Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

περιβαλλοντική επιτυχία της κυβέρνησης:έκλεισαν 1.698 παράνομες χωματερές μέσα σε 10 μήνες!

Είναι σίγουρο ότι η οικολογική συνείδηση των Ελλήνων πάσχει. Αντιμετωπίζουμε ειρωνικά διάφορα προγράμματα και αδιαφορούμε για τις "ανακυκλώσεις" που ανακοινώνονται κατά καιρούς! Αποτελεί όμως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το έργο που προσφέρει στο κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Η κυβέρνηση, έστω και με την πίεση που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και αργά, επιδιορθώνει και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των κυβερνήσεων Πασόκ, άσχετα αν τώρα έχουν θυμηθεί τις "πράσινες λύσεις"!
Μοναδικό ρεκόρ κλεισίματος 1.698 παράνομων χωματερών πέτυχε μέσα σε 10 μήνες η τριμελής Διυπουργική Επιτροπή για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, απενεργοποιώντας μία από τις βόμβες μεγατόνων που απειλούν το περιβάλλον και περιορίζοντας μόνο σε 410 τις «αυθαίρετες» αποθέσεις σκουπιδιών από δήμους και κοινότητες.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος παρουσίασε πρόσφατα στο Ζάππειο την πορεία προόδου του σημαντικότερου ίσως έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, που με εντολή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ανέλαβαν το Μάρτιο του 2008.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από τις 3.035 χωματερές που υπήρχαν το Μάρτιο του 2004, όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, 2.625 έπαψαν να λειτουργούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, ενώ το τελευταίο εξάμηνο έκλειναν οι παράνομες χωματερές με ρυθμό 55 χωματερές το μήνα, αριθμό πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι σήμερα λειτουργούν 73 νέοι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, έναντι 60 που λειτουργούσαν τον Ιούνιο του 2008.
Επίσης, το καινούριο στοιχείο στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι ότι θα δημιουργηθούν δεκαεπτά εργοστάσια επεξεργασίας και κομποστοποίησης σύγχρονης τεχνολογίας (εκ των οποίων επτά στην Αττική και τρία στη Θεσσαλονίκη).
Σχετικά με τη διατήρηση ακόμα και σήμερα 16 παράνομων χωματερών στο Νόμο Αττικής, καθώς και τη στάση που κρατούν ορισμένοι νομάρχες και βουλευτές, ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι είναι αναγκαία «η απεμπλοκή του θέματος των σκουπιδιών από πολίτικους λαϊκισμούς και τοπικιστικούς ανταγωνισμούς».Απαλλαγή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις παράνομες χωματερές, λόγω καλής διαγωγής

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Απαλλαγή προστίμων για τις παράνομες χωματερές λόγω καλής διαγωγής

Γλιτώνει τα πρόστιμα η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές. Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να κλείσει μέσα σε τρία χρόνια 3.035 χωματερές, καθώς για καθεμία που θα έμενε ανοιχτή από φέτος θα πλήρωνε πρόστιμο 35.000 ευρώ ημερησίως, βάσει απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Φτάσαμε σε σημείο από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2008 να κλείνουμε 55 παράνομες χωματερές την ημέρα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος χθες ως πρόεδρος της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου της.

Ο κ. Νάκος επισήμανε ότι από τις 3.035 παράνομες χωματερές έχουνε απομείνει 410, οι οποίες θα κλείσουν μέσα στο χρόνο, καθώς έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, έχει ικανοποιηθεί από το έργο της κυβέρνησης και, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να ζητήσει την επιβολή προστίμων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε παραπεμφθεί το 2003 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα. Η απόφαση του δικαστηρίου προέβλεπε ότι αν η Ελλάδα δεν κλείσει τις παράνομες χωματερές μέχρι το τέλος του 2008 θα πλήρωνε πρόστιμο 35.000 ευρώ ημερησίως για καθεμία ανοιχτή χωματερή. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι οι περισσότερες χωματερές που έχουν κλείσει έχουν μπει στη διαδικασία ανάπλασης και αποκατάστασης του φυσικού χώρου με κόστος 145 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν κατασκευαστεί 73 χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ 68 βρίσκονται στο στάδιο μελέτης–κατασκευής.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι στη φάση του σχεδιασμού η κατασκευή δύο ΧΥΤΑ και 4 εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων σε Κερατέα και Γραμματικό. Υπογράμμισε, δε, ότι μόλις τελειώσουν οι τεχνικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν και τα έργα, αφού οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πάντως, τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής, οι υφυπουργοί Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας και Ανάπτυξης Ιωάννης Μπουγάς, επισήμαναν ότι αρκετές φορές χρειάστηκε να «παλέψουν» με τοπικές και μικροκομματικές αντιδικίες προκειμένου να κατασκευαστούν ορισμένοι ΧΥΤΑ, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συμβεί και φέτος.


ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος