Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Το 2001 αναγνωρίστηκε επίσημα από το δημόσιο η κυριότητα του Βατοπαιδίου επί της λίμνης


Την «κερκόπορτα» που άνοιξε το δρόμο για την ανταλλαγή των οικοπέδων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου αποκαλύπτει σήμερα ο ΕΤ. Είναι το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 17 Ιουλίου 2001, βάσει του οποίου το Δημόσιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά επίσημα με διοικητική του πράξη την κυριότητα σε νομή και χρήση της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας.

Το έγγραφο, φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδη, καθώς και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Χ. Αλαμάνου, χαρακτηρίζει «εξάρτημα» της Μονής Βατοπαιδίου τη νήσο Μπουρού της λίμνης Βιστωνίδας και γι’ αυτό το λόγο την απαλλάσσει από την επιβολή ΦΠΑ, όπως συμβαίνει για όλες τις αθωνικές μονές σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που παράγουν και διακινούν. Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι αποτέλεσμα των τεσσάρων γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας από το 1998 ως και το 2003, τις οποίες έκανε νόμους του κράτους η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τη στιγμή που τις υπέγραψε, κατοχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριότητα της Μονής επί της λίμνης.

Το σημαντικό βέβαια στην όλη υπόθεση του επίμαχου εγγράφου που άνοιξε το δρόμο στο Βατοπαίδι για να προχωρήσει σε όλα τα υπόλοιπα είναι ότι συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών μετά από ερώτημα που του τέθηκε από την ίδια τη Μονή σχετικά με το οικονομικό καθεστώς που θα επικρατήσει στο μετόχι Αγίου Νικολάου Ξάνθης, το οποίο δεν είναι άλλο από τη λίμνη Βιστωνίδα.

Είναι άξιο λόγου το πώς χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη λίμνη Βιστωνίδα ώστε να μην μπορεί να τεθεί σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Μονής επί της έκτασής της: «Το Ιερό Μετόχι αποτελεί αναπόσπαστο Εξάρτημα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους που βρίσκεται εκτός της χερσονήσου του Άθω, δεν έχει νομική αυτοτέλεια αλλά ελέγχεται και διοικείται άμεσα από την ως άνω Μονή και συνεπώς οι πράξεις που αυτό ενεργεί κατ’ αναλογία δικαίου θεωρούνται ότι γίνονται από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, για τούτο ο χώρος εγκατάστασής του στην περιοχή της Ξάνθης σε κτήμα που ανήκει ανέκαθεν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποτελεί στην ουσία, αλλά και σύμφωνα με την προφορική γνώμη των αρμοδίων νομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδαφική προέκταση του Αγίου Όρους».
Με βάση αυτό το έγγραφο το Αγιορείτικο Μοναστήρι κατοχυρώνει την ακίνητη περιουσία του και ξεκινά την εφαρμογή του σχεδίου του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

4 μοναδες κλεψτε κατι ακομα γιατι μετα τελος

Ανώνυμος είπε...

Eύγε σύντροφε,

καλώς προτρέπεις το bravoyorgo να κλέψει ΚΑΙ στο test της mensa γιατί 4 μονάδες ΙQ έχει ΜΟΝΟ το γρασίδι