Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Και όμως , όχι απλά έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά ήταν και μεταρρυθμίσεις ουσίας .......

..... που ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει ο καναλιζαρισμένος Σημίτης.
[αναδημοσίευση απ' το "Δεξί Εξτρέμ"]
Μέσα σε πέντε χρόνια ο Καραμανλής πέρασε από το Κοινοβούλιο και από την κοινωνία αλλαγές που στο παρελθόν γκρέμισαν κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς. Και τις πέρασε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίσταση.

Να θυμηθούμε μερικές από τις ουσιαστικότερες:

1.Ιδιωτικοποίησε την Εμπορική που έβγαζε τεράστιες ζημιές την εποχή που όλες οι άλλες τράπεζες έβγαζαν υπερκέρδη.
2.Ξεφορτώθηκε τον ΟΤΕ, που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και εάν η εθελουσία ήταν μια ακριβή υπόθεση. Τώρα βλέπουμε μια υγιή επιχείρηση που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το κράτος αλλά και συμμετέχει στον ανταγωνισμό για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
3.Νομοθέτησε για το ασφαλιστικό, το οποίο υπήρξε η πολιτική ταφόπλακα του Σημίτη. Εδώ θα μπορούσε να ήταν πιο ριζοσπαστικός αλλά έκανε ένα γενναίο πρώτο βήμα.
4.Άλλαξε το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο και την παιδεία, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που το αποπειράθηκε με το ν.815/78 δεν το επέτυχε.
5. Ήρε τη μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και προχώρησε σε τολμηρές, για κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο (σύμφωνο συμβίωσης, νόμος για ενδοοικογενειακή βία). 6.Νομοθέτησε το τρίπτυχο ισότητα (στα όρια συνταξιοδότησης, στα όρια της φορολόγησης στους μισθούς του δημόσιου τομέα), αξιολόγηση (στα ΑΕΙ, στο Δημόσιο με τους δείκτες αποτελεσματικότητας, στα σχολεία και τα λύκεια με τη βάση του 10), αριστεία (ευνοϊκή χρηματοδότηση στα καλύτερα ΑΕΙ, δωρεάν υπολογιστές σε αριστούχους μαθητές, φτηνό Ιντερνετ σε αριστούχους φοιτητές κ.λπ.).
7.Ιδιωτικοποίησε τον ΟΛΠ, όπου προβλέπεται τουλάχιστον πενταπλάσια χωρητικότητα φορτοεκφόρτωσης από τις μοντέρνες μεθοδολογίες των κινέζων της Cosco.
8.Μείωσε κατά πολύ το δημόσιο έλλειμμα από 8% του ΑΕΠ στο 3% του ΑΕΠ. Με ΑΕΠ περίπου 250 δις., οι πέντε ποσοστιαίες μονάδες σημαίνουν πάνω από 12 δις. Ευρώ το χρόνο, κάθε χρόνο. Δηλαδή, γλυτώνουμε σπατάλες του δημοσίου περίπου όσο μία Ολυμπιάδα. Κάθε χρόνο. Εάν στην παγκόσμια κρίση το έλλειμμα του 2004, σήμερα θα ήμασταν εκτός ευρώ.
9. Ιδιωτικοποίησε την Ολυμπιακή που επιβάρυνε το κράτος πάνω από 1 εκατομμύριο την ημέρα, χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι. Τζάκ πότ αυτή η κίνηση γιατί όχι μόνο αυξάνεται ο ανταγωνισμός με την Aegean αλλά η διαδικασία προχώρησε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που κανείς δεν επενδύει.
10.Ήταν μετριοπαθής στην πολιτική αντιπαράθεση. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Καραμανλή είναι ότι όλα αυτά τα έκανε χωρίς να είναι δεικτικός προς τους αντιπάλους του. Δεν έδιωξε ανώτερα και ανώτατα πράσινα στελέχη υπουργείων και οργανισμών, παρόλο που ήξερε ότι άφηνε φίδια στον κόρφο του. Δεν δίωξε κάν το μισό υπουργικό συμβούλιο του πασόκ για τα απίθανα σκάνδαλα που οργάνωσαν, για να έχουν την εύνοια των μεγαλο-επιχειρηματιών αλλά και να εξασφαλίσουν και τα εγγόνια τους.

