ηγέτες τους. (AFP-Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: