Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Εξουσίες, ΜΜΕ και κοινωνία.

Στον 20ό αι. κρίση υπήρχε πάντα. Εμφανίζονταν είτε ως πετρελαϊκή, πληθωρισμός, ανεργία, πόλεμος, σκάνδαλα, φτώχεια κ.ά. Αν δεν υπάρχει κρίση, μην ανησυχείτε, τα ΜΜΕ θα την κατασκευάσουν ή θα την ανακαλύψουν διότι η ισχύς τους αποδεικνύεται με τις δήθεν ή υπαρκτές αποκαλύψεις. Διότι μια κρίση επαυξάνει τη δύναμή τους και επεκτείνει την εξουσία τους. Σκοπός των ΜΜΕ είναι να υποτάξουν τις υπόλοιπες εξουσίες.

Στην πραγματικότητα κάθε κρίση δημιουργούσε τις συνθήκες επίλυσης των προβλημάτων έπειτα από μια κοιλιά στο ενδιάμεσο. Η κάθε εξουσία αντιμετωπίζει τις κρίσεις είτε ως άρνησή τους, είτε με διάθεση καταστροφολαγνείας, μερικές φορές με ένταση, μεγαλύτερη από τα ίδια τα μέσα. Άλλες φορές τα ΜΜΕ κρύβουν τις κρίσεις διότι έχουν καλυφθεί τα κέρδη τους και προστατεύουν έτσι τα συμφέροντά τους. Είναι η εποχή της παλαβής, του τραλαλά και του τσιάουα. Τι είναι 600.000 άνεργοι μπροστά στα εξασφαλισμένα κέρδη των κατασκευαστικών και των βιομηχανιών; Το ατομικό δράμα των ανέργων εξαφανίζεται και το κοινό πρέπει να μαθαίνει από τηλεοράσεως να μαγειρεύει και να πλέκει. Όταν μάλιστα οι δείκτες της οικονομίας επιβραβεύονται από ΔΝΤ και Παγκόσμιες Τράπεζες, τότε οι άνεργοι να καταπιούν «αξιοπρεπώς» το δράμα τους. Ίσως χορτάσουν!

Σήμερα εξουσίες και ΜΜΕ δραματοποιούν μια κρίση που έχει τις ρίζες της στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και στην απληστία αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι μεγάλες οικονομίες πάνε πολύ άσχημα και κανένας δεν αμφισβητεί το «τηλεοπτικό γεγονός». Τεράστιες επιχειρήσεις ζητάνε κρατική ενίσχυση διαφορετικά χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο. Θέλουν να τα αρπάξουν επίσημα και χωρίς κόπο. Προέχει η αποφυγή του χάους και του γκρεμού. Μερικές φορές η δραματοποίηση μιας κρίσης μοιάζει με αυτοάμυνα του συστήματος. Για να δεχθούν οι εργαζόμενοι το «μοιραίο» που είναι αδύνατον να αποφευχθεί! Μια ζωή η πλειοψηφία την βγάζει στο «αναπόφευκτο» και στα μέτρα που πρέπει επειγόντως να ληφθούν διότι κινδυνεύει η Δημοκρατία, η χώρα και η οικονομία. Σχεδόν ποτέ δε δίδεται απάντηση για το ποιος φταίει και βρεθήκαμε εδώ. Ποιος εκβιάζει ποιόν και ποιος τα παίρνει. Συνήθως αποδίδονται ευθύνες σε αποδιοπομπαίους τράγους(κυρίως πολιτικούς) και έτσι πορευόμαστε. Κοιμόμαστε μέχρι το επόμενο «σκάνδαλο» να μας ξυπνήσει και να ενεργοποιήσει εκ νέου τα συνωμοτικά μας απωθημένα! Σε νέο κύκλο με ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Θα τιμωρηθεί ίσως κάποιος πολιτικός και οι πραγματικοί ένοχοι με την γνήσια και εγκληματική απληστία περνάνε ξανά στο απυρόβλητο. Με τους ίδιους δοκιμασμένους μηχανισμούς χειραγώγησης και «οραμάτων» θα ελέγξουν το νέο τοπίο που θα δημιουργήσουν οι πρόσκαιρες και επιμέρους λύσεις των προβλημάτων. Το μοντέλο παραμένει σταθερό και αμετάβλητο. Και τα προβλήματα χρονίζουν και προκαλούν οργή για την ανικανότητα επίλυσής τους. Όσοι παραπονιούνται και αντιδρούν ενοχοποιούνται.

Στη δεκαετία του 70 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ραιημόν Μπαρ κατηγόρησε τους πολίτες για την άνοδο του πληθωρισμού: «το επίπεδο ζωής τους δεν ήταν αντίστοιχο προς τα οικονομικά τους μέσα». Αν ρωτήσεις σήμερα ένα μέσο Έλληνα θα σου πεί το ίδιο. Λες και ο Μπαρ κυβέρνησε την Ελλάδα. Θα κατηγορήσει τα κινητά, τα αυτοκίνητα και τα μπαράκια. 20 χρόνια αργότερα ο Εντουάρντ Μπαλαντύρ (που υπόσχονταν ελπίδα, ανάσταση ελπίδας και αλλαγή) κατηγόρησε την εγωιστική και «ανομολόγητη συλλογική προτίμηση της γαλλικής κοινωνίας στην ανεργία»(Le Monde: La force et la justice, 20/12/1994). Η ανεργία δηλαδή υπάρχει επειδή το θέλουμε εμείς. Και να είμαστε ευτυχισμένοι με μια ανεργία στο 6-7% που είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η ευημερία της κοινωνίας (σύμφωνα με τον Alain Minc). Οι δύσπιστοι πολίτες δεν έχουν άλλη επιλογή από τη σιωπή και την υποταγή. Το ρόλο της αντίστασης έχει αναλάβει προ πολλού ο κουκουλοφόρος και τα ΜΜΕ. Αυτοαναγορεύτηκαν σε προστάτες του κοινού καλού και σε τιμωρούς, του «μπάτσου», του «κλέφτη» και του «ψεύτη», όταν η πηγή του κακού βρίσκεται στις κορυφές του συστήματος παραπληροφόρησης. Σήμερα τιμωρεί, απονέμει δικαιοσύνη και «προστατεύει» τον πολίτη, ο δημοσιογράφος και ο κουκουλοφόρος. Ηδονίζονται να υπηρετούν το «κοινό καλό» εξυπηρετώντας τεράστια συμφέροντα που κερδοσκοπούν και λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας. Η κοινωνία που σιωπά, αν μιλήσει κατηγορείται από τους υπηρέτες των ΜΜΕ για ανάρμοστη και φασιστική συμπεριφορά! Είναι κοινωνία χωρίς αξίες που έχει χάσει την ψυχραιμία της, άρα και το δίκιο της…. «Διακόπτουμε για διαφημίσεις»!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΔΩ.

Δεν θέλουμε ΤΟ MEGA σας, δεν θέλουμε τον ALPHA σας, δεν θέλουμε τον ΑNT-1 σας, δεν θέλουμε τον ALTER σας.

Δεν θέλουμε το Έθνος σας, ούτε την Ελευθεροτυπία σας, δεν θέλουμε τα Νέα σας, δεν θέλουμε το Βήμα σας, δεν θέλουμε το Πρώτο Ψέμμα σας.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ DVD ΣΑΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ ΣΑΣ.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.

Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και κυτάει τα δικά της συμφέροντα, εάν δεν σας αρέσει να πάρετε του υπαλλήλους σας και να φύγετε όλοι από εδώ.

Ακούς Γιωργάκη, ακούς Ντορούλα;

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, ΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΑΣ Η ΤΙ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 5.000 ΧΡΟΝΩΝ.

ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΜΕΝΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ, ΜΕ ΜΑΙΜΟΥ ΗΓΕΤΕΣ.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΘΑΛΜΑ ΗΛΙΘΙΟΙ.

ΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ, ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Εάν δεν ακούσατε ακόμα, κακό του κεφαλιού σας.

Ανοχή τέλος

Ανώνυμος είπε...

Πιό ύπουλος και από τον Τράγκα, η ποντικομαμή ο Χατζηνικολάου.

Προσπαθώντας να πουλήσει φύλλα στους πασόκους φέρνει κάθε δεκαπέντε μέρες τον Τατούλη να τραγουδάει για δύο ώρες στον Alter το σουξέ της εποχής "πόσο διεφθαρμένος είναι ο Καραμανλής".

Τώρα βάζει και συνέντευξη του Τατούλη στην φυλλάδα του. (όποιος αγοράζει αυτή την εμετική πατσαβούρα είναι άρρωστος, ούτε για να τυλίγεις ψάρια δεν κάνει).

Τι προσπαθείς να κάνεις άνθρωπέ μου, να γίνεις εκδότης;

¨Οση πιθανότητα υπάρχει να γίνει ο Γιωργάκης πρωθυπουργός άλλη τόση έχεις και εσύ να γίνεις εκδότης (αναρωτιέμαι ποιος ηλίθιος σου δάνεισε τα λεφτά).

