Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

eπισήμως σε ύφεση και η οικονομία της Μ. Βρετανίας

Η κρίση έφτασε για τα καλά και στην Αγγλία. Αναμενόμενο μια και η βρετανική οικονομία είναι στενά δεμένη στο οικονομικό άρμα των ΗΠΑ και επομένως οι αμερικάνικη ύφεση θα τραβούσε προς τα κάτω και την Αγγλία, όπου ο Γκόρντον Μπράουν περνά δύσκολες μέρες.
Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,5% και επί δύο διαδοχικά τρίμηνα και ο αριθμός των ανέργων στη χώρα έχει φτάσει τα 1,92 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται οι δεκάδες χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου που σημαίνει ύφεση για την οικονομία της Βρετανίας, όπως έχει συμβεί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση του ΑΕΠ από το 1980. Η τελευταία επίσημη ύφεση για τη βρετανική οικονομία είχε καταγραφεί το 1991. Σύμφωνα με αναλυτές, το ποσοστό του 1,5% είναι μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, κάτι που οφείλεται στη δραματική μείωση της παραγωγής στη Βρετανία τον Νοέμβριο κατά 3%.

5 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Μεγάλη πτώση κερδών ανακοίνωσε η General Electric

Πτώση για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο παρουσίασαν τα κέρδη της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας General Electric, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση «πριόνισε» τα έσοδά της.

Τα κέρδη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της GE στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 μειώθηκαν στα 3,87 δισ. δολάρια, από τα 6,83 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανέρχονται στα 36 σεντς, έναντι των 68 σεντς της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Η GE είναι μια ακόμη εταιρεία που προστίθεται στον κατάλογο των μεγάλων οργανισμών που ανακοινώνουν χαμηλά αποτελέσματα ή και ζημίες, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στις χρηματιστηριακές αγορές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2009_264520

Παπουτσάκης είπε...

Μείωση κερδοφορίας 25% ανακοίνωσε η Samsung το 2008
Πρώτο ζημιογόνο τρίμηνο στην ιστορία της το δ' τρίμηνο του 2008.

Το πρώτο ζημιογόνο τρίμηνο από τότε που η Samsung Electronics άρχισε να ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου το 2000 ήταν το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008 για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία ημιαγωγών και οθονών υγρών κρυστάλλων.

Η νοτιοκορεατική εταιρία ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία της κατά το 2008 μειώθηκε κατά 25% εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που επηρέασε την κατανάλωση των προϊόντων της. Το ετήσιο καθαρό κέρδος της ανήλθε στα 5.530 δισεκατομμύρια γον (3 δισ. ευρώ), ενώ το 2007 το κέρδος της ήταν στα 7.430 δισεκατομμύρια γον.

Τα κέρδη στη μονάδα παραγωγής μικροτσίπ μνήμης δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την απότομη πτώση των τιμών, ενώ μεγάλη συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους σημειώθηκε στις επίπεδες οθόνες υγρών κρυστάλλων. Παράλληλα, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός πωλήσεων όλων των ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης.

Στο τελευταίο περυσινό τρίμηνο, η Samsung Electronics είχε λειτουργικές ζημίες ύψους 937 δισ. γουόν (682 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με λειτουργικά κέρδη 1,78 τρισ. γουόν που είχε ανακοινώσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2007. Οι ζημίες της στο προηγούμενο τρίμηνο ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις ζημίες 452 δισ. γουόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι συνολικές πωλήσεις της Samsung αυξήθηκαν κατά 5,5% και ανήλθαν σε 18,45 τρισ. γουόν, διαψεύδοντας τις σχετικές εκτιμήσεις.

Οι καθαρές ζημίες της νοτιοκορεάτικης εταιρίας ανήλθαν σε 22,2 δισ. γουόν, σε σύγκριση με κέρδη 2,21 τρισ. γουόν ένα χρόνο νωρίτερα και κέρδη 1,22 τρισ. γουόν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008.

Η Samsung γνωστοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου μία ημέρα μετά από την προειδοποίηση της ιαπωνικής Sony Corp. για λειτουργικές ζημίες-ρεκόρ ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στο τρέχον οικονομικό της έτος, ήταν αποτέλεσμα της εξασθένησης της ζήτησης και του ενισχυμένου γιεν. Ο ιαπωνικός κολοσσός αποκάλυψε, παράλληλα, περαιτέρω μέτρα αναδιάρθρωσης για να τονώσει τις δραστηριότητές του στον τομέα των ηλεκτρονικών που δέχονται πλήγμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2009_264448

Παπουτσάκης είπε...

Στα 12 τρισ. δολάρια το κόστος των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με μελέτη που εξετάζει και τα κόστη των αποτυχημένων προσπαθειών.

Είκοσι χρόνια συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχουν κοστίσει 12 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής μελέτης.

Ακόμα και όταν οι συγκρούσεις στην περιοχή είχαν επιλυθεί, το κόστος συνέχιζε να αυξάνει, αναφέρεται στη μελέτη που έχει συνταχθεί από το Strategic Foresight Group της Ινδίας, που υποστηρίζεται επίσης από τις κυβερνήσεις ή άλλες υπηρεσίες της Νορβηγίας, του Κατάρ, της Ελβετίας και της Τουρκίας.

