Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

To χρονικό της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων 100 ετών


2004-2006

Εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime). Το επιτόκιο του δολαρίου αυξάνεται από το 1% στο 5,35% και οι πρώτες στενότητες στην αγορά στεγαστικών δανείων εμφανίζονται.

2007

Απρίλιος. Πτώχευση της New Century Financial

Ιούλιος. Καταρρέουν δύο hegde fund της Bear Stearns

Αύγουστος. Καταρρέουν δύο hedge fund της BNP Parribas. Η Fed μειώνει το επιτόκιο στο 5,75% από 6,25%. Βρετανικές τράπεζες διαγράφουν επισφαλή στεγαστικά δάνεια. Καταρρέει η γερμανική τράπεζ Sachsen Landesbank. Ζημιές 1 δισ. δολ. από subprime για τη γερμανική ΙΚΒ

Σεπτέμβριος. Καταρρέει η Nothern Rock στη Βρετανία. Η Fed μειώνει το επιτόκιο του δολαρίου στο 4,75%

Οκτώβριος. Η UBS ανακοινώνει ζημιές 3,4 δισ. δολαρίων λόγω subprime. H Merrill Lynch ανακοινώνει ότι έχει εκτεθεί σε subprime 7,9 δισ. δολαρίων.

Δεκέμβριος. Ενέσεις ρευστότητας 520 δισ. δολαρίων από ΕΚΤ και Fed. Ο Μπους ανακοινώνει σχέδιο οικονομικής βοήθειας.

2008

Ιανουάριος. Η Fed μειώνει το επιτόκιο στο 3,5%. Ο οργανισμός έκδοσης ομολόγων ΜΒΙΑ ανακοινώνει ζημιές 2,3 δισ. δολαρίων

Φεβρουάριος. Η βρετανική Nothern Rock κρατικοποιείται.

Μάρτιος. Ενεση ρευστότητας 200 δισ. δολαρίων από τη Fed. H JPMorgan εξαγοράζει τη Bear Stearns με μεσολάβηση της Fed.

Απρίλιος. Η βρετανική Abbey διαγράφει όλα τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια. Η Τράπεζα της Αγγλίας μειώνει το επιτόκιο στο 5% από 5,25%.

Μάιος. Αύξηση κεφαλαίου 15,5 δισ. δολαρίων από UBS

Ιούνιος. FBI συλλαμβάνει 406 στελέχη της Wall Street στο πλαίσιο ελέγχων για την κρίση των subpime. H Barclays ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου 4,5 δισ. στερλινών

Ιούλιος. Οικονομική στήριξη στις Fannie Mae και Freddie Mac από το αμερικανικό δημόσιο.

Σεπτέμβριος. Κρατικοποιούνται οι Fannie Mae, Freddie Mac και AIG. Πτωχεύει η Lehman Brothers. H Merrill Lynch εξαγοράζεται από την Bank of America. H Lloyds TSB εξαγοράζει την HBOS. H JPMorgan εξαγοράζει την Washington Mutual. Κρατικοποιείται η βρετανική Bradford & Bingley και πωλούνται καταστήματα και καταθέσεις της στην ισπανική Santander. H Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας αγοράζει την Glitnir και ανακοινώνει ότι εγγυάται τις περισσότερες καταθέσεις για δύο χρόνια. Dexia και Fortis εξαγοράζονται από Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο. Η Γερμανία διασώζει τη Hypo Real Estate. Morgan Stanley kai Goldman Sachs εγκαταλείπουν την επενδυτική τραπεζική και εποπτεύονται ως τραπεζικοί όμιλοι από τη Fed. H Nomura εξαγοράζει τη Lehman. H Mitsubishi εξαγοράζει το 20% της Morgan Stanley. Ο Μπάφετ εξαγοράζει το 9% της Goldman Sachs. Το FBI διενεργεί ελέγχους σε Fannie, Freddie, Lehman και AIG.

Οκτώβριος. Εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου 700 δισ. δολαρίων. Η Γερμανία ανακοινώνει πακέτο στήριξης 50 δισ. δολαρίων για τη Hypo και τις γερμανικές τράπεζες. Η Δανία ανακοινώνει ότι εγγυάται το σύνολο των καταθέσεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν για στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.