Μόνο για τοκ σόου της κακιάς ώρας κάνεις και για μηχανορραφίες (την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των τραγικών επεισοδίων έκανες συσκέψεις με το Χαζο-γκιόργκο)

Ο λαικισμός και ο τυχοδιωκτισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Unknown είπε...

Eνα ακόμα δυνατό άρθρο από το blog σας που αφορά τα ΜΜΕ. Θα το αναρτήσουμε κ αυτό στο group μας στο group μας. Θέλουμε να σα ευχαριστήσουμε θερμά.

ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ GROUPS.BLOGS μπορούμε να δώσουμε απάντηση στους δημοσιογράφους που έχουν συνηθίσει να μας κρίνουν αλλά ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ!

Για όλους εμάς που έχουμε αγανακτήσει με τα ΜΜΕ αναρτήσαμε στο facebook group με τίτλο¨

http://www.facebook.com/group.php?gid=69048410288&ref=share

ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε!!!

Το group αυτό μέσα σε λίγες ημέρες αριθμεί πάνω από 1300 μέλη!!Παράλληλα ενεργούμε δημοσκόπηση.

ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ???????

Με click στο παρακάτω link ψηφίζετε
http://apps.facebook.com/questionnaires/answer.php?survey_id=415676538

Στο click στο παρακάτω link, αφού ψηφίσετε, θα δείτε τα αποτελέσματα!!!
http://apps.facebook.com/questionnaires/results.php?survey_id=415676538

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να κάνουν, ότι και να λένε οι αμερικάνοι και οι καναλο-νταβατζήδες ένα πράγμα να μην ξεχνάνε. Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία και ο Καραμανλής ψηφίστηκε από σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες.
Η προσωπική ευθύνη του Καραμανλή είναι να οργανώσει το λαό ενάντια στους καναλάρχες, που νιάζονται μόνο για τα προσωπικά τους οικονομικά συμφέροντα.
Δεν νιάζονται για τα λεφτά του Καραμανλή οι καναλάρχες, για ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ νιάζονται.
Θέλουν ολιγοπώλια και όχι ανταγωνισμό για να βγάζουν υπερκέρδη, στις τράπεζες, τα supermarket, τα διυλιστήρια, παντού.
Θέλουν το υπερχρεωμένο κράτος να ξοδεύει λεφτά σε διαφημίσεις στα κανάλια τους, θέλουν ο στρατός να αγοράζει όπλα που δεν χρειάζεται για να παίρνουν μίζες, θέλουν να φτιάχονται δημόσια έργα που δεν έχουν καμμία ανταποδοτικότητα και να χρεώνουν διπλό κόστος, κλπ.
Όταν ο Αλογοσκούφης άρχισε να νοικοκυρεύει την οικονομία ο κάθε τυχάρπαστος φαταούλας Μπόμπολας, Κοντομηνάς, Λαμπράκης, Αλαφούζος και Βαρδινογιάννης συμφώνησαν ότι ο Καραμανλής πρέπει να πέσει.
Ήρθε και η χρηματοδότηση από την NSA και τη CIA και έδεσε το γλυκό.
Κώστα Καραμανλή, άσε τα κυριλίκια και κατέβα στο πεζοδρόμιο.
Δείξε στο λαό ότι δουλεύεις γιαυτόν και ξεσκέπασε τους συνωμότες καναλάρχες.
Όσο για το Γιωργάκη, αγνόησέ τον, αυτός απλά δεν υπάρχει σαν πολιτική οντότητα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ενώ σε σημαντικό βαθμό συμφωνούμε για τα ΜΜΕ, πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ίδιο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα έχουν εγγενείς αδυναμίες που οδηγούν τόσο σε κρίσεις όσο και σε σκάνδαλα. Ειδικά όσο ο λαός απέχει και οι πολιτικοί εμφανίζονται ως ειδήμονες, τόσο απομακρύνεται ο πολίτης από την εξουσία και την οργανωμένη κριτική προς αυτή. Και η κριτική μπορεί να έχει αφετηρία το άτομο (όπως και η ψήφος είναι ανά μόνας), αλλά κάποια στιγμή εκφράζεται συλλογικά, αν επιτραπεί από τις συνθήκες.

Τα ίδια τα ΜΜΕ έχουν κάθε συμφέρον να κοιμίσουν και άλλοτε να αφιονίσουν συνειδήσεις. Μη ξεχνάς ότι παράγουν ιδεολογία (όπως και το αρχαίο θέατρο).