Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Εκδοτικός πόλεμος ...και για τη ΔΕΗ ...

Τα... μαχαίρια έβγαλαν και πάλι οι μεγάλοι εκδότες του τύπου και ο νέος πόλεμος που ξέσπασε φαίνεται ότι θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια! Ο όμιλος Μπόμπολα και ο όμιλος Αλαφούζου είναι οι πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, με τον πρώτο να κερδίζει όπως φαίνεται μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις και τι πρώτες μάχες!


Είναι γνωστό, από παλιά, ότι οι δύο μεγάλες εφημερίδες, Έθνος και Καθημερινή, του εκδοτικού κατεστημένου, ανάλογα με τις πολιτικές περιστάσεις και εξελίξεις, έπαιζαν η κάθε μια το ρόλο κυβερνητικού... ΦΕΚ!!! Τα οικονομικά συμφέροντα των Γιώργου Μπόμπολα και του Αριστείδη Αλαφούζου, έχουν και στο παρελθόν «συγκρουστεί» και η μονομαχία των δυο ομίλων, έχει περάσει και στον τύπο με διάφορα δημοσιεύματα.


Η ΔΕΗ και η κόντρα των μεγάλων...

Πρόσφατα, στη «μάχη» των δημοσιευμάτων, μπήκε η ΔΕΗ και ο πρόεδρός της Τ. Αθανασόπουλος, με τον κάθε εκδοτικό όμιλο να έχει την δική του... άποψη για τις εξελίξεις στην ενέργεια! Ο όμιλος Μπόμπολα, σε συμμαχία με τον όμιλο Λάτση και τον Κόκκαλη, έχουν δρομολογήσει να μπουν δυναμικά στον τομέα της ενέργειας και στην παραγωγή ρεύματος! Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι ρόσφατα, ο όμιλος Μπόμπολα εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχει στη διεκδίκηση του επίγειου «κομματιού» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εξέλιξη που όπως φαίνεται δεν αφήνει αδιάφορο τον όμιλο Αλαφούζου, που βλέπει έναν ανταγωνιστή του να... γιγαντώνεται!

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι πολλά τεχνικά έργα, για τα οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο όμιλος Αλαφούζου, «πέρασαν» τελικά στα χέρια του ομίλου Μπόμπολα. Έτσι, πρόσφατα η εφημερίδα Καθημερινή, άρχισε να... αντιλαμβάνεται τι παίζει στην αγορά και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων», σε ρεπορτάζ για την επιχείρηση αποπομπής του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου.
Επίσης, πρόσφατα είδαμε το «Έθνος» του κ. Μπόμπολα να έχει πρώτο θέμα με τίτλο «Οπερέτα χωρίς τέλος στη ΔΕΗ». Εντός της εφημερίδος υπήρχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα, καλοφτιαγμένη, με πολυτελές χαρτί, έκδοση με θέμα την «Ενέργεια» και χορηγό τη Eurobank του κ. Λάτση, ο οποίος δραστηριοποιείται εντονότατα στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτρενέργειας, όπως άλλωστε και ο κ. Μπόμπολας.

«Χτυπάει» και ο Ψυχάρης

Φυσικά, στον τομέα της ενέργειας « χτυπά» εκδοτικά και ο κ. Ψυχάρης, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο, εκφράζει την ανησυχία του για ενδεχόμενο πέρασμα της ενέργειας στους ξένους. Δεν παραλείπει, επίσης, να γράψει για τα καλά που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΗ! «Η κυβέρνηση Καραμανλή -αναφέρει- παρέλαβε από την κυβέρνηση Σημίτη μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία σε λίγα χρόνια κατέστη ζημιογόνος». Φυσικά, εδώ να σημειώσουμε ότι πρωτοκλασάτο στέλεχος στο Συγκρότημα ΔΟΛ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ επί ΠΑΣΟΚ, κ. Νέζης.

Όσον αφορά τέλος στον όμιλο Αλαφούζου, είναι γνωστός ο «πόλεμος» που κάνει στον Καραμανλή εδώ και αρκετό καιρό, όπως είναι γνωστό ότι, ο εφοπλιστής Μαρινάκης, που έχει περίπου το 25% του ΣΚΑΙ, είναι και κουμπάρος της Ντόρας.

Τι κρύβει η «σύγκρουση» των εκδοτών

Οι πάντες ξέρουν, ότι τα λεφτά που θα πέσουν στις επενδύσεις στην ενέργεια είναι πάρα πολλά και η «πίτα» της αγοράς ενέργειας είναι πολλών δις ευρώ. Έτσι, οι μεγάλοι όμιλοι θα ήθελαν να «ψαλιδίσουν» τη ΔΕΗ, μόνο και μόνο για να έχουν αυτοί τη δεσπόζουσα θέση στον υπερκερδοφόρο τομέα της ηλεκτρενέργειας στην Ελλάδα. Στην «μάχη» έχουν ριχτεί όλα τα μεγάλα «κεφάλια»: Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Λάτσης, Βαρδινογιάννης, Αγγελόπουλος, Μπόμπολας, Κόκαλης και οι εκ του εξωτερικού μεγάλοι όμιλοι, που θέλουν να ξαναμοιράσουν την πίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τι θέλει η Ε.Ε.

Είναι γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει να εισέλθουν ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, οι ιδιώτες δεν μπορούν να παράγουν ρεύμα τόσο φθηνό όσο η ΔΕΗ, γιατί το παράγουν από ακριβότερη πρώτη ύλη. Η ΕΕ έχει ζητήσει πρόσβαση των ιδιωτών στο λιγνίτη, που είναι η κατά πολύ φθηνότερη πρώτη ύλη, αλλά εκεί ακόμα κολλάει το θέμα... Πρόσφατα είδαμε και το «πάντρεμα» ανάμεσα στους ομίλους Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου για παραγωγή ηλεκτρενέργειας με φυσικό αέριο, στους Αγίους Θεοδώρους, δίπλα στο διυλιστήριο του πρώτου. Εκτός αυτών, στο ενεργειακό «πανηγύρι» μετέχουν το συγκρότημα Κοπελούζου και η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ.

Ο όμιλος Μυτιληναίου, ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό την υπογραφή Joint Venture Agreement με τη Μotor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδος συνδυασμένου κύκλου ισχύος 395.9MW με καύσιμο φυσικό αέριο εντός των εγκαταστάσεων της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους, Κορινθίας.
Επίσης, βλέπουμε ότι και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δέχεται τον τελευταίο καιρό έντονες επιθέσεις από έντυπα των ομίλων Μπόμπολα και Αλαφούζου, ενώ η πλευρά του ομίλου Βαρδινογιάννη, που προσπαθούσε από καιρό να κάνει το συγκεκριμένο έργο αλλά δεν έβρισκε το κατάλληλο σχήμα, το βρήκε στο... πρόσωπο του Μυτιληναίου!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mazi tous 8a ta paroun re p**** mou?