«Η επιλογή που έχουν να κάνουν είναι ανάμεσα στο κίνδυνο της καταστροφής και την υπόσχεση της ειρήνης», δήλωσε ο Σαντίπ Βασλεκάρ, πρόεδρος του ομίλου και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο συγκλονιστικά καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση και ύφεση αναγκάζουν τις διάφορες κυβερνήσεις να ψάχνουν για δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τράπεζες και οικονομίες.

Η μελέτη εξετάζει τα κόστη των αποτυχημένων προσπαθειών για ειρήνη μετά τη διεθνή διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991-μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για να ξεκινήσουν οι Αραβο-Ισραηλινές ειρηνευτικές συνομιλίες στη σκιά του Πολέμου του Κόλπου- που ανέκοψαν κάθε πρόοδο στην περιοχή.

Η μελέτη εξετάζει την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή από το Ιράν μέχρι την Αίγυπτο και όλες τις χώρες που περικλείονται μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του, τον πόλεμο του Ιράκ και τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ καθώς και όλες τις ενέργειες της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή. Επίσης έχουν περιληφθεί και οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις μεταξύ Φάταχ και Χαμάς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης για τη σημερινή παρουσίαση της μελέτης επικεντρώθηκε στην Ισραηλινό-Παλαιστινιακή σύρραξη και στις συνέπειες της 22μερης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα όπου έχασαν τη ζωή τους 1.300 Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν 5.000 και χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Οι ανθρώπινες απώλειες του Ισραήλ ανέρχονται σε 10 στρατιώτες και τρεις πολίτες .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2009_264576

Παπουτσάκης είπε...

Υπανάπτυκτη τεχνολογικά η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα βαθμολογείται κάτω από τη βάση στις νέες τεχνολογίες. Για μια ακόμα χρονιά η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις. Η χώρα βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 της κρατών-μελών της Ενωσης με μοναδικό σημείο βελτίωσης τις ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Συνολικά, οι επιδόσεις της Ελλάδας στο πιο κρίσιμο συστατικό της ανταγωνιστικότητας, την καινοτομία, είναι κάτω του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως διαπιστώνει η έρευνα της Ε.Ε., η ευρεσιτεχνία σε προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής καθώς και οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» της Ελλάδας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100022_23/01/2009_300408

Κάτω από τη βάση σε καινοτομία και έρευνα
Η Ελλαδα καταλαμβάνει τη 18η θέση μεταξύ των «27» της Ε.Ε σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Την κάπως οπισθοδρομική θέση της Ελλάδας στην καινοτομία, την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που είναι ίσως το πιο κρίσιμο συστατικό της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης καταγράφει για μία ακόμα χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ετήσια έκθεσή της για την καινοτομία στην Ευρώπη, που φέρει τη χώρα στη 18η θέση μεταξύ των 27 της Ενωσης.

Στόχος της έρευνας είναι η αξιολόγηση των επιδόσεων των κρατών–μελών στο ευρύτερο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και προϊόντων, με βάση μια σειρά από επιμέρους δείκτες που, συνολικά, αποδίδουν το «σκορ» κάθε χώρας στην καινοτομία.

Εξωγενείς παράγοντες

Οι τρεις κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την επίδοση κάθε χώρας στην έκθεση είναι οι «εξωγενείς», πρωτίστως οι ανθρώπινοι πόροι και η χρηματοδοτική και άλλη στήριξη της επιχείρησης από την αγορά και το κράτος, οι «ενδογενείς», όπως οι επενδύσεις, οι ευρεσιτεχνίες που κατοχυρώνει κάθε επιχείρηση, ενώ αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και προϊόντα, καθώς και η συνεργασία των επιχειρήσεων μεταξύ τους και με το κράτος και, τέλος, τα «αποτελέσματα» είναι οι τεχνολογικές και άλλες καινοτομίες των επιχειρήσεων καθώς και τα καθαυτό οικονομικά αποτελέσματα όπως απασχόληση, πωλήσεις και εξαγωγές που μπορούν να αποδοθούν ευθέως στην καινοτομία.

Ευρυζωνικά

Και η Ελλάδα; Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 18η θέση μεταξύ των 27 της Ενωσης αν και καταγράφεται κάποια βελτίωση που όμως, είναι ενδεικτικό, το 2008 είχε ως κύριο μοχλό τον πλέον στοιχειώδη: την ευρυζωνική (κάθε άλλου είδους σύνδεση είναι άλλωστε ολοσχερώς άχρηστη σήμερα) σύνδεση στο Ιντερνετ.

Συνολικά, «η επιδόσεις της στην καινοτομία είναι κάτω του μέσου όρου», αν και ο ρυθμός βελτίωσης της κατάστασης είναι υψηλότερος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.

Η βελτίωση αυτή, από πολύ χαμηλό σημείο και με, μέχρι στιγμής, μάλλον μέτρια αποτελέσματα δεν προέρχεται πάντως από επενδύσεις των επιχειρήσεων στην καινοτομία είτε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων αφορούν αυτές είτε άλλες δραστηριότητες. Για την ακρίβεια, οι επενδύσεις αυτές παρουσιάζουν το 2008 μείωση που αγγίζει το 25%. Η βελτίωση προέρχεται κυρίως από τη «σύνδεση με ευρυζωνικό Ιντερνετ» (αύξηση 51,6%), αλλά και την πώληση νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά (αύξηση 32,8%).

Χρηματοδότηση

Συνολικά, δε, η Επιτροπή εντοπίζει ως «ισχυρά σημεία» της ελληνικής οικονομίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και άλλες μορφές στήριξης από το κράτος και τις αγορές, τη συνεργασία των επιχειρήσεων μεταξύ τους και με το κράτος και τα οικονομικά αποτελέσματα, όπως στην απασχόληση ή τις πωλήσεις. Αντιθέτως, η ευρεσιτεχνία σε προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής καθώς και οι επενδύσεις παραμένουν αδυναμίες της Ελλάδας...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_23/01/2009_300405

Παπουτσάκης είπε...

Καμπανάκι από ΕΚΤ για συγκρατημένες πολιτικές παροχών
Ζητεί επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων - η Ελλάδα στο μικροσκόπιο και του ΔΝΤ για το υψηλό χρέος

Της Κατερινας Σωκου

Ιδιαίτερη σύνεση στα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετούν για την τόνωση της οικονομίας ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις χώρες της Ευρωζώνης. Την ώρα που η κυβέρνηση αρχίζει να πολιορκείται με αιτήματα αύξησης των δημοσίων δαπανών υπέρ διαφόρων κοινωνικών ομάδων και ήδη ενέδωσε στην πίεση των τρακτέρ, ανακοινώνοντας ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ήδη πολλά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μικροσκόπιο και του ΔΝΤ, που σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζεται από το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας και το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησής του.

Πρόσθετα μέτρα

Οπως τονίζει η ΕΚΤ στο μηνιαίο της οικονομικό δελτίο, «τα πρόσθετα μέτρα που έχουν αποφασισθεί μέχρι στιγμής επιβαρύνουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά σε μεγάλο αριθμό χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιστραφεί εν ευθέτω χρόνω, θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως τις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές».

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ζώνη του Ευρώ θα αποκομίσει σταδιακά τα οφέλη από τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, καθησυχάζει ότι η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα στηρίξει προσεχώς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και προβλέπει περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τονίζει ότι προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί, «είναι υψίστης σημασίας» για τα κράτη-μέλη να επιμείνουν στην πειθαρχία και τη μεσοπρόθεσμη προοπτική κατά τη χάραξη της δημοσιονομικής τους πολιτικής, ενώ τα προτρέπει να ακολουθήσουν «μία βιώσιμη προσέγγιση με στόχο τη σταθερότητα».

Οι προτροπές της ΕΚΤ απευθύνονται προς όλες τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο είναι σαφές ότι αφορούν ιδιαίτερα τις χώρες με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος - πόσω μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με χαμηλή ανταγωνιστικότητα λόγω επίμονων διαρθρωτικών προβλημάτων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Δανειακές ανάγκες

Η χώρα βρίσκεται όμως στο μικροσκόπιο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις προκαλούν τον προβληματισμό των οικονομολόγων του διεθνούς οργανισμού. Το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης της ανάπτυξης και των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ώστε να περιληφθούν στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο.

Τους αναλυτές του ΔΝΤ προβληματίζουν ιδιαίτερα οι μεγάλες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας. Θεωρούν δε ότι απαιτούνται σοβαρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών - κάτι για το οποίο τονίζουν ότι απαιτείται ευρεία πολιτική συμφωνία.

Οπως εκτιμούν πηγές από το ΔΝΤ, η χρηματοπιστωτική κρίση και οι υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης που παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης αυξάνουν το κόστος δανεισμού όχι μόνο των αναπτυσσόμενων οικονομιών, αλλά και χωρών όπως η Ελλάδα που παρουσιάζουν υψηλό έλλειμμα και μεγάλο χρέος στον δημόσιο τομέα.

Υποβάθμιση

Το κόστος εκτινάσσει περαιτέρω η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς η αύξηση του κινδύνου για τους αγοραστές του ελληνικού χρέους αναγκάζει το ελληνικό κράτος προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές. Οπως σημειώνει η εταιρεία στρατηγικών μελετών Stratfor σε μία ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου, «δυστυχώς για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση, η υποβάθμιση επιτείνει τον φαύλο κύκλο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση, ενδεχομένως οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα την πιστοληπτική τους ικανότητα».

Η Stratfor προβλέπει ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί κατά τη διάρκεια του έτους, και εκτιμά ότι «μόνο μία επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και της ροής δανεισμού θα οδηγήσει χαμηλότερα το κόστος χρηματοδότησης του χρέους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_23/01/2009_300398