Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

"ψυχολογικό" optical illusion...

Η επιρροή του πολιτισμού και του περιβάλλοντος έχει επίδραση στην οπτική αντίληψη των ανθρώπων. Αυτή η θεωρία διατυπώθηκε αρχικά από τον Robert Laws, ένα σκωτσέζο ιεραπόστολο που εργάζονταν στο Μαλάουι της Αφρικής, κατά τη διάρκεια του 19ου αι. Ρίξτε μια ματιά στην εικόνα. Αυτό που βλέπετε εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από το περιβάλλον σας. Ειδικοί μπορούν να διατυπώσουν διάφορες ερωτήσεις για να καταλήξουν στο προφίλ της καταγωγής σας. Π.χ. τι βλέπετε πάνω από το κεφάλι της γυναίκας;

Είναι εντυπωσιακό αλλά άνθρωποι από την Ανατολική Αφρική, σχεδόν όλοι που συμμετείχαν στο πείραμα, είπαν ότι ισορροπούσε ένα κιβώτιο ή μεταλλικό κουτί στο κεφάλι της. Πολιτισμοί που ζουν σε αρχιτεκτονικό περιβάλλον με λίγες γωνίες βλέπουν μια οικογένεια που κάθεται κάτω από ένα δέντρο. Οι δυτικοί, εξοικειωμένοι με τις γωνίες και τα boxlike σχήματα βλέπουν μια οικογένεια να κάθεται μέσα σε ένα δωμάτιο και πάνω από την γυναίκα βρίσκεται ένα παράθυρο, από το οποίο διακρίνονται οι θάμνοι απέξω.
Εσείς τι βλέπετε;

3 σχόλια:

stefanos είπε...

εγώ βλέπω ένα σκύλο
να βαρυγκωμάει
σε μια οικογενειακή πόζα
που δε γουστάρει καθόλου
...

Παπουτσάκης είπε...

όταν ήσουνα μικρός σε δάγκωσε σκύλος και από τότε τους "προστατεύεις" και τους "λυπάσαι" για να μην το ξανακάνουν! Σίγουρα έχεις και ένα ζωάκι μέσα στο σπίτι!
(στα χωριά τα ζώα βρίσκονται έξω από το σπίτι.... Ίσως γιατί υπάρχουν πολλά μέσα!)

stefanos είπε...

Λοιπόν, ναι…
έχω ένα σκύλο: τον Felix
(ένα πραγματικά πανέμορφο cocker spaniel)..
και όντως
μέσα σε πολλά σπίτια
βρίσκονται πολλοί «άνθρωποι» που είναι
ΚΑΙ επικίνδυνοι ΚΑΙ υποδεέστεροι
ενός σκύλου…

Στ.