Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

πασόκ:"Επιχειρεί να «ενταφιάσει» τις πολιτικές του ευθύνες"

.............ως συνήθως ........
Να «ενταφιάσουν» τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τη σκανδαλώδη εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων στη μονή Βατοπεδίου και να εμφανίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σαν «πρεσβευτή» της κάθαρσης και προστάτη της δημόσιας περιουσίας επιχειρούν τα στελέχη του.
Χτες (23-09-2008), ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ «είτε εξεταστική είτε προανακριτική επιτροπή» για την υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από «την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα του Δημοσίου με νομοθετική πράξη», αλλιώς, όπως είπε, «θα το κάνουμε εμείς».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία καταγγέλλει ότι «το ελληνικό δημόσιο εκχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου έκταση οκτώμισι χιλιάδων στρεμμάτων στη Χαλκιδική και στη Λίμνη Βιστονίδα, όπου υπάρχουν βυζαντινοί οικισμοί, την περίοδο κατά την οποία υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης». Με προφανή στόχο να συγκαλύψει τις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνητικών του ημερών, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποδώσει στη ΝΔ την κοινή κατεύθυνση που ακολούθησαν οι εταίροι του δικομματισμού και να... αθωώσει το ένδοξο παρελθόν του.

3 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

ΕΦΡΑΙΜ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Επί ΠΑΣΟΚ ξεκινήσαμε με ΝΔ τελειώσαμε!

«Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν οι συμφωνίες για την περιουσία της Μονής», δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ. Ο ίδιος αφού υποστήριξε ότι «όλα έγιναν έννομα», πρόσθεσε ότι «η υπόθεση με τη λίμνη Βιστωνίδα, στην περιοχή Ξάνθης, ήταν ανοιχτή και σε εκκρεμότητα από το 1924 κι εμείς με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τώρα τα διεκδικούμε»...

Οπως δήλωσε ο Εφραίμ, «ξεκινήσαμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άρχισαν ευτυχώς οι υπουργοί μετά από γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβουλίων του κράτους να αποδέχονται αυτές τις γνωμοδοτήσεις που ήταν αληθείς κι αρχίσαμε έτσι να γίνεται μία συμφωνία για την περιουσία της Μονής, αυτό κάναμε»!Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε ποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν προσυπογράψει, ανέφερε ότι «ο κ. Φωτιάδης, ο κ. Δρυς και μάλιστα είναι τρεις κι όχι δύο υπογραφές των δύο υπουργών»... και πρόσθεσε ότι επίσης προσυπέγραψαν «ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Δούκας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και φτάσαμε στο τέλος»...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου με χτεσινές του δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου ανέφερε: «Ζητάμε πρώτον να έρθει ο φάκελος στη Βουλή και να ερευνηθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων και δεύτερον, νομοθετική ρύθμιση, που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Και αν η κυβέρνηση δεν καταθέσει παρόμοια νομοθετική ρύθμιση, θα το κάνουμε εμείς».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4733051&publDate=23/9/2008

Παπουτσάκης είπε...

Παίρνουν χαραχτήρα χιονοστιβάδας οι διεκδικήσεις από μοναστήρια

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Με θέμα τις διεκδικήσεις δημοσίων και δασικών εκτάσεων από διάφορες μονές των Μετεώρων στο Νομό Τρικάλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος, Νίκος Γκατζής, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία επισημαίνουν:

«Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον παρέμεινε άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αλλά και με τις επανειλημμένες νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων, άνοιξε ο δρόμος για την άρση όλων των περιορισμών στην κερδοσκοπική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές όπως για παράδειγμα έγινε με τον νόμο 998/1979, τον ν. 1734/1987, και τον ν. 3208/2003.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές είχαν σαν αποτέλεσμα την αποθράσυνση όλων εκείνων που διεκδικούν δικαιώματα σε δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει διακηρύξει την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό και έχει υπογραμμίσει τη θέση ότι τα δάση, οι δασικές εκτάσεις, ο ορεινός όγκος και ο αιγιαλός δεν μπορεί να είναι αντικείμενα επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε από επιχειρηματικούς ομίλους είτε από τα μοναστήρια, με την επίκληση οποιουδήποτε ιδιοκτησιακού δικαιώματος. Ανήκουν στο λαό και γι' αυτό πρέπει να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον τοπικό Τύπο, χαρακτήρα χιονοστιβάδας παίρνουν οι διεκδικήσεις στο ορεινό συγκρότημα και το δάσος του Ασπροποτάμου του Νομού Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ι.Μ. του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων δεν περιορίζεται στην παραχώρηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης γύρω από την Ι.Μ. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δολιανών αλλά διεκδικεί και νέα έκταση 100 στρεμμάτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, εγείρει διεκδικήσεις σε 60 περίπου στρέμματα στο Χαλίκι και άλλα 5.000 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης στην περιοχή Σκλήβας.

Παρόμοιες διεκδικήσεις εγείρονται στην περιοχή και από ιδιώτες που αφορούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή του Ασπροποτάμου.

Διεκδικήσεις επίσης προβάλλει και η Ι.Μ. Αγίας Τριάδας των Μετεώρων σε έκταση 5.000 περίπου στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή "Τσιούμα Κρανιά" που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Βλαχάβας και Αύρας στο Νομό Τρικάλων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές και τι μέτρα θα πάρουν για να διαφυλάξουν τις δημόσιες και κοινοτικές δασικές εκτάσεις;».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4729760&publDate=20/9/2008

Παπουτσάκης είπε...

Εξηγήσεις Φωτιάδη, αλλά όχι για το Πρωτόκολλο Παράδοσης - Παραλαβής

Εμφάνιση με γραπτή δήλωση πραγματοποίησε χθες ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Απόστολος Φωτιάδης με πρόθεση να εξηγήσει τους δικούς του χειρισμούς στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.


Μιλώντας και αυτός στο πνεύμα του προκατόχου του Γ. Δρυ και του διαδόχου του Π. Δούκα, ο κ. Φωτιάδης αναφέρει ότι «από το 1938 το μόνο αρμόδιο για να γνωμοδοτεί για την ύπαρξη κυριότητας του Δημοσίου επί ακινήτων είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων». Δηλώνει ότι «είχε καθήκον» να κάνει δεκτές τις ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του. Τονίζει όμως ότι ύστερα από την προσκόμιση νέων στοιχείων ανέπεμψε τις 3 γνωμοδοτήσεις της περιόδου 1998-2002 προς επανεξέταση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, επί των οποίων «δεν μπορούσε να γίνει καμία νομική επίκληση μέχρι την έκδοση νέας απόφασης».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αγωγή αναγνωριστικής κυριότητας που κατέθεσε αργότερα η Μονή κατά του υπουργού Οικονομικών, λέει ότι αυτή δικάστηκε τον Νοέμβριο του 2003, το Δημόσιο τότε εναντιώθηκε στη δίκη με επιχειρήματα αλλά τον Ιούνιο του 2004 η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμφώνησε να σταματήσει η δίκη.

Δεν εξηγεί, πάντως, πώς, παρά τα παραπάνω, υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2003 το Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής των εκτάσεων που διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου, μεταξύ του ηγουμένου Εφραίμ και του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=19.09.2008,id=19791800