Ο Καραμανλής έβαλε το μακροπρόθεσμο καλό της Ελλάδας
πάνω από το δικό του καλό και το καλό της ΝΔ, αυτή είναι η αλήθεια.

Δυστυχώς όμως, γι' αυτόν, δεν είναι μοντέρνος πολιτικός, όπως ο Μπίλ Κλίντον. Μετά από 12 χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, ακόμη δεν έχει καταλάβει τη μεγάλη αξία της πολιτικής επικοινωνίας.

Αυτή είναι και η αχίλλειος πτέρνα του!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα έπερεπε να συμπεριληφθεί και η τεράστια μεταρρύθμιση στην εξωτερική πολιτική και με την προσέγγιση προς τους Ρώσους. Η διπλωματική πολιτική των αγωγών είναι και η αιτία της επίθεσης των Αμερικανών στον Καραμανλή.
επί Πασόκ η Ελλάδα γίνεται προτεκτοράτο των Αμερικανών.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Τιμούμε, σήμερα, τη διπλή γιορτή του Γένους μας: Την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού. Αποτίνουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που πίστεψαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αντλούμε, ταυτόχρονα, διδάγματα και πίστη από την Ιστορία και τις παραδόσεις μας. Από το μεγαλείο της θυσίας για την επίτευξη εθνικών στόχων.

Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αναδεικνύει διδάγματα, αρχές και αξίες, με διαχρονικότητα. Αλλά και με ιδιαίτερο συμβολισμό και ξεχωριστή σημασία σε κρίσιμες και έκτακτες περιστάσεις, όπως η σημερινή. Υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, μπορούμε να κατακτούμε στόχους που μοιάζουν ανέφικτοι. Υποδεικνύει πίστη στους κοινούς αγώνες και τα οράματα για το μέλλον της Πατρίδας μας. Υπογραμμίζει, πάνω από όλα, την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, εθνικής συστράτευσης, εθνικής ομοψυχίας. Και αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο στις δύσκολες ώρες που διέρχεται όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος.

Είναι οδηγός στον έμπρακτο πατριωτισμό που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε. Είναι οδηγός στην πολιτική που μπορεί να βγάλει την Πατρίδα μας με τις λιγότερες κατά το δυνατό συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική λαίλαπα. Οδηγός που κατευθύνει τον τόπο στην πιο ασφαλή έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, βρίσκεται σήμερα σε μια από τις κρισιμότερες καμπές της διαδρομής της από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη θύελλα που επιβάλλει δύσκολες, όχι ευχάριστες, αλλά απόλυτα αναγκαίες αποφάσεις. Αποφάσεις για το συλλογικό, το εθνικό καλό.

Οι προκλήσεις - εξωτερικές, οικονομικές και κοινωνικές - είναι μεγάλες. Είναι εθνικές. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ανηφορικός. Γεμάτος αντιξοότητες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η πρόκληση σήμερα, όπως η υπογραμμίζει και το πνεύμα της σημερινής μεγάλης γιορτής, είναι να προχωρήσουμε στο αύριο με στιβαρότητα, με σύνεση και τόλμη. Με αίσθημα προσφοράς στην Πατρίδα. Με συναίσθηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Με συναίσθηση της ανάγκης για υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Μακριά από ακρότητες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μακριά από διχαστικές αντιπαραθέσεις, που, τόσο πολύ, μας έχουν στοιχίσει στο παρελθόν.

Η πρόκληση σήμερα είναι να επιδείξουμε στην πράξη βούληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι μαζί οι Έλληνες, με τη σιγουριά ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την παγκόσμια οικονομική θύελλα, ακόμη πιο ισχυρή.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου exastal, η υπ' αριθμ. 10 μεταρρύθμιση νομίζω ότι ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία του. Με 5 χρόνια στην εξουσία τη ΝΔ, και έχουν μείνει απ' έξω απ' όλον τον κρατικό μηχανισμό όλοι οι νεοδημοκράτες, και ακόμα είναι σαν να κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Αν εξαιρέσεις κάτι διοικητές στα νοσκοκομεία και στη ΔΕΗ, ΟΣΕ κτλ., παντού αλλού κυβερνούν οι ίδιοι που κυβερνούσαν και επί ΠΑΣΟΚ. Από τα ΜΜΕ και τα δημόσια έργα, μέχρι το ποδόσφαιρο και ΑΕΙ. Παντού ΠΑΣΟΚ!! Άμα χάσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές, έχεις την αίσθηση ότι στις αλλαγές κάποιων υπουργείων μπορεί να πάνε και οι τέως υπουργοί ΠΑΣΟΚ να κάνουν την παράδοση. Όταν έφυγε το ΠΑΣΟΚ το 2004, οι οπαδοί του ήταν χορτασμένοι από 20 χρόνια εξουσίας. Έχεις δει κανέναν οπαδό της ΝΔ ικανοποιημένο, ότι άμα χάσει η ΝΔ, τουλάχιστον δείξαμε στους άλλους τι σημαίνει άσκηση εξουσίας;

Ανώνυμος είπε...

Ρέ δεξιοί τί πάθατε με την Αμερική, όσοι είσαστε ενήλικοι θυμάστε τί λέγατε γι'αυτήν την εποχή που υπήρχε Σοβιετική Ένωση?
Να σας απαντήσω εγώ την θεοποιούσατε.

Ανώνυμος είπε...

9:09, ειλικρινά σέβομαι τη θέση σου αλλά ξεκόλλα.
Έχουμε 2009.
Δεν υπάρχει πιά Σοβιετική Ένωση.
Δυστυχώς υπάρχει μόνο μιά υπερδύναμη, που καταδυναστεύει την υφήλιο.
Πρέπει να είσαι συγκεκριμένων πεποιθήσεων για να το καταλάβεις αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Εδώ ακούγονται από αστειότητες έως ανακρίβειες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται
για μια παραπονιάρικη νεκρολογία για τον Κωστάκι.
Αν πιστέψουμε τον Πρώτο Ανώνυμο [7:23]
μέχρι που βλέπω να ξανακατεβαίνουν στο Αιγαίο οι αδελφοί Ορλόφ.
Ο Δεύτερος Ανώνυμος [7:24]
- που ίσως είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Πρώτο –
μας αναμεταδίδει το ιστορικό μήνυμα του "κουρασμένου" πρωθυπουργού,
ως ένα μνημείο της ελληνικής πολίτικης ιστορίας
(νοιώθω συγκλονισμένος από την απόλυτη κενότητα
των λόγων του Κωστάκι).
Ο Τρίτος Ανώνυμος [8:31]
ολοφύρεται που από το μεταρρυθμιστικό έργο του Κωστάκι
οι Δεξιοί fans μείνανε έξω από το Δημοσιουπαλληλίκη!
Αγαπητέ Τρίτε Ανώνυμε αν κάπου επέτυχε τούτο το "γκουβέρνο"
Ήταν ακριβώς η έφοδος χιλιάδων γαλαζοαίματων
στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Θα άκουσες βέβαια κατά πόσες δεκάδες χιλιάδες
αυξήθηκε ο αριθμός των υπάλληλων του δημόσιου χώρου,
(είναι πάνω από 110.000)
γεγονός που μας οδήγησε και στο Οικονομικό Θαύμα Καραμανλή,
και εξ' αφορμής του οποίου
(μαζί και με κάποια άλλα κατορθώματα: φοροδιαφυγή, σπατάλες, κλπ)
η έκθαμβος Ευρωπαϊκή Ένωση
μας πέρασε τους "χαλκάδες" της επιτήρησης.
Όσο για τον exastal και το μεταρρυθμιστικό του δεκάλογο,
μάλλον θα πρέπει να τον αποδώσουμε
στο συναισθηματικό του ξέσπασμα
υπερ του κουρασμένου και αποχωρούντα αρχηγού
Όμως το γνωστό «ο νεκρός δεδικαίωται» δεν μπορεί να ισχύσει εδώ!
Οι Εμπορικές, οι Ολυμπιακές και οι ΟΤΕδες
δεν ήταν παρά εγκλήματα κατά των συμφερόντων του Δημοσίου,
στο όνομα αδιαφανών συμφερόντων
και κυρίως μιας παιδικής εμμονής σε Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες,
αυτές ακριβώς που οδήγησαν στην Παγκόσμια Οικονομική Κρίση.
Στην Παιδεία, το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο της Γιαννάκου
το κατήργησαν στην πράξη Καθηγητές και Φοιτητές
και έτσι αναγκάζεται σε νέες περιπέτειες
με επικεφαλής τώρα τον «κομψευόμενο λελέ»
Όσο για το Ασφαλιστικό, μια ακόμη αποτυχία.
Οι μεταρρυθμίσεις κύριε exastal γίνονται και πετυχαίνουν
μόνον όταν συναινεί και συμμετέχει η κοινωνία…
Κατά συνέπεια άσε την «κλάρα»…
Το έργο του απερχόμενου συνοψίζεται και αξιολογείται
Από αυτό που μας είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση:
«Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν έχει να κάνει με την Κρίση,
αλλά με τη δημοσιονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης».
Μην τον ταριχεύετε, λοιπόν!
Αστε τον να αναπαυθεί...
Θεός ‘χωρέστον λοιπόν το μακαρίτη!

