Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Υπάρχει περίπτωση να πτωχεύσει η Ελλάδα;

Με αφορμή τα απανωτά δυσμενή δημοσιεύματα από τον ξένο τύπο, κατά της ελληνικής οικονομίας αλλά και άλλων χωρών της Ευρώπης, η "Καθημερινή" έθεσε το ερώτημα και η δημοσιογράφος Ελένη Στεργίου απευθύνθηκε σε τραπεζικά στελέχη, τα πλέον αρμόδια, για να απαντήσουν.
Πολλές φορές στο παρελθόν η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί "μαύρο πρόβατο" της Ένωσης αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα απειλούσε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα ολόκληρης της ευρωΖώνης, γεγονός που καθιστά αδύνατη και απαγορευτική μια τέτοια "εξτρεμιστική" κίνηση!
Πάντως θεωρείται ότι την επίθεση κατά της Ελλάδας και του Ευρώ κατευθύνουν ΜΜΕ από χώρες που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται ήδη σε ύφεση με ανερχόμενα ποσοστά ανεργίας. Γι' αυτές τις χώρες θα ήταν ανέλπιστη σανίδα σωτηρίας η διάλυση της Ένωσης και η μετατροπή της σε παθητικό εισαγωγέα των παραγόμενων προϊόντων τους αλλά και τους Ευρωπαίους καταναλωτές άρα και "κυμματοθραύστες" της τρικυμιάζουσας αγοράς τους. Πράγμα φυσικά αδύνατο και ανεφάρμοστο.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει δηλώσει ότι είναι «αβάσιμες» οι εικασίες περί επικείμενης διάλυσης της Ζώνης του Ευρώ με αποχώρηση κάποιου ή κάποιων από τα μέλη της.
Στα σχόλια ολόκληρο και άλλα άρθρα, σχετικά με το "ερώτημα"....


7 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Υπάρχει περίπτωση να πτωχεύσει η Ελλάδα;
Η περίπτωση της Ελλάδας, μαζί με εκείνη της Ιρλανδίας, έχει αποδοκιμαστεί από μερίδα του Τύπου σχετικά με την επιβίωση της στη Ζώνη του Ευρώ και του κοινού νομίσματος.

Της Ελένης Στεργίου
hstergiou@kathimerini.gr

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Ευτυχώς, δεν είναι φράση του σημερινού πρωθυπουργού αλλά του Χαρίλαου Τρικούπη το 1897. Ωστόσο, μια σειρά δημοσιευμάτων του ξένου τύπου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, την οποία χαρακτηρίζουν την «Αχίλλειο Πτέρνα» της Ευρώπης. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει».
Πάντως, τραπεζικά στελέχη, μιλώντας στο kathimerini.gr, εκτιμούν πως δεν θα συμβεί αυτό στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα απειλούσε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δέχεται τις επικρίσεις, αφού στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περίπτωση της Ελλάδας, μαζί με εκείνη της Ιρλανδίας, έχει αποδοκιμαστεί από μερίδα του Τύπου σχετικά με την επιβίωση της στη Ζώνη του Ευρώ και του κοινού νομίσματος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε πως δεν υφίσταται κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αλλά και ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης δεν χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα διεθνή οργανισμό.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει δηλώσει ότι είναι «αβάσιμες» οι εικασίες περί επικείμενης διάλυσης της Ζώνης Ευρώ με αποχώρηση κάποιου ή κάποιων από τα μέλη της. Αντίθετα, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν ανησυχεί για τη συνοχή της ζώνης του ευρώ μπροστά στη χρηματοπιστωτική κρίση και καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για το θέμα.
Ωστόσο, οι απαισιόδοξες διαπιστώσεις του ξένου τύπου, οι εφιαλτικές προβλέψεις της Κομισιόν, οι υπάρχουσες δυσμενείς εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, το υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και μη αισιόδοξες προβλέψεις από τους ξένους οίκους, δημιουργούν ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας. Εξάλλου, κ. Αλμούνια έχει ενημερώσει τον υπουργό Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου, ότι η ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου θα προτείνει στο Ecofin τη διαδικασία επιτήρησης εις βάρος της Ελλάδας.

Ύφεση και στη ναυτιλία
«Το όνειρο τελείωσε, ξεκίνησε ο εφιάλτης», δήλωσε ο Έλληνας εφοπλιστής, Τεντ Πετρόπουλος στο Der Spiegel. Με τη δήλωση αυτή το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επέφερε κέρδη ρεκόρ στους Έλληνες εφοπλιστές και η ζήτηση για εμπορικά πλοία, τάνκερ και ειδικά ερευνητικά πλοία είχε φτάσει στο ναδίρ. «Το όνειρο τελείωσε όμως τώρα», υπογραμμίζει Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η κρίση αγγίζει και τα ναυπηγεία καθώς μόνο οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στα σκαριά 836 νέα πλοία. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν στην ακύρωση κάθε πέμπτης παραγγελίας.

Financial Times
Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο αρθογράφος (Γκίντεον Ράχμαν) εξιστορεί μια σύντομη εμπειρία του με κάποιον παλαιότερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος υιοθετεί ακραίες - στην καλλίτερη περίπτωση - αντιλήψεις για την Ελλάδα. Αναφέρεται ότι ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ, από την Αυστρία, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι στην ουσία μια πολιτιστικά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί τμήμα της Μέσης Ανατολής… απλά ακούστε τη μουσική τους».

Der Spiegel
Το γερμανικό περιοδικό εμφανίζεται απαισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί ήδη στον τουρισμό μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο στην πρωτεύουσα και άλλες ελληνικές πόλεις. Ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετάνια, το King George και το Plaza είναι άδεια από επισκέπτες και θαμώνες, ενώ ο σύνδεσμος των Ξενοδόχων κάνει λόγο για μείωση 70% των κρατήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2008.

Handelsblatt
H γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί προς όφελος της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της ζώνης του Ευρώ. Η βοήθεια από την Ε.Ε. θα πρέπει να συνδεθεί με ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές είναι οδυνηρές».

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην γεωγραφική περιφέρεια της Ευρωζώνης, ωστόσο είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Το πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση και το πως θ'αντιδράσει η Ε.Ε., θα έχει μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες της περιοχής.

Προβλέψεις Κομισιόν-Merrill Lynch-JPMorgan
Η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2%, αύξηση της ανεργίας στο 9% που σημαίνει ότι θα προστεθούν 80.000, περίπου, νέοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες, αλλά και υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2009. Αντίθετα, η Merrill Lynch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπει σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ διάφοροι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι δεν θα προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πλευρά τους, πάντως, αναλυτές της JPMorgan, που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, εκτιμούν πως το γεγονός ότι το 50% των εργαζομένων -ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα- απασχολείται στο Δημόσιο και δεν απειλείται από την ανεργία, θα στηρίξει την κατανάλωση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2009_265155

Παπουτσάκης είπε...

Υπερχρέωση της ελληνικής οικονομίας βλέπουν οι Γερμανοί
Τον κίνδυνο υπερχρέωσης και ενδεχόμένως κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας λόγω του ακριβού δανεισμού και των διαρθρωτικών προβλημάτων διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Για αρκετό καιρό οι Έλληνες θεωρούσαν ότι είχαν ξεφύγει από τη διεθνή οικονομική κρίση. Η αδύναμη ανάπτυξη αποκαλύπτει ωστόσο τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνική οικονομίας και οι διεθνείς αγορές τιμωρούν τη χώρα χωρίς οίκτο», αναφέρει το περιοδικό σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί ήδη στον τουρισμό μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο στην πρωτεύουσα και άλλες ελληνικές πόλεις. Ξενοδοχεία όπως η Μεγάλη Βρετάνια, το King George και το Plaza είναι άδεια από επισκέπτες και θαμώνες, ενώ ο σύνδεσμος των Ξενοδόχων κάνει λόγο για μείωση 70% των κρατήσεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2008.