9 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

Οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν δύο είδη χρηματοπιστωτικών κρίσεων

* Του George Friedman

Οι κλασσικοί οικονομολόγοι, όπως ο Ανταμ Σμιθ και ο Ντέιβιντ Ρικάρντο αναφέρονται στην επιστήμη της πολιτικής οικονομίας στο περίφημο βιβλίο του Σμιθ περί του Πλούτου των Εθνών. Ο συγγραφέας του κατείχε τη θέση του καθηγητή της φιλοσοφίας της ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Το γεγονός δεν ήταν παράξενο εκείνη την εποχή και δεν θα θεωρείτο ούτε σήμερα. Η οικονομία δεν αποτελεί μεμονωμένη υπόθεση, ασχέτως εάν αντιμετωπίζεται έτσι στις μέρες μας. Είναι μία υπόθεση που μπορεί να γίνει κατανοητή όταν συνδεθεί με την πολιτική δεδομένου ότι ο πλούτος ενός έθνους στηρίζεται και στους δύο αυτούς πυλώνες. Επίσης οι οικονομικές έννοιες είναι καλύτερα κατανοητές όταν προσεγγίζονται από μία βάση ηθικής, καθώς η λειτουργία της οικονομίας στηρίζεται σε ορισμένες, βασικές προϋποθέσεις τόσο σχετικά με την ανθρώπινη φύση όσο και με το τι θεωρείται ορθή συμπεριφορά.

Η σύγχρονη άποψη, η οποία θέλει την οικονομία μία ανεξάρτητη επιστήμη και ξεχωριστή οντότητα δεν θα ήταν αποδεκτή από τον Ανταμ Σμιθ, ο οποίος είχε αντιληφθεί ότι χωρίς τον προσδιορισμό πολιτική, ο όρος οικονομία δεν αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. Απαραίτητο είναι να θυμηθούμε τον Ανταμ Σμιθ στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τα περί της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν δύο είδη χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Το πρώτο υπερέχει των δυνατοτήτων της κοινωνίας να αντιμετωπίσει την κρίση και έτσι καταλήγει σε κατάσταση βαθύτατης φτώχειας; και κακής λειτουργίας. Στη δεύτερη περίπτωση, η κοινωνία διαθέτει τα μέσα διαχείρισης της κρίσης παρότι το κόστος αντιμετώπισής της επιμερίζεται στο κοινωνικό σύνολο. Στην τελευταία αυτή περίπτωση υπάρχουν επίσης δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης. Μπορεί κανείς να αφήσει τις αγορές να αυτορυθμιστούν, κάτι, το οποίο χρειάζεται χρόνο. Η εναλλακτική στρατηγική απαιτεί από το κράτος να οργανώσει και να διαθέσει τα μέσα της κοινωνίας, έτσι, ώστε να δοθεί σύντομα λύση στα προβλήματα. Η επιλογή του να αφεθούν οι δυνάμεις της αγοράς να επιλύσουν το πρόβλημα είναι μακροπρόθεσμα πιο αποτελεσματική, συχνά όμως συνεπάγεται και «παράπλευρες απώλειες,» όπως την εκτίναξη της ανεργίας. Ωστόσο, η παρέμβαση του κράτους συχνά δημιουργεί ανισότητες διότι δεν «τιμωρεί» τις οικονομικές εκείνες αποφάσεις που οδήγησαν στην κρίση ενώ δημιουργεί και μακροπρόθεσμα «κενά» τα οποία μπορεί να έχουν υψηλό κόστος.

Σήμερα, ένας αριθμός εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση ξεπερνά τα διαθέσιμα μέσα και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει λύση ούτε από τις αγορές αλλά και ούτε από το κράτος. Όπως εκτιμούν, εάν αφεθούν οι αγορές να δώσουν τη λύση δεν μπορεί να ακολουθήσει μακρά περίοδος ύφεσης. Την επέμβαση του κράτους θεωρούν όχι μόνον αντιμετώπιση μη ικανή αλλά και επιλογή που θα επιμηκύνει την κρίση, παρότι οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι αρχικώς ελεγχόμενες.

Μία δεύτερη ομάδα εκτιμά ότι στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης, λύση θα μπορούσε να δοθεί μόνον «οργανωμένα,» δηλαδή από το κράτος. Την άποψη αυτή συμμερίζονται πράγματι οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές - ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο των Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας - θεωρώντας ότι είναι πιθανόν να περιορισθούν με την κρατική παρέμβαση οι επιπτώσεις της κρίσης. Μία τρίτη ομάδα τέλος, εκφράζει την άποψη ότι η κινητοποίηση του κράτους για την αντιμετώπιση της κρίσης αποσκοπεί ουσιαστικά στη διάσωση των χρηματοπιστωτικών και επενδυτικών κολοσσών που την δημιούργησαν. Η ομάδα αυτή χωρίζεται όμως σε δύο υποομάδες, με την πρώτη να θεωρεί ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία αλλά και ότι υπάρχει τρόπος επίλυσής της χωρίς να δοθεί κάλυψη στοςυ υπεύθυνους για τη δημιουργία της. Από τη δεύτερη υποστηρίζεται ότι η απειλή για το οικονομικό σύστημα έχει υπερτιμηθεί και ότι η κρίση θα τελειώσει χωρίς τη σημαντική παρέμβαση του κράτους, θεωρώντας όμως ότι απαιτείται νέα νομοθεσία για να ελέγχεται καλύτερα το σύστημα στο μέλλον.

Τα τρέχοντα προβλήματα έπαψαν να είναι οικονομικά προ πολλών μηνών. Εγιναν στην ουσία πολιτικά και η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναγκάσθηκαν να αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους. Κάποια στιγμή, η ισχύουσα νομοθεσία έπαψε να καλύπτει τις ενέργειές τους, τις οποίες έκριναν πλέον απαραίτητες. Τα θεσμικά αυτά όργανα προσέφυγαν στο Κογκρέσο, αλλά τουλάχιστον σε πρώτη φάση η απάντηση του νομοθετικού Σώματος ήταν αρνητική.

Ωστόσο, έχοντας διανύσει στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες περιόδους, η Ουάσινγκτον έχει ανάλογες εμπειρίες. Το κραχ του '29, η κατάρρευση των τραπεζών αποταμίευσης το '89, αλλά και άλλες περιπτώσεις, όπως η διάσωση της Chrysler τη δεκαετία του '70, αποτελούν χρήσιμα παραδείγματα. Γεγονός είναι δε ότι τα τελευταία 75 χρόνια, ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει να επέμβει σε κάθε μεγάλη κρίση που απειλούσε τις αγορές ή την οικονομία της χώρας. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα και αυτή τη φορά. Το βασικό ερώτημα όμως δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα: αλήθεια, πόσος χρόνος απομένει πριν δεχθεί η αποκαλούμενη πραγματική οικονομία ένα τεράστιο πλήγμα;

* Αναλυτής. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Stratfor

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_08/10/2008_251408

Παπουτσάκης είπε...

Η κρίση αναθεωρεί την κληρονομιά Γκρίνσπαν

The New York Times

Ο διάσημος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δεν καταφεύγει στα οικονομικά συμβόλαια, γνωστά και ως παράγωγα «γιατί ουδείς αντιλαμβάνεται ακριβώς πώς λειτουργούν», ενώ ο επενδυτικός τραπεζίτης Φίλιξ Ροχάτιν, που διέσωσε τη Νέα Υόρκη από οικονομική κατάρρευση τη δεκαετία του 1970, χαρακτηρίζει τα παράγωγα εν δυνάμει «βόμβες υδρογόνου». Ο Ουόρεν Μπάφετ είχε επισημάνει προφητικά πριν από πέντε χρόνια ότι τα παράγωγα είναι «οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής, που δημιουργούν ελλοχεύοντες, αλλά θανατηφόρους κινδύνους».

Ενα προβεβλημένο στέλεχος της ομοσπονδιακής οικονομίας των ΗΠΑ είχε, όμως, διαφορετική και καθοριστική άποψη. Η γνώμη του Αλαν Γκρίνσπαν είναι αυτή που επικράτησε σε συζητήσεις γύρω από τη ρύθμιση και τη χρήση παραγώγων, των εξωτικών αυτών συμβολαίων, ικανά -υποτίθεται- να προστατεύσουν τους επενδυτές από απώλειες, που πυροδότησαν τις ριψοκίνδυνες πρακτικές, υπεύθυνες για την παρούσα κρίση. Για περισσότερο από δέκα χρόνια, ο κ. Γκρίνσπαν προέβαλε διαφωνίες κάθε φορά που το Κογκρέσο ή η Ουόλ Στριτ έστρεφαν την προσοχή τους στα παράγωγα.

Παράγωγα απληστίας

«Αυτό που διαπιστώσαμε από την πολυετή εμπειρία μας στην αγορά είναι ότι τα παράγωγα υπήρξαν ένα εξαιρετικά χρήσιμο όχημα για τη μετατόπιση του ρίσκου από αυτούς που δεν πρέπει να ρισκάρουν, σε εκείνους που είναι ικανοί να το διαχειριστούν. Η περαιτέρω ρύθμιση των παραγώγων θα αποτελούσε σοβαρό σφάλμα», είχε πει ο Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων του Κογκρέσου το 2003. Σήμερα, με τον κόσμο να βρίσκεται εν μέσω οικονομικής θύελλας, την οποία ο Γκρίνσπαν περιέγραψε ως «το είδος της οικονομικής κρίσης που εκδηλώνεται μία φορά κάθε αιώνα», η πίστη του στα παράγωγα παραμένει ακλόνητη. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Fed, δεν εντοπίζεται στην αποτυχία των συμβολαίων αυτών, αλλά στο ότι οι χρήστες τους υπήρξαν υπερβολικά άπληστοι.

Αλλοι, όμως, εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις. «Είναι εμφανές ότι τα παράγωγα βρίσκονται στο επίκεντρο της παρούσας κρίσης, ενώ ο Γκρίνσπαν υπήρξε ο κυριότερος υποστηρικτής της απορρύθμισης της αγοράς παραγώγων», λέει ο Φρανκ Παρτνόι, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Η αγορά παραγώγων έχει τζίρο 531 τρισ. δολαρίων, από 106 τρισ. το 2002 και μερικά εκατομμύρια δολάρια πριν από είκοσι χρόνια. Τα συμβόλαια αυτά, που θεωρητικά θα έπρεπε να περιορίζουν το ρίσκο και να προλαμβάνουν τα οικονομικά προβλήματα, αύξησαν αντίθετα την ανησυχία και διεύρυναν τον κίνδυνο. Πολλοί Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι εάν ο Γκρίνσπαν είχε ακολουθήσει διαφορετική τακτική κατά τη διάρκεια της θητείας ως επικεφαλής της Fed από το 1987 έως το 2006, η παρούσα κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή έστω να είναι περιορισμένη. Ο Γκρίνσπαν, όμως, βοήθησε την πραγματοποίηση φιλόδοξου αμερικανικού οικονομικού πειράματος πλήρους απελευθέρωσης των αγορών. Σήμερα, ο κόσμος αντιμετωπίζει τις συνέπειες.

Τα παράγωγα δημιουργήθηκαν για να εξομαλύνουν -ή να «μοιράσουν», όπως λένε στην Ουόλ Στριτ- τους επενδυτικούς κινδύνους. Το όνομά τους προέρχεται από το γεγονός ότι η αξία τους «παράγεται» από άλλα κεφαλαιουχικά αγαθά, όπως μετοχές, ομόλογα και προϊόντα. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, τα παράγωγα επιτρέπουν σε εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών να αναλαμβάνουν περίπλοκα ρίσκα, που υπό κανονικές συνθήκες θα απέφευγαν, όπως την προσφορά περισσότερων υποθηκών ή εταιρικών δανείων.

Καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι τα παράγωγα είχαν αποκτήσει τέτοιο εύρος και περιπλοκότητα, που ο ομοσπονδιακός τους έλεγχος ήταν αναγκαίος για να προστατευθεί η οικονομία. Ο Γκρίνσπαν, όμως, έδωσε πραγματικές μάχες στο Καπιτώλιο, για να επιτύχει την αυτορρύθμιση της αγοράς παραγώγων. Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία της Ιστορίας για το έργο του Γκρίνσπαν, η κληρονομιά του ίσως εντέλει καθοριστεί από την εντυπωσιακή φούσκα και την καταστροφική κατάρρευση της αγοράς παραγώγων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_10/10/2008_287807

Παπουτσάκης είπε...

Κατηγορούμενες οι ΗΠΑ στη σημερινή σύνοδο για την κρίση
Στη συνάντηση της G7 θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Κεντρικοί τραπεζίτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

Αντιμέτωποι με την χρηματοπιστωτική «καταιγίδα», η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται πιο επικίνδυνη, θα βρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου που θα συνεδριάσει, σήμερα, στην Ουάσιγκτον.

Οι αρμόδιες αρχές και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε προσπάθειες, «ρίχνοντας» τεράστιες ποσότητες ρευστότητας στο παγκόσμιο τραπεζικό, μειώνοντας συντονισμένα τα επιτόκια αλλά και κρατικοποιώντας μεγάλους ομίλους που κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Ωστόσο, ο πανικός είναι ακόμη στις αγορές καθώς υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης.

Στη σύνοδο που ξεκινά στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να βρεθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη θέση του κατηγορουμένου, καθώς οι υπόλοιπες ισχυρότερες οικονομικά δυνάμεις θεωρούν ότι πίσω από την κρίση βρίσκεται η πολιτική Μπους.

Ο αμερικάνος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει και νέα τηλεοπτική εμφάνιση στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) για να «διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη, καθώς οι οικονομικοί υπεύθυνοι ενεργούν δραστικά για να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία», όπως τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251612

Παπουτσάκης είπε...

Πάνω από 4 τρισ. δολάρια χάθηκαν στα χρηματιστήρια αυτή τη βδομάδα
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί βλέποντας την κρίση να εισέρχεται σαρωτικά στην πραγματική οικονομία.

Πάνω από 4 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αυτή τη βδομάδα, ενώ από την αρχή του έτους το πόσο αγγίζει τα 25 τρισ. δολάρια.

Παρά τη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής και της βοήθειας των κυβερνήσεων στους υπό κατάρρευση ομίλους η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει κλονιστεί βλέποντας ότι η κρίση αρχίζει να εισέρχεται σαρωτικά και στην πραγματική οικονομία, πέραν του τραπεζικού κλάδου. Δυσμενώς στο όλο κλίμα συμβάλλουν οι ανησυχίες για το υψηλό κόστος χρήματος, το οποίο κρατάει σε ομηρία τις επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg, o παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI έχει απωλέσει αυτή την εβδομάδα 19%, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1970. Mόνο, σήμερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones STOXX 600 Index κατρακύλά πάνω από 9% και ο MSCI Ασίας βυθίστηκε κατά 6,4%

Χθες, βουτιά κάτω των 9.000 μονάδων πραγματοποίησε ο δείκτης Dow Jones για πρώτη φορά μετά το 2003 και έκλεισε με απώλειες 7,33% ένα χρόνο μετά το κλείσιμο ρεκόρ των 14.164,53 μονάδων στις 9 Οκτωβρίου 2007. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 καταβαραθρώθηκε και εμφάνισε τη χειρότερη ετήσια πτώση του από το 1937.

Από την αρχή του έτους ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει πτώση 51,67%, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας έχει υποχωρήσει κατά 11, 52%.

Επίσης, ο δείκτης FTSE του Λονδίνου έχει υποχωρήσει φέτος 31%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έχει χάσει φέτος 36% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax έχει χάσει φέτος 37%.

«Είμαστε σε φάση πανικού» τονίζουν αναλυτές και προσθέτουν ότι αυτό που ζούμε είναι χειρότερο από το 1987, καθώς τότε δεν είχε χαθεί τελείως η εμπιστοσύνη για τις αγορές και η κρίση είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην οικονομία.

www.kathimerini.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251666

Παπουτσάκης είπε...

Πότε έχουμε Κράχ

Κραχ έχουμε όταν παγώνουν οι συναλλαγές, καθώς λόγω κρίσης δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Δηλαδή οι πωλητές δεν βρίσκουν αγοραστές.

Το κραχ, ιστορικά, επέρχεται ύστερα από "σκάσιμο" φούσκας και συνοδεύεται με πολύ υψηλά επιτόκια. Σήμερα, μπορεί να παρουσιάζονται μεγάλες πτώσεις στα χρηματιστήρια αλλά υπάρχει όγκος συναλλαγών, άρα αγοραστές και πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, δεν έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια.

Παπουτσάκης είπε...

Πότε έχουμε Κράχ

Κραχ έχουμε όταν παγώνουν οι συναλλαγές, καθώς λόγω κρίσης δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Δηλαδή οι πωλητές δεν βρίσκουν αγοραστές.

Το κραχ, ιστορικά, επέρχεται ύστερα από "σκάσιμο" φούσκας και συνοδεύεται με πολύ υψηλά επιτόκια. Σήμερα, μπορεί να παρουσιάζονται μεγάλες πτώσεις στα χρηματιστήρια αλλά υπάρχει όγκος συναλλαγών, άρα αγοραστές και πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα. Επίσης, δεν έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια.

Παπουτσάκης είπε...

Πτώση δίχως τέλος στα χρηματιστήρια
Με πτώση πάνω από 10% άνοιξαν τα ευρωπαϊκά. Νέα «βουτιά» στα ασιατικά χρηματιστήρια, ιστορικό χαμηλό για τον Dow Jones.

Πανικός στα χρηματιστήρια, όπου οι απώλειες των μετοχών έχουν οδηγήσει τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, λόγω ανησυχιών για εμβάθυνση της κρίσης.

Η πτώση στην Ευρώπη ξεπέρασε το 10% και οι συναλλαγές διεξάγονται σε κλίμα πανικού, μετά τις πιέσεις στη Wall Street και στα ασιατικά χρηματιστήρια. O δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκανε «βουτιά», που έφτασε ως το 11%. Είναι η πρώτη φορά από το 2003 που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Τόκιου βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 9000 μονάδων.

Ο FTSE στο Λονδίνο άνοιξε με απώλειες 10,20% και διαμορφώθηκε στις 3.873,99 μονάδες, κάτω από το όριο των 4.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 3 Ιουλίου του 2002. Στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες και υποχωρεί κατά 7,73%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει 8,04%, που άγγιξε και το 8,83%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά την έναρξη των συναλλαγών κατά 5,99% και στη συνέχεια καταγράφει απώλειες 9,04%.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης SP/Mib υποχώρησε κατά 8,88% στις 19.928 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Πράγας ο δείκτης PX υποχώρησε κατά 13,8 % και στης Λισαβόνας ο δείκτης PSI-20 κατά 7,32% στις 6.188,97. Στο Χρηματιστήριο της Βιέννης διακόπηκαν οι συναλλαγές γιατί αμέσως μετά το άνοιγμά του, πολλές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10%.

Οι επενδυτές στρέφουν τη προσοχή τους στην κρίσιμη αποψινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου, θα συζητήσουν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ασία

Με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 χρόνων έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 881,06 μονάδες (-9,62%) φτάνοντας τις 8.276,43. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μπανγκόκ (SET) έφτασε σήμερα τις 449,91 μονάδες, υποχωρώντας δηλαδή κατά 50,08 μονάδες (-10,02 %), αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου να αναστείλει εκ νέου τη λειτουργία του για μισή ώρα.

Έκλεισε επίσης και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ύστερα από πτώση 7,19%, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει τον πανικό στις ασιατικές αγορές. Κατά 9,6% υποχωρεί εξάλλου και ο δείκτης Sensex του Χρηματιστηρίου της Βομβάης, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου έχει σημειώσει πτώση τουλάχιστον 44%.

Δεν θα αρχίσουν σήμερα το πρωί οι συναλλαγές στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex, μετά από απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών.

Ιστορικό χαμηλό για τον Dow Jones

Κατακόρυφη βουτιά έκανε, χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς άνεμος πανικού κατέλαβε προς το τέλος της συνεδρίασης του επενδυτές που ανησυχούν για τις απώλειες των τραπεζών και της General Motors. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 678,91 μονάδες και έκλεισε στις 8.579,19 μονάδες, μειωμένος κατά -7,33%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003 που ο Dow Jones πέφτε κάτω από τις 9.000 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.645,12 μονάδες, χάνοντας 95,21 μονάδες ή -5,47% και ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, υποχώρησε κατά 75,02 μονάδες (-7,62%), για να κλείσει στις 909,92 μονάδες.

Η νέα «βουτιά», η έβδομη κατά σειρά, σημειώνεται ακριβώς ένα χρόνο μετά το απόλυτο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Dow Jones πέρσι, όταν άγγιξε τις 14.164,53 μονάδες. Από τότε έχει χάσει το 40% της αξίας του.

Δηλώσεις

«Πρόκειται για τον απόλυτο πανικό, δεν υπάρχει άλλη λέξη», σχολίασε ο Γκρέγκορι Βολοχίν της Meeschaert New York. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που η ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι επαρκής για να εξέλθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον παραδέχτηκε ότι και άλλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στις ΗΠΑ παρά το πακέτο διάσωσης των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο.

Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζ. Μπους, θα πραγματοποιήσει και νέα τηλεοπτική εμφάνιση στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) για να «διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς πως πρέπει να επιδεικνύουν εμπιστοσύνη, καθώς οι οικονομικοί υπεύθυνοι ενεργούν δραστικά για να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία», όπως τόνισε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ειδικό μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης ενεργοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) με σκοπό να παράσχει βοήθεια σε χώρες που πλήττονται από τη χρηματοοικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν ανέφερε ότι η διαδικασία δανεισμού μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού θα επιτρέψει στο Ταμείο να αντιδράσει γρήγορα για τη στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν σημαντικό χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες προσπάθησαν επί μακρόν να παρεμποδίσουν την εισαγωγή ρυθμιστικών διατάξεων που θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα χθες για ενδεχόμενες κρατικοποιήσεις τραπεζών, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα ακόμη και αν χρειαστεί πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών».

Δεν υπάρχουν «άμεσες ούτε εύκολες λύσεις» στη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο την ικανοποίησή του για τη χθεσινή συντονισμένη ενέργεια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

www.kathimerirni.gr

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/10/2008_251291

Παπουτσάκης είπε...

Βυθίζονται οι αγορές
Σε ελεύθερη πτώση οι γενικοί δείκτες των χρηματιστηρίων
Παρασκευή, 10.10.08

Η κρίση παραλύει τις παγκόσμιες χρηματαγορές! Μετά τη Γουόλ Στριτ και στην Ασία, όπου οι δείκτες κατέγραψαν πτώση-ρεκόρ, σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης κάνει βουτιά από την έναρξη της συνεδρίασης. Δείτε ζωντανά.

Στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού καταγράφεται πτώση της τάξης του 8%.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης SP/Mib υποχώρησε κατά 8,88% στις 19.928 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο της Πράγας ο δείκτης PX υποχώρησε κατά 13,8 % και στης Λισαβόνας ο δείκτης PSI-20 κατά 7,32% στις 6.188,97.

Τέλος, στο Χρηματιστήριο της Βιέννης διακόπηκαν οι συναλλαγές γιατί αμέσως μετά το άνοιγμά του, πολλές μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10%.

Δεν θα αρχίσουν το πρωί της Παρασκευής οι συναλλαγές και στα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex, μετά από απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών.

Καθίζηση και στα χρηματιστήρια της Ασίας υπό τον πανικό της μεγάλης πτώσης στην Γουόλ Στριτ όπου ο Dow Jones κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 21 χρόνων έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 881,06 μονάδες (-9,62%) φτάνοντας τις 8.276,43.

Εφιαλτική ειναι η εικόνα και σε άλλα χρηματιστήρια. Το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ έκλεισε με απώλειες 8,3%.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μπανγκόκ (SET) έφτασε τις 449,91 μονάδες, υποχωρώντας δηλαδή κατά 50,08 μονάδες (-10,02 %), αναγκάζοντας τη διοίκηση του χρηματιστηρίου να αναστείλει εκ νέου τη λειτουργία του για μισή ώρα.

Εκλεισε επίσης και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ύστερα από πτώση 7,19%.

Κατά 9,6% υποχωρεί εξάλλου και ο δείκτης Sensex του Χρηματιστηρίου της Βομβάης, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου έχει σημειώσει πτώση τουλάχιστον 44%.

«Είμαστε σε κατάσταση πανικού» τόνισε αναλυτής της Σάμσουνγκ Σεκιούριτις.

«Μετά τα τεράστια προβλήματα της Τζένεραλ Μότορς, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται και δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης της πιστωτικής κατάστασης» πρόσθεσε.

Λόγω της κρίσης και της αναμενόμενης μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης υποχωρούν πάντως και οι τιμές του πετρελαίου με το Μπρεντ να πέφτει για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.


e-tipos.com

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=55233

Παπουτσάκης είπε...

Τι ισχύει για την εγγύηση των καταθέσεων
Τριετή διάρκεια θα έχει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία καλύπτονται οι αποταμιεύσεις έως 100.000 ευρώ εάν πτωχεύσει τράπεζα

Της Ευγενιας Τζωρτζη

Τον πενταπλασιασμό της αποζημίωσης που θα παίρνει κάθε καταθέτης, σε περίπτωση πτώχευσης ενός πιστωτικού ιδρύματος, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Η σχετική διάταξη διαμορφώνει το όριο της αποζημίωσης που χορηγεί το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚ) στα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη -φυσικό και νομικό πρόσωπο- και ανά τράπεζα. Θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2011, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης.