Ανώνυμος είπε...

O αντιαμερικάνος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασιών να δραπετεύσει στην Αμερική.

http://kourdistoportocali.blogspot.com/2009/03/blog-post_8692.html

Ανώνυμος είπε...

12:39 Ο Καραμανλής δεν θα γίνει ποτέ "Κωστάκι" όπως τον γράφεις. Προσπαθείστε να κάνε ΄Ελληνα καταρχήν το Γιωργάκη σας (που ποτέ δεν θα γίνει Γιώργος)και μετά προχωράτε στην υποσχεσιολογία. Φαίνεται ότι το μόνο που παρακολουθείτε είναι οι καναλομαγειρεμένες δημοσκοπήσεις και όχι τη φωνή του λαού. Αν το κάνατε αυτό , να ακούτε δηλ. τη φωνή του λαού, τότε θα καταλαβαίνατε ότι το σφάλμα Σημίτη με το Χρηματιστήριο και το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ αηδιάζει όλους τους Ελληνες όλων των κομμάτων και χρωμάτων....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 12:39,
Λυπάμαι πολύ για αυτά που λές.
Είναι τόσο προκλητικά που ανεβάζεις το αίμα των κανονικών ανθρώπων στο κεφάλι!
Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τι έχει συμβεί στον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ή είσαι ρετάλι της δεκαετίας του 60-70 ή είσαι ακόμη ονειροπόλος φοιτητής.
ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.
Επειδή δεν έχει νόημα μία συζήτηση μεταξύ κωφαλάλων, θα σου κάνω τρείς απλές ερωτήσεις.
1. Θέλει πολύ μυαλό για να αντιληφθείς ότι οι κρατικές εταιρίες που είναι ζημιογόνες αυξάνουν το έλλειμμα και το χρέος;
2. θέλει ιδιαίτερη μνήμη για να θυμηθείς ότι ιδιωτικοποιήσεις προσπάθησε να κάνει και ο Σημίτης (τις ονόμαζε αποκρατικοποιήσεις) για τον ανωτέρω λόγο (άσχετα άν απέτυχε);
3. Γιατί νομίζεις ότι κατέρρευσε οικονομικά η υπερδύναμη Σοβιετική Ένωση των 270 εκατομμυρίων ανθρώπων και των άπλετων φυσικών πόρων (πετρέλαιο, γκάζι, μέταλλα, μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό);
Βρές τώρα μόνος σου την απάντηση για το εάν οι ιδιωτικοποιήσεις που έκανε ο Καραμανλής στην Ελλάδα ήταν καλό ή κακό για τη χώρα.
(Σε περίπτωση που είσαι και εσύ δημόσιος υπάλληλος ή υπάλληλος σε ΔΕΚΟ, μην απαντήσεις καθόλου, θα καταλάβουμε μόνοι μας).

Ανώνυμος είπε...

@ Στέλιο
Με έχεις βάλει σε απογευματινή σκέψη!
Είμαι ή δεν είμαι ρετάλι;
Ρετάλι = χαμένο πράμα, απολειφάδι, κλπ.
Αυτό μάλλον εννοείς.
Χμμμ…
Δε βρίσκω απάντηση προς ώρας,
αλλά σίγουρα θα προτιμούσα να είμαι ρετάλι του ‘60
από χαμένο κορμί του σύγχρονου main stream…
Τώρα τα περί Σημίτη
και των ευθυνών του σε σχέση με το Χρηματιστήριο
ποιος τα αμφισβητεί;
Τεράστιο πολιτικό λάθος
να καλεί τους πολίτες να επενδύσουν
στην ναρκοθετημένη φούσκα.
Και το πλήρωσε και το πληρώσαμε.
Κάποιοι όμως εξακολουθούν να διαφεύγουν…
Μιλάω για το δεξιό χρηματιστηριακό «λόμπυ»
που ΚΑΙ παγίδεψε πολιτικά το ανόητο Πασοκ
ΚΑΙ που τα «κονόμησε», παράλληλα, από το κραχ
αφού αυτό μανιπιουλάριζε τη «φούσκα»!
Γι’ αυτό και ποτέ η Ν.Δ.
δεν κηνύγησε το ζήτημα αυτό…
Κάθαρση; Ποια κάθαρση;
ΠΟΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ!
Κι εσεις κορόιδα μείνατε με τη γλώσσα κρεμασμένη έξω,
ελπίζοντας σε 1-2 σταγονίτσες αίμα
για να βολέψετε την αμάχη και τα δεξιά σας σύνδρομα.
(και συγνώμη για το τσεκουράτο ύφος).
Άρα κόψτε τα περί Σημίτη, κλπ, κλπ.
Όταν κάποια πράγματα στέκουν στραβά στην αυλή μας
(όπως εκείνο το ξεφτιλισμένο: ευχαριστούμε τις ΗΠΑ)
Εμείς έχουμε το κουράγιο για κριτική
και για αυτοκριτική.
Εσείς τι κάνετε; Μας λέτε κύριε Στέλιο μας;
Όσο για τις παιδικότητες του τύπου
ΕΣΣΔ (ελεγχόμενη οικονομία) και
ΗΠΑ (του θεούλη τα καλά με τον καπιταλισμό)
Τα βλέπουμε σαν ορατό και άμεσο αποτέλεσμα
και τον mister Obama να κρατικοποιεί Τράπεζες
και Οργανισμούς για να σώσει
τον Μεγαλο Κοιλαρά Ασθενή…
Ή μήπως δεν το καταλαβαίνεις;
Γι’ αυτό και μίλησα για εγκλήματα με το ξεπούλημα
του κερδοφόρου ΟΤΕ, του ΟΛΠ, κλπ.
Το ζήτημα φίλε δεν είναι το καθόλου Κράτος,
Αλλά το όπου νομοτελειακά υπάρχει
Ή όπου λειτουργεί με κοινωνική μορφή
να επιτελεί το καθήκον του.
Που σημαίνει δουλειά και οργάνωση των φορέων.
Αξιοκρατία και δημοκρατία στο προσωπικό,
αντί των ρουσφετιών και της κομματικής ευνοιοκρατίας!
Και ισχύει αυτό και για το Πασοκ και για τη ΝΔ.
Όταν φίλε θα τα έχουμε «σπρώξει» όλα
Και η χώρα θα έχει ανάγκες,
τότε τι θα πουλήσουμε;
Τις ψυχές μας;
Αυτές ξέρεις δεν έχουν καμιά αξία
για τους ξένους «επενδυτές».

Ο Άγνωστος περαστικός των 12:39

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστε περαστικέ των 12:39,
Το πρώτο σου σχόλιο ήταν από την αρχή έως το τέλος άστοχο και προφανώς κατευθυνόμενο από τις αριστερές εφημερίδες που "επιλέγεις για την ενημέρωσή σου".
Τα ίδια λένε όλοι οι αφισσοκλλητές του πασόκ εδώ και πολλά χρόνια.
Πάντως, στο δεύτερο σχόλιό σου δεν μου απάντησες σε τίποτε από αυτά που σε ρώτησα.
Το δεύτερο σχόλιό σου περιείχε μερικές σποραδικές αλήθειες αλλά το σημαντικό είναι ότι μου είπε πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις για ΣΕΝΑ.
Ξέρεις γιατί;
Γιατί μου θύμισε ακριβώς αυτά που έλεγα εγώ (εκεί γύρω στο 1977) υπέρ του Αντρέα Παπαντρέου και εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Πίστεψέ με όμως, εμείς ήμασταν ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ από σένα και την παρέα σου, διότι είχαμε σχετικά πρόσφατα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (εγώ μπήκα πολιτικός μηχανικός το 1977).
Μεγαλώνοντας θα δείς ότι σε όλα τα στάδια της ζωής ο άνθρωπος νομίζει ότι τα ξέρει όλα, πίστεψέ με είναι λάθος. Καλά κάνεις και υποστηρίζεις τις απόψεις που νομίζεις απλά θυμίσου ότι ο πραγματικός κόσμος είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που νομίζεις ότι είναι.
Και επίσης σου συνιστώ να προσπαθήσεις να μην γίνει η προφανώς καλοπροαίρετη προσέγγισή σου στην πολιτική αιτία κάποτε να νιώσεις ότι έχασες το χρόνο σου, όχι απαραίτητα επειδή σε "έριξαν" οι πιό μάγκες αλλά επειδή εσύ ο ίδιος δεν είχες σταθμίσει τα δεδομένα με την απαραίτητη ωριμότητα.
Γειά.
(ΥΓ. Για θέματα που δεν γνωρίζεις σε βάθος να μην εκφέρεις γνώμη και το Χρηματιστήριο του 1999 είναι σίγουρα ένα από αυτά).

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια θυμάμαι
την περίοδο του δεξιού ρεφορμισμού του Πασόκ.
και εκείνες τις "τραβεστί" απόπειρες ιδιωτικοποίησης.
Τα θυμάμαι τόσο καλά όσο κι εσύ,
καθώς από τα λεγόμενά σου
συνάγω ότι είμαστε περίπου συνομήλικοι!
Τα γεγονότα εκείνα
όχι μόνο ήταν η κοινωνική μου πραγματικότητα
αλλά και τα έζησα στη Νομική Αθηνών…
Απλά η διαφορά μας είναι η εξής:
εσύ μεταπήδησες στην «επάρατο»,
ενώ εγώ ηρωικά σηκώνω ακόμα τις σημαίες
των χαμένων ιδεαλισμών.
(Πολύ αιθεροβάμων! Το ομολογώ…
Όπως ομολογώ ότι σου κάνω και ολίγον teasing!!!
Εκατέρωθεν η τακτική αυτή, όπως παρατηρώ)…
1977, εχχχ…
Υπέρ του Αντρέα!
Κι εγώ με τον Αντρέα τότε…
Γραφέας Μηχανικού…
Ήταν τότε που το μισό 716 Τάγμα Μηχανικού
κάπου στον Έβρο…
δημόσια σχεδόν
και με τσαμπουκά ψήφιζε Πασοκ και ΚΚΕ
κόντρα στη δεξιά τρομοκρατία
του Ταταρίδη
(εξέχουσα προσωπικότητα της Ν.Δ.)
και κάποιων αξιωματικών του στρατοπέδου…
Όσο για τους μάγκες που μας «ρίξανε»,
ε, έτσι είναι η ζωή…
Εγώ με ανάμνηση τις αφισοκολλήσεις μου
και ο Νεονάκης μεγαλο-στέλεχος…
Θεέ των δυνάμεων!
Αλλά παλιά τσουμπλέκια όλα τούτα…
Πράματα χωρίς αξία (;)

...των 12:39

Ανώνυμος είπε...

