Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Συγκέντρωση ιδιοκτησίας ΜΜΕ: Προτάσεις για την αντιμετώπισή της

H συγκέντρωση της ιδιοκτησίας του συστήματος των MME δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τη μονοπώληση της διαφημιστικής αγοράς, θέτει εμπόδια στην είσοδο νέων φορέων της αγοράς και οδηγεί στην ομοιομορφία του περιεχομένου των MME, επισημαίνει με έκθεσή του το ΕΚ. Προτρέπει λοιπόν την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την πολυφωνία στα ΜΜΕ και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ελεύθερα και διαφοροποιημένα μέσα ενημέρωσης.
Υιοθετώντας την έκθεση πρωτοβουλίας της κ. Marianne MIKKO (ΣΕΚ, EE), το ΕΚ ενθαρρύνει επίσης τη δημιουργία ενός χάρτη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, "η εξέλιξη του συστήματος των μέσων ενημέρωσης κατευθύνεται ολοένα περισσότερο από την κερδοσκοπία" και, κατά συνέπεια, δεν διασφαλίζονται δεόντως οι κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές διαδικασίες, ή οι αξίες που εκφράζονται στους κώδικες συμπεριφοράς των δημοσιογράφων".

Ζητούν, ως εκ τούτου, το δίκαιο στον τομέα του ανταγωνισμού να διασυνδεθεί με τη νομοθεσία που διέπει τα μέσα ενημέρωσης. Με τον τρόπο αυτό θα "εξασφαλισθούν η πρόσβαση, ο ανταγωνισμός και η ποιότητα και θα αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ της συγκέντρωσης ιδιοκτησίας στα μέσα ενημέρωσης και της πολιτικής ισχύος που ζημιώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την ισότητα ευκαιριών και τον πλουραλισμό".

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται επίσης υπέρ μιας ανοικτής συζήτησης για όλα τα θέματα σχετικά με το καθεστώς των ιστολογίων.

Τέλος, υποστηρίζουν "την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο επίπεδο των επιγραμμικών μέσων ενημέρωσης, όπου τα τρίτα μέρη υποχρεούνται να αναφέρουν την πηγή όταν παραθέτουν δηλώσεις".

22/09/2008
Marianne MIKKO (ΣΕΚ, EE)
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: