Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Σε επίπεδα ρεκόρ, το έλλειμμα της Γερμανίας

Το μεγαλύτερο μεταπολεμικό έλλειμμα προβλέπεται για την οικονομία της Γερμανίας, σύμφωνα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σε αυτή την εκτίμηση προέβη μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης που ενέκρινε κρατική οικονομική ενίσχυση 50 δισ. ευρώ. Στη χώρα ενισχύονται οι ανησυχίες για τη γοργή επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας μετά την έγκριση του πακέτου στήριξης, αλλά και λόγω της μεγάλης οικονομικής επιβράδυνσης.Παράλληλα, η επιτροπή προέβη σε τροποποιήσεις του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2009.
Εδώ στο Ελλάντα οι σοφοί του Πασόκ κατηγορούν την Κυβέρνηση για την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη θεωρείται αναγκαστική πράξη συμμόρφωσης με τα δεδομένα της παγκόσμιας κρίσης, τα οποία μεταβάλλονται διαρκώς και σε ρυθμό εβδομάδας. Ενώ κάθε μέρα εταιρείες κολοσσοί ανακοινώνουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της δικής τους εσωτερικής κρίσης.
Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η υιοθέτηση του δαπανηρού διετούς οικονομικού προγράμματος ήταν «η δυσκολότερη απόφαση σε ολόκληρη της πολιτικής της ζωή». Στο παρελθόν, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δεσμευτεί να ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έως το 2011.

5 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

«Στηρίξτε τις τράπεζες παρά τα νοσοκομεία»

«Ενα δολάριο σήμερα στις τράπεζες είναι πιο χρήσιμο απ' ό,τι σε γέφυρες ή νοσοκομεία», διότι αν δεν εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία, υποστήριξε ο ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν όλες τις τοξικές επενδύσεις των τραπεζών. Ο Στρος Καν παραδέχθηκε ότι «η απόφαση να δώσεις περισσότερα κρατικά χρήματα στο τραπεζικό σύστημα για αναδιάρθρωση έχει πολιτικό κόστος».

Παράλληλα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας για φέτος σχεδόν μηδενική ανάπτυξη διεθνώς και βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη, απ' ό,τι στις ΗΠΑ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/01/2009_301026

Παπουτσάκης είπε...

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα όλο και πιο κοντά σε διεθνή εποπτεία
Στο Νταβός συζητείται η Ρυθμιστική Αρχή που θα κινείται διασυνοριακά και θα διεισδύει σε ισολογισμούς τραπεζών

International Herald Tribune

Εγινε τελικά αποδεκτό το αδιανόητο; Στην προηγούμενη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η πρόταση για θέσπιση μιας «νέας αρχής που θα αστυνομεύει τις διεθνείς χρηματαγορές» απορρίφθηκε με αναλογία ψήφων 3 προς 1. Αν και τον Ιανουάριο του 2008 είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στον πλανήτη η οικονομική κρίση, λειτούργησαν τα ανακλαστικά ελεύθερης αγοράς του Νταβός. Καθώς, όμως, βουλιάζει η παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από το 1930 -κυρίως εξαιτίας του ανεξέλεγκτου δανεισμού που βασιζόταν επί πολλά χρόνια σε χρηματοπιστωτικές καινοτομίες μη υποκείμενες σε εποπτεία- κανείς δεν αμφισβητεί την ορθότητα μιας υπερεθνικής προσέγγισης στο θέμα των ρυθμίσεων της αγοράς. «Ο κόσμος αλληλοσυνδέεται σε βαθμό που δεν επιτρέπει ανεξαρτησία στην οικονομική, χρηματοπιστωτική και ρυθμιστική πολιτική» σχολίασε προσφάτως ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Υπό την πίεση της Βρετανίας και Γαλλίας, οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην πρόταση για ένα «κολέγιο επιτρόπων» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο.

Πράγματι, επισημαίνουν οι ειδικοί, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους διεθνής εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πολλές χώρες θα ενδώσουν στον πειρασμό να προστατεύσουν τις τράπεζές τους εις βάρος του συνόλου και οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να εκμεταλλεύονται τις τρύπες του εποπτικού συστήματος για να συγκαλύψουν αθέμιτες συναλλαγές. Πρώτη στον κατάλογο των ρυθμίσεων είναι η απαίτηση για υψηλότερα κεφάλαια των τραπεζών ώστε να μπορούν να αντισταθμίζουν ενδεχόμενες ζημίες. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κινούνται ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, μολονότι αυτό υπομονεύει τις προσπάθειές τους να τονώσουν τον δανεισμό. Σε σημαντική θέση στην ατζέντα βρίσκεται και η αναμόρφωση των λογιστικών κανόνων που επέτρεψαν τα ιλιγγιώδη κέρδη διευρύνοντας τις ζημίες. Ακολουθούν η καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας μέσω των ανοικτών συναλλαγών σε οίκους εκκαθάρισης για το εμπόριο σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων καθώς και οι αυστηρές απαιτήσεις ώστε να διασφαλίζουν οι τράπεζες την πρόσβαση σε άμεση ρευστότητα.

Πέραν όλων αυτών, όμως, παραμένει αμφίβολο αν το έτος 2009 θα γεννηθεί μια διεθνής ρυθμιστική αρχή με αρμοδιότητα να κινείται διασυνοριακά και να διεισδύει στους ισολογισμούς των τραπεζών. Πολλοί αμφιβάλλουν περί του αν είναι δυνατόν να αναλάβουν πραγματικά διεθνή ρόλο οι ρυθμιστικές αρχές και να τους το επιτρέψουν οι πολιτικοί. Ο Τσαρλς Γκούντχαρντ, καθηγητής στο LondoSchool of Economics, επισημαίνει πως η απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιτρέψουν την πτώχευση της LehmaBrothers επέτεινε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι Ευρωπαίοι δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους όταν δήλωσαν πως η κυβέρνηση Μπους δεν ενδιαφέρθηκε για τον παγκόσμιο αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης.

Οι αισιόδοξοι, πάντως, εκτιμούν πως μια διεθνής προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος αναδεικνύοντας τα προβλήματα προτού η επίλυσή τους απαιτήσει χρήματα των φορολογουμένων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_4_28/01/2009_300998

Παπουτσάκης είπε...

Απαισιόδοξο το τοπίο για πολιτικούς ηγέτες και τραπεζίτες

H ανεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση της χειρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 ετών θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών στο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ του Nταβός. Oι νέες πτωτικές πιέσεις στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια και στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και οι νέες «θύελλες» που πλήττουν τα νομίσματα και τα ομόλογα συνθέτουν ένα μάλλον απαισιόδοξο τοπίο για τους πολιτικούς ηγέτες και τους τραπεζίτες.

Tις συνομιλίες σχεδόν θα μονοπωλήσουν οι πολιτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Kίνας Oυέν Tζιαμπάο, ο Bλαντιμίρ Πούτιν της Pωσίας, ο Γκόρντον Mπράουν της Bρετανίας, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Mέρκελ, ο πρωθυπουργός της Δανίας Aντρές Pάσμουσεν και ο πρωθυπουργός της Iαπωνίας Tάρο Αϊζο. Mαζί τους οι υπουργοί Oικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες. Aισθητή θα είναι η απουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από τις HΠA.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/01/2009_300995

Παπουτσάκης είπε...

Η Κίνα προσέρχεται στο φόρουμ υπό τη σκιά του εφιάλτη της ανεργίας

International Herald Tribune

O πρωθυπουργός της Kίνας, Oυέν Tζιαμπάο, θα προσέλθει στο Παγκόσμιο Oικονομικό Φόρουμ του Nταβός την ίδια στιγμή που οι εορτασμοί στη χώρα του για την έναρξη του νέου κινεζικού έτους συνεχίζονται.

Oι εορτές αυτές είναι παραδοσιακές και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Aλλά εφέτος αυτό που θα επακολουθήσει στην Kίνα δεν θα είναι τόσο ευχάριστο.

H τεράστια ασιατική χώρα θα διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι δεν είναι θωρακισμένη απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Oι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι κατά γενική ομολογία απαισιόδοξες.

Aπό τα 200 εκατομμύρια εργαζομένων που έχουν φύγει από την επαρχία και κατέκλυσαν τα βιομηχανοποιημένα αστικά κέντρα ένα σημαντικό ποσοστό θα επιστρέψει στην γενέτειρά του τώρα, την περίοδο των εορτών. Ομως, δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στη δουλειά του, λόγω ανεργίας.

Mιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ερευνητής στην Kεντρική Σχολή του Kομμουνιστικού Kόμματος, ανώτατο επίσημο οργανισμό ερευνών του κινεζικού κράτους, εκτιμά ότι ένα 20% με 30% του εργατικού δυναμικού που επέστρεψε στην επαρχία δεν πρόκειται να έχει δουλειά μετά τις γιορτές.

O ρυθμός ανάπτυξης στην Kίνα που σταμάτησε στο 6,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2008 θα ήταν αξιοζήλευτος για πολλές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, για την Kίνα ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο δυσάρεστων εξελίξεων, και δη κοινωνικών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/01/2009_300994

Παπουτσάκης είπε...

Νέο σκάνδαλο «Μέιντοφ» στις ΗΠΑ
Εταιρεία χρηματοδότησης δημιούργησε επενδυτική πυραμίδα, προσελκύοντας άνω των 400 εκατ. δολ.

Reuters, Bloomberg

Σκάνδαλο τύπου «Μέιντοφ» ήλθε χθες στο φως με τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου νεοϋορκέζικης εταιρείας χρηματοδότησης, τον οποίο βαρύνει η κατηγορία της δημιουργίας επενδυτικής πυραμίδας, προσελκύοντας κεφάλαια ύψους άνω των 400 εκατ. δολαρίων. Το FBI συνέλαβε τον Νίκολας Κόσμο, επικεφαλής της Agape World Inc., εταιρείας με έδρα το Λονγκ Αϊλαντ, ο οποίος υποτίθεται ότι παρείχε ενδιάμεσα δάνεια (bridge loans) σε επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα όμως είχε ενορχηστρώσει το λεγόμενο σχέδιο Πόνζι, όπου οι παλαιότεροι επενδυτές πληρώνονταν με κεφάλαια νέων.

Ο Κόσμο κατηγορείται ότι εξαπάτησε 1.500 επενδυτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην πυραμίδα το διάστημα τουλάχιστον μεταξύ Οκτωβρίου του 2003 και Δεκεμβρίου του 2008, και κατέθεσε τα κεφάλαια σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Agape. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πράγματι διοχέτευε τα κεφάλαια των επενδυτών σε επιχειρηματικά δάνεια. Ωστόσο, έρευνες έδειξαν ότι το συνολικό ύψος των δανείων υπήρξε μικρότερο των 10 εκατ. δολαρίων, ενώ περισσότερα από 100 εκατομμύρια επενδύθηκαν σε λογαριασμούς επένδυσης στις αγορές πρώτων υλών, με απώλειες περίπου 80 εκατ. δολαρίων.

Ο Νίκολας Κόσμο είχε καταδικαστεί το 1999 για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και εξέτισε ποινή κάθειρξης 21 μηνών. Αφέθηκε ελεύθερος τον Αύγουστο του 2000. Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να είναι καχύποπτοι απέναντι στην Agape πολύ πριν αποκαλυφθούν τα σχέδια Πόνζι με αφορμή την οικονομική κρίση και αρκετοί εξ αυτών αναζήτησαν συμβουλή ακόμα και στο Internet για το τι έπρεπε να κάνουν. Σημειωτέον, πάντως, ότι η Αgape δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και επομένως δεν υπάγεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Το ύψος του ποσού που φέρεται να συγκέντρωσε ο Νίκολας Κόσμο από ανύποπτους επενδυτές ωχριά, βεβαίως, μπροστά στα 50 δισ. δολάρια που κατόρθωσε να αποσπάσει ο περιβόητος Μπέρναρντ Μέιντοφ. Ομως, το FBI εκτιμά πως τέτοιου είδους πυραμίδες θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού κλάδου των ΗΠΑ. Ηδη, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί στο πλαίσιο ερευνών σε τουλάχιστον άλλες τρεις περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες για επενδυτική πυραμίδα: στην Καλιφόρνια, στην Τζόρτζια και στη Φλόριντα, και με ποσά που ξεκινούν από 25 εκατ. δολάρια και φθάνουν μέχρι εκατοντάδες εκατομμύρια.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/01/2009_300992