12:39,
Είδες τελικά, έχουμε πολλά κοινά.
Αναφέρεσαι στην επάρατο, ΟΚ. Κατά την γνώμη μου εφόσον είμαστε συνομήλικοι θα πρέπει να είμαστε αρκετά ώριμοι για να μη λέμε τέτοια πράγματα, γιατί θυμίζει λίγο φασίστα Μπούς στο Ιράκ "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας".
Ο σεβασμός στην άποψη του άλλου νομίζω ότι βοηθά τη συζήτηση.
Γυρίζοντας στα τωρινά θέλω να σου πώ ότι τάφερε έτσι η κατάσταση και έζησα στο εξωτερικό για δώδεκα χρόνια περίπου και κατάλαβα πολλά πράγματα που δεν τα είχα πιάσει στην Ελλάδα.
Έγινα πιό ρεαλιστής και σταμάτησα να κυνηγώ στόχους που είναι στην πραγματικότητα ουτοπίες. Κατάλαβα ότι κάθε επιλογή της ζωής είναι ένα πακέτο που έχει υπέρ και κατά.
Κατάλαβα επίσης ότι θα ήμουν ψυχασθενής εάν προσπαθήσω να διαχωρίσω τα μεν από τα δε.
Για παράδειγμα σου θυμίζω την αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας πριν από 10 ημέρες όταν η GM αποφάσισε να πτωχεύσει τη θυγατρική της SAAB, με αποτέλεσμα πάνω από 35.000 Σουηδοί να χάσουν τη δουλειά τους (άμεσα και έμμεσα).
Η απάντησή του ήταν άς χάσουν τη δουλειά τους, εμείς δεν έχουμε εκλεγεί από το Σουηδικό λαό για να χρησιμοποιούμε τα χρήματα του κράτους για να επιδοτούμε προβληματικές επιχειρήσεις, ας κλείσει η SAAB.
Στα πλαίσια βέβαια του οργανωμένου κράτους όλοι οι άνεργοι θα επανεκπαιδευθούν σε άλλες ειδικότητες και θα επιδοτηθούν από το ταμείο ανεργίας μέχρι να βρούν δουλειά.
Ας συμφωνήσουμε λοιπόν φίλε μου ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση, εσύ πιστεύεις ότι το κράτος πρέπει να κάνει τον επιχειρηματία, ενώ εγώ πιστέυω ότι δεν πρέπει να τον κάνει ποτέ, ή σχεδόν ποτέ.
Στη Σουηδία πιστεύουν ότι δύο είναι οι βασικές δραστηριότητες του κράτους: Πρώτο, να νομοθετεί με γνώμονα το καλό των πολλών και όχι των λίγων (βλ. τί γίνεται στη χώρα μας με τους δημόσιους υπαλλήλους) και δεύτερο να ελέγχουν αυστηρά τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ποιότητας παροχής υπηρεσιών αλλά και σε θέματα κατοχύρωσης δίκαιων κανόνων ανταγωνισμού.
Τυχαίνει να ξέρω γιατί έζησα στο Karlstaad στην κεντρική Σουηδία επτά ολόκληρα χρόνια και προφανώς συνεισέφερε και αυτή μου η εμπειρία στη μεταπήδησή μου από το προοδευτικό πασόκ στην επάρατο δεξιά.
Καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν εσύ 12 και 39
μπορείς να ερμηνεύεις όπως θέλεις τις ιστορικές σου αναμήσεις.
Σου κάνει καλό η πολιτκή προκατάληψη.

Εμείς μπορούμε να ξεφύγουμε από τη δυστυχία σου και να προχωρήσουμε και σα λαός και σα χώρα;

Βλέπω καλύπτεις τους δαίμονες σου, με προκαταλήψεις και μίσος. Λες και κάτι για σοσιαλισμούς και άλλες παρλαπίπες.
Περαστικά σου
και υπομονή