Η ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης δεν θεωρείται πιθανή εξέλιξη, στον βαθμό που τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος έχουν διαβεβαιώσει για τη φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι «δεν συντρέχει λόγος να εξετάζουμε σενάρια κρατικοποίησης ελληνικών τραπεζών». Την άποψη ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το ΤΕΚ, εξέφρασε στη Βουλή και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, σημειώνοντας ότι εναλλακτικά το Ταμείο θα μπορούσε να δανειστεί προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τον πενταπλασιασμό της αποζημίωσης, σε περίπτωση αδυναμίας ενός πιστωτικού ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του ορίου στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της ψυχολογίας, καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων αποταμιευτών.

Περιπτώσεις

Η αποζημίωση των 100.000 ευρώ καλύπτει όλους τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού και υπολογίζεται για καθένα καταθέτη ξεχωριστά και για κάθε τράπεζα επίσης ξεχωριστά. Ετσι ένας καταθέτης που διατηρεί λογαριασμούς σε τρεις τράπεζες, μπορεί να λάβει το 3πλάσιο ποσό της αποζημίωσης, δηλαδή 300.000 ευρώ, εφόσον φυσικά είχε σε καθέναν από αυτούς τους λογαριασμούς, ποσό τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Εάν αντίθετα είχε 300.000 ευρώ σε μία τράπεζα, το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει είναι τα 100.000, ενώ στον ίδιο λογαριασμό ήταν 2 ή 3 δικαιούχοι, θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με 200.000 ή 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Το όριο των 100.000 είναι το ανώτερο που μπορεί να πάρει κάποιος από μία τράπεζα, ανεξάρτητα δηλαδή από πόσους λογαριασμούς τηρεί στη συγκεκριμένη τράπεζα και το συνολικό ύψος των καταθέσεων που διατηρεί στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τον νόμο οι καλυπτόμενες καταθέσεις είναι όλα τα πιστωτικά υπόλοιπα των κατατεθειμένων σε λογαριασμούς κεφαλαίων. Πρόκειται για τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, όψεως και προθεσμίας, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 210 δισ. ευρώ.

Εξαιρέσεις

Από το δικαίωμα αποζημίωσης εξαιρούνται οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και των θυγατρικών τους, καθώς επίσης οι καταθέσεις της κεντρικής διοίκησης. Ο νόμος καλύπτει επίσης και τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, ενώ αντίθετα δεν καλύπτει τα repos και τις καταθέσεις σε τράπεζες, που δεν έχουν λάβει την άδεια λειτουργίας τους στην Ελλάδα.

Εκτός από τον πενταπλασιασμό της αποζημίωσης για τους καταθέτες, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει επίσης τον πενταπλασιασμό των εισφορών από τις τράπεζες, για την καταβολή των οποίων δόθηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η καταβολή των εισφορών γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη κάθε Οκτώβριο και η δεύτερη κάθε Απρίλιο. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες κατέβαλαν την πρώτη εργάσιμη κάθε έτους 65 εκατ. ευρώ περίπου, ως την πρώτη δόση της εισφοράς τους και με δεδομένο τον πενταπλασιασμό της εισφοράς, θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβάλουν επιπλέον 260 εκατ. ευρώ και άλλα 325 εκατ. ευρώ τον επόμενο Απρίλιο. Συνολικά οι τράπεζες θα καταβάλουν για τη χρήση του 2008 το ποσό των 650 εκατ. ευρώ το οποίο θα προστεθεί στο αποθεματικό των 950 εκατ. ευρώ που έχει συγκεντρώσει το ταμείο ως αποθεματικό όλα τα χρόνια λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων από ένα πιστωτικό ίδρυμα διαπιστώνεται, κατ' αρχήν, από την Τράπεζα της Ελλάδος ή με δικαστική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή το ΤΕΚ καταρτίζει κατάλογο καταθετών, συμψηφίζει τις τυχόν υποχρεώσεις των καταθετών με τις απαιτήσεις τους έναντι του πιστωτικού ιδρύματος και καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις εντός τριμήνου από την ημέρα κατά την οποία οι καταθέσεις κατέστησαν μη διαθέσιμες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_119_10/10/2008_287759