Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

υπάρχει περίπτωση το Αφγανιστάν να εξελιχθεί σε Βιετνάμ του Obama?


Ο Barack Obama έχει θέσει ως προτεραιότητά του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας το Αφγανιστάν, και φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών εκεί, ίσως κατά 30.000. Πώς θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να έρθουν σε σύγκρουση με την αυξανόμενη δύναμη των Taliban; Αρκεί η ενίσχυση των στρατευμάτων; Θα γίνει το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ του Ομπάμα;


1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Αύξηση των στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα ζητήσει το Πεντάγωνο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικανού Πεντάγωνου, Τζεφ Μορέλι, «τις προσεχείς ημέρες» θα παραδοθεί από τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Γκέϊτς μία εισήγηση προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με τις «ενισχύσεις» που θα πρέπει να σταλούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σήμερα στο Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος δεν ήταν βέβαια σε θέση να διευκρινίσει, πότε ο πρόεδρος θα υιοθετήσει τις δικές του αποφάσεις.

Ας σημειωθεί ότι εισήγηση για το θέμα πρόκειται να υποβληθεί και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ναύαρχο Μάϊκλ Μάλεν.

Στον αμερικανικό Τύπο αναφέρεται ότι «το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα» οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν (περίπου 36 χιλιάδες στρατιώτες) «θα έχουν συνολικά ενισχυθεί περίπου με 30 χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικούς».

Έχει επίσης αναφερθεί πλέον πρόσφατα στον αμερικανικό Τύπο ότι, ως το θέρος φέτος, θα έχουν αποσταλεί στην ασιατική χώρα, όπου οι ΗΠΑ εισέβαλαν στα τέλη του 2003, «τρεις Ταξιαρχίες πεζικού» - μεταξύ τρεισήμισι και τεσσάρων χιλιάδων στρατιωτών εκάστη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/01/2009_265371