Ύφεση και στην ναυτιλία

«Το όνειρο τελείωσε, ξεκίνησε ο εφιάλτης» δήλωσε ο Έλληνας εφοπλιστής, Τεντ Πετρόπουλος στο Der Spiegel. Με τη δήλωση αυτή το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσιεύμα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επέφερε κέρδη ρεκόρ στους Έλληνες εφοπλιστές και η ζήτηση για εμπορικά πλοία, τάνκερ και ειδικά ερευνητικά πλοία είχε φτάσει στο ναδίρ. «το όνειρο τελείωσε όμως τώρα». Η διεθνής οικονομική κρίση έκλεισε τις στρόφιγγες για την ελληνική ναυτιλία – η οποία αντιπροσωπεύει το 1/5 της διεθνούς ναυτιλίας - κι επομένως για το παγκόσμιο εμπόριο. Ο δείκτης BDI κατέρρευσε από τις 11.793 στις 663 μονάδες, μέσα σε έξι μόνο μήνες.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η κρίση αγγίζει και τα ναυπηγεία καθώς μόνο οι Έλληνες εφοπλιστες έχουν στα σκαριά 836 νέα πλοία. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν στην ακύρωση κάθε πέμπτης παραγγελίας.

Τα προβλήματα της οικονομίας

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στα προβλήματα που έχει ν' αντιμετωπίσει άμεσα και ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου. Το γερμανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι με την μείωση των εσόδων από τον τουρισμό και την ναυτιλία, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο. «Η Ελλάδα είναι ήδη στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, εξαιτίας του υψηλού εμπορικού ελλείμματος. Κάτι που αποδεικνύει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα του Γ. Παπαθανασίου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, για τις οποίες είναι ως ένα σημείο συνυπεύθυνος: Έτσι, μόλις 5 εβδομάδες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2009, έχει ήδη αποδειχθεί μη εφαρμόσιμος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,7%, ωστόσο η Ε.Ε. θέτει ως στόχο το 0,2%».

Παράλληλα, τονίζονται και τα προβλήματα από την μειωμένη απόδοση των φόρων και ειδικότερα, στην πρόβλεψη του Γ. Αλογοσκούφη, ότι τα έσοδα από τους φόρους θα αυξηθούν κατά 13%.

Επιπλέον, ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας πρέπει να παλέψει με τη δυσπιστία των διεθνών αγορών. Η Ελλάδα πληρώνει 3% περισσότερος τόκο απ' ότι η Γερμανία. Ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός και το εθνικός χρέος αυξάνεται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2009_265100

Παπουτσάκης είπε...

«Μέση Ανατολή» χαρακτηρίζει την Ελλάδα δημοσίευμα στη Financial Times.


Οι αντιφάσεις της συζήτησης για τη «διάλυση» της ευρωζώνης


Ανυπόστατα και παιδαριώδη θα μπορούσαν μόνο να χαρακτηριστούν ορισμένα σχόλια για την Ελλάδα που περιέχονται σε σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής σελίδας της εφημερίδας Financial Times, στο οποίο ο αρθρογράφος (Γκίντεον Ράχμαν) εξιστορεί μια σύντομη εμπειρία του με κάποιον παλαιότερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος υιοθετεί ακραίες - στην καλλίτερη περίπτωση - αντιλήψεις για την Ελλάδα.

Αναφέρεται ότι ο εν λόγω αξιωματούχος της ΕΕ, από την Αυστρία, υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι στην ουσία μια πολιτιστικά ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί τμήμα της Μέσης Ανατολής… απλά ακούστε τη μουσική τους»!

Αντικρούοντας τον παραπάνω συλλογισμό, ο αρθρογράφος αναφέρει (κρίνοντας μάλλον μέσα από το πρίσμα των στερεοτυπικών αντιλήψεων) ότι η απάντηση των Ελλήνων σε αυτό θα ήταν: «Πλάτωνας, Αριστοτέλης και (όσο αφορά τη μουσική) Ντέμης Ρούσσος». Ωστόσο, ο αρθρογράφος πιστεύει ότι οι απόψεις του αξιωματούχου της ΕΕ, παρά το ότι είναι εκκεντρικές, θίγουν ένα πραγματικό και λεπτό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με τον φόβο ότι η ΕΕ είναι οικονομικά και πολιτικά διχασμένη μεταξύ του βόρειου σκληρού πυρήνα της και των ασθενέστερων νότιων γεωγραφικών άκρων της.

Αυτή η διχοτόμηση μπήκε προσωρινά στην άκρη, κατά το δημοσίευμα, όταν η ΕΕ επεκτάθηκε για να επιτρέψει σε χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ να γίνουν μέλη της, ενώ παράλληλα οι χώρες αυτές έγιναν και οι αποδέκτες της συγκατάβασης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Τώρα, υποστηρίζει το άρθρο, η διαίρεση βορά-νότου επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των νότιων και βόρειων ευρωπαϊκών οικονομιών έχει γίνει στις μέρες μας πολύ έντονη, που ακόμη και οι φορείς που υποστηρίζουν την ενωμένη Ευρώπη (όπως το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων - Centre for European Reform), θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, που τώρα χρησιμοποιούν 16 χώρες-μέλη της ΕΕ, ίσως να «διαλυθεί» από τις πιέσεις.

Αυτή τη στιγμή, η ευρωζώνη οδεύει προς μια βαθιά ύφεση, με την ανεργία να προβλέπεται ότι θα φτάσει σε επίπεδα άνω του 10% έως το 2010.

Μια πιθανή κρίση στην ευρωζώνη θα έχει τρία στοιχεία - χρηματοοικονομικά, οικονομικά και πολιτικά. Το χρηματοοικονομικό κομμάτι θα προκληθεί όταν ορισμένες από τις ασθενέστερες οικονομίες στην ευρωζώνη ανακαλύψουν ότι οι αγορές δεν θα έχουν καμία διάθεση να καλύψουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους. Το γεγονός αυτό αφορά την απαίτηση των επενδυτών για μεγαλύτερο τόκο για να δανείσουν μέσω χρεογράφων την Ελλάδα ή την Ιταλία, συγκριτικά πάντα με την οικονομικώς καλύτερη Γερμανία.

Η κρίση στην πραγματική οικονομία θα έχει όλα τα συνήθη επιβλαβή στοιχεία, όπως ύφεση, ανεργία, πτωχεύσεις. Θα υπάρχει όμως και μια άμεση σύνδεση με τη χρηματοοικονομική κρίση. Καθώς οι αγορές απαιτούν υψηλότερο τόκο, χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, και ενδεχομένως η Ιρλανδία θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση των δημοσιονομικών τους.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο Σάιμον Τίλφορντ του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, «Η συμμετοχή στο ευρώ προστατεύει τις χώρες από τον κίνδυνο της νομισματικής κρίσης, αλλά ο νομισματικός κίνδυνος είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από τον πιστωτικό κίνδυνο».

Πίσω από αυτά βρίσκεται το ευρύτερο ζήτημα της απώλειας της ανταγωνιστικότητας των νότιων παρυφών της Ευρώπης. Χωρίς να μπορούν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, οι ασθενέστερες οικονομίες μπορούν μόνο να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω των περικοπών θέσεων εργασίας και των πραγματικών μισθών. Και αυτό βέβαια αποτελεί συνταγή για κοινωνικές αναταραχές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε πολιτικές κρίσεις.

Οι σκεπτικιστές για την ενωμένη Ευρώπη προβλέπουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές κοινωνικές εκρήξεις που θα πιέσουν τελικά ορισμένες χώρες να εξέλθουν από την ευρωζώνη. Για παράδειγμα, ο Τσάρλς Ντουμάς, της Lombard Street Research στο Λονδίνο, «θριαμβολογεί» ότι «η Ιταλία θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να φύγει από το ευρώ. Η θεμελιώδης πλάνη της ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση) αποκαλύπτεται από την κρίση».

Από την άλλη μεριά, οι οπαδοί της Ευρώπης λένε ότι αυτό είναι τελείως παράλογο. Μια χώρα που αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα θα ήταν παράφρων εάν αποχωρούσε από το ασφαλές καταφύγιο της ευρωζώνης. Έτσι κι αλλιώς, η Ισλανδία - που πρόσφατα κατέρρευσε - προσανατολίζεται να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Κατά τη γνώμη τους μάλιστα, οι πολιτικές συνέπειες της κρίσης δεν θα είναι η αποσύνθεση της ζώνης του ευρώ ή της ΕΕ, αλλά η ακόμη βαθύτερη ενοποίηση. Ήδη, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που είναι υπέρμαχος της ΕΕ, έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της «αμοιβαιοποίησης» των εθνικών χρεών εντός της ευρωζώνης.

Αυτό θα σημάνει ότι η ευρύτερη περιοχή του ευρώ θα αναλάβει τα χρέη των ασθενέστερων χωρών. Αλλά, φυσικά, θα θέλουν κάτι σε ανταπόδοση για την εκπληκτική αυτή πράξη γενναιοδωρίας. Αυτό το κάτι δεν θα είναι άλλο από την υποβολή τους στις κατευθύνσεις των κεντρικών αρχών της ΕΕ. Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη θα συντάσσουν του προϋπολογισμούς της Ιταλίας ή της Ελλάδας. Όχι οι υπουργοί των οικονομικών τους.

Έτσι, μια κρίση μπορεί να οδηγήσει όχι σε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά σε βαθύτερη πολιτική ένωση, κάτι που υποστηρίζεται ότι χρειάζεται το ευρώ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Financial Times

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2009_265117

Παπουτσάκης είπε...

«Αχίλλειος Πτέρνα» της Ευρώπης η Ελλάδα
Την οικονομική στήριξη σε συνδιασμό με τη ριζική ανδιάρθρωση της οικονομίας προτείνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, καθώς η Ελλάδαβρίσκεται πιο κοντά στη χρεωκοπία από κάθε άλλη χώρα.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί προς όφελος της της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της ζώνης του Ευρώ. Η βοήθεια από την Ε.Ε. θα πρέπει να συνδεθεί με ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και εάν αυτές είναι οδυνηρές».

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι «μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην γεωγραφική περιφέρεια της Ευρωζώνης, ωστόσο είναι πολύ σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Το πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση και το πως θ'αντιδράσει η Ε.Ε., θα έχει μεγάλη σημασία για τις υπόλοιπες προβληματικές οικονομίες της περιοχής.

Μπορεί η Ελλάδα να μην κινδυνεύει άμεσα με την κρίση, παρόλα αυτά οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Πέραν της πρόβλεψης για χαμηλή ανάπτυξη, έχει αυξηθεί και το κόστος του δανεισμού. Επιπλέον, πολλοί ξένοι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα ως το πιο αδύναμο μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, μία δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης, που στηρίχθηκε στην οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε., έληξε πολύ πιο σύντομα απ' ότι περίμεναν οι περισσότεροι. Επιπλέον, ο τουρισμός και η ναυτιλία άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει στην Ανατολική Ευρπώπη, ενώ τα έσοδα από την φορολογία είναι κατά 50% χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο».

Η εφημερίδα προτείνει περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, προειδοποιεί όμως, για το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης, εξαιτίας αυτών των μέτρων. «Μία ενδεχόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να πληρώσει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κινητοποιήσεις κι επεισόδια στις ελληνικές πόλεις», αναφέρεται στο άρθρο. «Και μόνο ο κίνδυνος να μεταλαμπαδευτεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το πνεύμα των κινητοποιήσεων, επιβάλλει στην αποτροπή της πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας». Η Handelsblatt υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική και ουσιαστική ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία από την πελρυά της θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτατεμένες μεταρρυθμίσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Handelsblatt

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2009_265128

Παπουτσάκης είπε...

Εκτίναξη δανεισμού των κρατών της Ε.Ε.
Η Ελλάδα θα χρειαστεί φέτος να δανειστεί 46,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 18,4% του ΑΕΠ της

Δύο τρισ. ευρώ θα δανειστούν φέτος οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί 46,5 δισ. ευρώ ή το 18,4% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch. Εξάλλου, σήμερα ξεκινά η διάθεση στο ευρύ επενδυτικό κοινό των 5ετών ομολόγων που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Δημόσιο, ενώ στα 10ετή ομόλογα το spread μειώθηκε στις 278 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τη Fitch, η εκτίναξη του δανεισμού στην Ευρώπη κατά 45% οφείλεται στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος- Καν, προτρέπει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε πιο τολμηρές κινήσεις, διαθέτοντας περισσότερα κρατικά κεφάλαια για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Το ΔΝΤ δημοσιοποιεί σήμερα τις νέες αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, με τις οποίες προβλέπει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη και μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη απ' ό,τι στις ΗΠΑ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100019_28/01/2009_301125

Παπουτσάκης είπε...

Περισσότερο κρατικό χρήμα στις τράπεζες
Προτείνει το ΔΝΤ και αναθεωρεί εκ νέου τις προβλέψεις προς τα κάτω για τη διεθνή οικονομία

Του Λεωνιδα Στεργιου / Lstergiou@kathimerini.gr

Μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη από ό,τι στις ΗΠΑ και σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του για φέτος. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σε ομιλία του κάλεσε τις κυβερνήσεις να προσφέρουν περισσότερο κρατικό χρήμα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μολονότι αυτό θα έχει πολιτικό κόστος.

Οπως δήλωσε «ένα δολάριο σήμερα στις τράπεζες είναι πιο χρήσιμο για την επίτευξη της ανάκαμψης από ό,τι σε γέφυρες ή νοσοκομεία», διότι αν δεν εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. Οι μειώσεις επιτοκίων και τα πακέτα διάσωσης από μόνα τους δεν είναι αρκετά, αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, εγγράφοντας όλες τις ζημίες και απομονώνοντας τα κακά από τα καλά στοιχεία του ενεργητικού.

Μιλώντας προχθές στο Georgetown University, στην Ουάσιγκτον, ο Στρος Καν δήλωσε ότι «αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, τότε όλα τα χρήματα των φορολογουμένων και των κεντρικών τραπεζών θα καταλήγουν σε μία “μαύρη” τρύπα». Ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε ο διαχωρισμός των τοξικών επενδύσεων να γίνει μέσω ενός δημόσιου οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει τα κακά στοιχεία. «Με τον τρόπο αυτόν προβλέπεται συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, η οποία όμως είναι προτιμότερη από την εξαφάνιση. Για να συμβεί αυτό απαιτείται ισχυρή πολιτική παρέμβαση». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Γκέιλ, ο οποίος είπε ότι «αυτή η ύφεση δεν είναι συνηθισμένη. Είναι πολύ βαθιά, πολύ μεγάλη και πολύ δύσκολη». Ο Στρος Καν παραδέχθηκε ότι «η απόφαση να δώσεις περισσότερα κρατικά χρήματα στο τραπεζικό σύστημα για αναδιάρθρωση έχει πολιτικό κόστος. Ομως, οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται στη σχέση μεταξύ του τραπεζικού κλάδου και της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Νέες προβλέψεις

Τον Δεκέμβριο ο Στρος Καν είχε δηλώσει ότι η πιστωτική κρίση εξακολουθεί να επιδεινώνει την ανάπτυξη και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ενώ έγιναν ορατές οι πρώτες επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες. Στις αρχές του μήνα δήλωσε στο BBC ότι το «2009 θα είναι δύσκολο έτος για την παγκόσμια οικονομία, αν και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το 2010». Σύμφωνα με το Reuters, η νέα έκθεση του ΔΝΤ που δίνεται σήμερα επισήμως στη δημοσιότητα προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2009 κατά 2%, έναντι μείωσης 0,5% που προβλεπόταν τον Νοέμβριο. Το 2010 θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης 0,2%. Στις ΗΠΑ προβλέπεται φέτος συρρίκνωση κατά 1,6%, έναντι μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,7% που είχε εκτιμηθεί τον Νοέμβριο. Για το 2010 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,6%. Για την Ιαπωνία εκτιμάται ότι φέτος η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,6%, αλλά το 2010 θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 0,6%. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο το ΔΝΤ είχε προβλέψει μείωση του ΑΕΠ για την Ιαπωνία κατά 0,2%. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί μόλις στο 0,5%, έναντι 2,2% που είχε προβλέψει τον Νοέμβριο, ενώ για το 2010 αναμένεται να ενισχυθεί στο 3%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100067_28/01/2009_300986

Ανώνυμος είπε...

Οι προοπτικές τόσο του δολαρίου όσο και τις στερλίνας είναι δραματικές και γιαυτό προσπαθούν οι αγγλοσάξωνες να αποπροσανατολίσουν το διεθνές επενδυτικό κοινό.
Είτε το θέλουν είτε όχι το ευρώ θα είναι το επόμενο νόμισμα διεθνών συναλλαγών.