Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Αυτοκριτική Χριστοδουλάκη για την «επιλογή της εύκολης ευημερίας».

Σε αυτοκριτική για την αναπτυξιακή επιλογή «της εύκολης ευημερίας» που ακολούθησε η Ελλάδα μετά την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκης.

Σε ομιλία του, στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου η μείωση των επιτοκίων που ακολούθησε την εισαγωγή του ευρώ οδήγησε σε έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας και σε παραμέληση παραγωγικών επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Παράλληλα, οι χώρες αυτές κατόρθωσαν ευχερώς να χρηματοδοτήσουν ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο, χωρίς να χρειασθεί να μπουν στον κόπο της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής προσπάθειας.

Όμως, ο κύκλος αυτός της εύκολης ευημερίας συναντά τα πρώτα δραματικά αδιέξοδα. Προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί ένας τρόπος ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας τότε μοιραία θα συμβούν τα εξής επακόλουθα :

Πρώτον, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης με αποτέλεσμα είτε θα κλείσουν, είτε θα μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες ανταγωνιστικότητας.

Δεύτερον η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση των εξωτερικών ελλειμμάτων αλλά και του Δημόσιου Χρέους.

Ο Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι απαιτείται μία αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας με νέους στόχους και κριτήρια, όπως για παράδειγμα τον περιορισμό του εξωτερικού ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ και δημοσιονομική στήριξη της ανάπτυξης. Για να εφαρμοστούν όλα αυτά όπως είπε η Νομισματική Ένωση χρειάζεται να εξελιχθεί σε Δημοσιονομική Ένωση.
Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: