Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

πολύ φτωχή η εξέταση Σίκατσεκ. Δεν ρωτήθηκε για πάρα πολλά.....

Yπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξετάσεις ένα μάρτυρα. Οταν ο κ. Ράινχαρντ Σίκατσεκ, το πρώην στέλεχος της Siemens, οδηγήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2006 στην οδό Ορλεάνης στο κέντρο του Μονάχου για να δώσει την πρώτη του κατάθεση στους Γερμανούς εισαγγελείς ένιωσε αδιαθεσία, και ζήτησε να φύγει για να πάρει τα χάπια του για το σάκχαρο. Ο Σίκατσεκ έφυγε χωρίς κανένα πρόβλημα, γύρισε, και στη συνέχεια οι ανακριτές, ζήτησαν να μάθουν «πώς δούλευε» το τμήμα της εταιρείας του οποίου προΐστατο. Αργότερα, η ανακρίτρια Μπόιμλερ Χεσλ είπε ότι «την πήρε από το χέρι και μίλησαν για κάθε μία απόδειξη, για κάθε μία πληρωμή, με λεπτομέρειες». Στη διάρκεια της διαδικασίας, ο μάρτυρας απευθύνθηκε σε ένα συγγενή του και έφερε δύο βαλίτσες με έγγραφα που δεν είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές.
Στην ανάκρισή του από τους κ. Νικ. Ζαγοριανό και Παν. Αθανασίου, διάρκειας μόλις μιας ημέρας, ο κ. Σίκατσεκ δεν ρωτήθηκε ούτε για κάθε απόδειξη της ελληνικής δικογραφίας ούτε για κάθε έμβασμα. Ο ίδιος αισθανόταν μάλλον άβολα. Ίσως να φταίει η διαφορετική νοοτροπία, ίσως ο διαφορετικός τρόπος που ρωτούν οι Έλληνες δικαστικοί. Φυσικά η θέση των Ελλήνων δικαστικών που διερευνούν για το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης, ήταν διαφορετική από εκείνη της κ. Μπόιμλερ, αφού οι ελληνικοί νόμοι δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τον μάρτυρα.
Αλλά πολλές φορές –τις περισσότερες– η σχέση ανακριτή και μάρτυρα μπορεί να αναπτυχθεί πέρα από αυτό που περιγράφουν οι νόμοι, καθώς ο ανακριτής αναζητεί την αλήθεια. Και όλοι γνωρίζουν ότι πολλά ουσιώδη πράγματα σε μία ανάκριση λέγονται την ώρα που δεν γράφει ο πρακτικογράφος, κάτι που δεν συνέβη στην ανάκριση του Μονάχου... Μία δίκη για το σκάνδαλο Siemens με το Σίκατσεκ στην Ελλάδα θα είναι τελείως διαφορετική από μία δίκη χωρίς τον Σίκατσεκ...
Ο κ. Σίκατσεκ πριν από την εξέτασή του είχε μιλήσει με τον κ. Κάιλ φον Γιάγκεμαν με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις και ο οποίος είχε εξεταστεί τον Φεβρουάριο του 2008 από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανασίου στο Μόναχο. Το αποτέλεσμα της εξέτασης του κ. Γιάγκεμαν από τον κ. Αθανασίου ήταν εξαιρετικά πενιχρό, πιο φτωχό από εκείνο που αποτυπώνεται στο πρωτόκολλο της γερμανικής ανάκρισης που επίσης υπάρχει μεταφρασμένο στην ελληνική δικογραφία. Αργότερα ο κ. Γιάγκεμαν είπε ότι «φοβήθηκε» κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον Έλληνα εισαγγελέα, κάτι που δεν είχε αισθανθεί, παρουσία της κ. Μπόιμλερ.
Αλλά και η κατάθεση Σίκατσεκ στους Έλληνες δικαστικούς ήταν σαφώς πιο «φτωχή» από όσα κατέθεσε για το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου, στην κ. Μπόιμλερ. Για παράδειγμα, η Γερμανίδα ανακρίτρια «διέτρεξε» μαζί του όλα τα παραστατικά που αφορούν «ελληνικές πληρωμές» «ρωτώντας τον για το κάθε ένα ξεχωριστά, τι ακριβώς θυμάται». Εκεί ο Σίκατσεκ μίλησε και για παραστατικά που αφορούσαν και τη δράση προκατόχων του.
Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, οι Έλληνες δικαστικοί είχαν μία επιτυχία «ανοίγοντας» τον λογαριασμό της εταιρείας RG GOLD INC από την οποία είχαν δοθεί 420.000 ευρώ στην μικρή ελβετική τράπεζα Pictet and Co στη Γενεύη. Το ποσό είχε εκταμιευτεί από το Μόναχο στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας του ΟΤΕ με τη Siemens, της γνωστής 8002. Γι’ αυτή την απόδειξη αλλά και για άλλα παραστατικά ο κ. Σίκατσεκ περίμενε, όπως ήταν φυσικό, να ερωτηθεί αλλά δεν ρωτήθηκε. «Οι ερωτήσεις ήταν γενικές ή δεν έγιναν» σχολίασαν σχετικά νομικοί κύκλοι στο Μόναχο που γνωρίζουν το περιεχόμενο της εξέτασης. .......... "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: