Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

οι τρεις επιστολές, ο Σημίτης και ο Καραμανλής.....

"Η τέταρτη επιστολή"
Το καλοκαίρι του 2002 τα «διαπλεκόμενα» άρχισαν να στέλνουν
«ανοικτές επιστολές» στο Σημίτη. Τότε, «ναυαρχίδα» μεγάλου συγκροτήματος δημοσίευσε πρωτοσέλιδο αλληγορικό άρθρο, όπου αναφερόταν ο μύθος των «τριών επιστολών»:
Κάθε ηγέτης, λέει, παραλαμβάνει από τον προηγούμενο τρείς σφραγισμένες επιστολές με εντολή να τις ανοίξει – μια κάθε φορά – όταν θα αντιμετώπιζε μεγάλη κρίση στη διακυβέρνησή του.
Στην πρώτη μεγάλη φουρτούνα, περίεργος ο ηγέτης άνοιξε την πρώτη επιστολή που περιείχε μια λακωνική συμβουλή:
-- Αν βρεθείς στα δύσκολα, ρίξε το φταίξιμο στην «καμένη γη» που κληρονόμησες από τους προηγούμενους.
Την επόμενη φορά που αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες άνοιξε, γεμάτος περιέργεια την δεύτερη επιστολή. Κι εδώ μια λακωνική συμβουλή:
-- Αν βρεθείς ξανά σε δύσκολη θέση, ρίξε το φταίξιμο στη διεθνή κρίση.
Την τρίτη φορά που ζόρισαν τα πράγματα, ο απελπισμένος ηγέτης άνοιξε την τελευταία επιστολή. Και διάβασε έκπληκτος:
-- Ώρα να ετοιμάσεις κι εσύ τρείς επιστολές για το διάδοχό σου…

Αυτά εντέλλονταν στον τότε Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα: Να ετοιμάζει τις βαλίτσες του! Ήδη από το 2002…
Εκείνος, όμως, δεν το ’βαλε κάτω. Έκανε………
…………. έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης, έκανε Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003, έδιωξε το Λαλιώτη κι έκανε «σαρωτικό» ανασχηματισμό το επόμενο καλοκαίρι, εξήγγειλε και πρόγραμμα για την «εξάλειψη της φτώχειας» το Σεπτέμβριο του 2003 στη ΔΕΘ, αλλά δεν του βγήκε τίποτε. Οι δημοσκοπήσεις τον είχαν «βουλιάξει». Οπότε παρέδωσε το «δαχτυλίδι» κι άφησε τον Γιώργο Παπανδρέου να εισπράξει τη, βέβαιη πια, εκλογική ήττα.

Τον Κώστα Καραμανλή, που ανέλαβε το Μάρτιο του 2004, τον πολέμησαν τα διαπλεκόμενα από την πρώτη μέρα.
Δεν κατάφεραν να την πλήξουν προσωπικά. Αλλά τον εμπόδισαν να αποκαταστήσει μηχανισμό διακυβέρνησης.
Σήμερα προσπαθούν να τον «τελειώσουν», όπως τέλειωσαν το Σημίτη ήδη από το 2002…
Με μία διαφορά, όμως: Το Σημίτη, εκείνοι τον στήριξαν, εκείνοι τον επέβαλαν, κι από τη στιγμή που του «τράβηξαν το χαλί», δεν μπορούσε πια να σταθεί.
Ο Κώστας Καραμανλής δεν στηρίχθηκε στα διαπλεκόμενα για να εκλεγεί. Το αντίθετο: Εξελέγη παρά τη μετωπική σύγκρουση μαζί τους.
Η αντίθεση με τα εξωθεσμικά κέντρα υπήρξε «στοιχείο ενεργητικού» για τον Καραμανλή, ενώ ήταν ανέκαθεν «παθητικό» για το Σημίτη.
Είναι δύναμη για τον Καραμανλή, ενώ υπήρξε η «Αχίλλειος πτέρνα» για το Σημίτη.
Γι’ αυτό και ο Καραμανλής μπορεί να αντιστρέψει την φθορά που του κάνουν, ενώ στάθηκε αδύνατο να ορθοποδήσει ο Σημίτης, μετά την προειδοποίηση των «τριών επιστολών»…
Και για ένα λόγο ακόμα: Διότι τα εξωθεσμικά κέντρα είναι σήμερα διασπασμένα, οπότε και η συλλογική επιβολή τους είναι εξασθενημένη.
Παραδοσιακές συμμαχίες εκδοτικών συγκροτημάτων και εξωθεσμικών κέντρων έχουν διαλυθεί ή έχουν ατονήσει. Δημιουργούνται συνεχώς νέες βραχύβιες «κολλεγιές» που σπάνε γρήγορα, για να υποκατασταθούν με άλλες ακόμα πιο εύθραυστες.
Μοιάζουν «ισχυροί», αλλά είναι ετοιμόρροποι.
Μοιάζουν «παντοδύναμοι», αλλά οι ίδιοι είναι πανικόβλητοι.
Μοιάζουν «κύριοι του (πολιτικού) παιγνιδιού», αλλά παραπαίουν και αλληλο-μαχαιρώνονται.
Μοιάζουν «ακαταμάχητοι», αλλά οικονομικά είναι «στεγνοί» και μέρα με την ημέρα – οι περισσότεροι – βαδίζουν σε χρεοκοπία.
Μοιάζουν έτοιμοι να «κατασπαράξουν» οποιονδήποτε, αλλά η κοινωνία είναι πιο οργισμένη μαζί τους, απ’ ότι μ’ οποιονδήποτε άλλο.
Οι κυκλοφορίες τους καταρρέουν, οι τηλεθεάσεις τους πέφτουν, αναδιανέμουν συνεχώς μερίδια μιας πίτας που συρρικνώνεται σταθερά.
Γι’ αυτό κι είναι ευκολότερο σήμερα να τους πολεμήσει κανείς. Και να τους νικήσει μια για πάντα…

Υπάρχει, λοιπόν, και τέταρτη «επιστολή προς δοκιμαζόμενο ηγέτη»:
-- Αν έλθεις στα δύσκολα και σου έχουν τελειώσει όλα τα «επικοινωνιακά κόλπα», τότε αποφάσισε να… κυβερνήσεις! Και βγες στον κόσμο να καταγγείλεις ευθέως τα εξωθεσμικά κέντρα που σε υπονομεύουν.
Ανακάλυψε ξανά την Πολιτική και τόλμησε τη «φυγή προς τα μπρός».
Άλλαξε το κυβερνητικό σχήμα, ενοποίησε τα υπουργεία, σάρωσε τα «κυκλώματα» που λυμαίνονται τον κατακερματισμένο κρατικό μηχανισμό, διάλυσε τις μαφίες των συντεχνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, βγες να καταγγείλεις τα εξωθεσμικά κέντρα.
Μην δίνεις στον κόσμο περισσότερη στέρηση όταν πεινάει και ζορίζεται.
Μη διαλέγεις την πιο δύσκολη στιγμή, για να κάνεις όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες.
Αποκατάστησε τη διακυβέρνηση, δώσε στον κόσμο ασφάλεια και ελπίδα, όταν δεν μπορείς να προσφέρεις ψωμί. Έμπνευσε τον κόσμο εμπιστοσύνη και σιγουριά, όταν δεν μπορείς να του προσφέρεις ευημερία. Δώσε στον κόσμο «κακούς» να συσπειρωθεί εναντίον τους, όταν δεν μπορείς να δώσεις άμεση λύση στα καθημερινά προβλήματα. Αγόρασε πολιτικό χρόνο, όταν δεν μπορείς να προσφέρεις άμεση ανακούφιση.
Κάνε αυτό που δεν έκανε κανείς ως τώρα:
Κυβέρνησε επιτέλους αυτόν τον τόπο! Και χτύπησε τους νταβατζήδες, όπως κάποτε.
Σήμερα μπορείς να τους νικήσεις. Κι ο κόσμος θα είναι μαζί σου σήμερα περισσότερο από ποτέ…
Αυτή την τέταρτη επιστολή δεν μπορούσε να την παραλάβει ο καϋμένος ο Σημίτης.
Είναι γραμμένη ειδικά για τον Κώστα Καραμανλή.
Αρκεί να τη διαβάσει εγκαίρως…
δίκτυο 21, Ν.Ζ.

4 σχόλια:

Παπουτσάκης είπε...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κας ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το σύνολο των επαφών που είχα στις Βρυξέλλες, στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όπως καταλαβαίνετε, τα θέματα ήταν ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία και βρίσκονται πάντοτε σε κινητικότητα. Οι προσπάθειες συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη Νέα Δημοκρατία συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό; Ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πιστεύω πως είναι η ώρα ούτε του εύκολου εντυπωσιασμού, ούτε των προσωπικών πολιτικών. Ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα και η Κυβέρνηση έχει μια εντολή: Να δουλέψει να τα λύσει. Και αυτό θα κάνουμε. Δουλειά θέλει τώρα, πολύ δουλειά.

Παπουτσάκης είπε...

brf2909

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν πάμε στην πολιτική επικαιρότητα, ήθελα να ρωτήσω, αν όντως έχετε τοποθετήσει κάμερες, όπως έγραφε κυριακάτικη εφημερίδα στο υπουργείο, εδώ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, για να παρακολουθείτε τα πάντα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ήδη απάντηση, η οποία αν δεν έχει σταλεί, θα σταλεί σήμερα στην εφημερίδα. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε ξαναμιλήσει και σε αυτή την αίθουσα. Μάλιστα, πέρυσι επισκέφθηκε τη Γραμματεία αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ. Διαπιστώθηκε το αναληθές των καταγγελιών. Η πραγματικότητα -την οποία καλώ και εσάς μετά το briefing να εξακριβώσετε ανεβαίνοντας σε όλους τους χώρους της Γραμματείας- είναι τελείως διαφορετική, από αυτήν που γράφηκε στη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Παπουτσάκης είπε...

χάος στα χρηματιστήρια!

Εντονότατες πιέσεις στα χρηματιστήρια
Χωρίς άμεσο αντίκρισμα η συμφωνία για την ψήφιση του σχεδίου διάσωσης στις ΗΠΑ.

Με σημαντικές πιέσεις κυλάει η σημερινή ημέρα για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της στις τράπεζες, γεγονός που επιδεινώθηκε από την παρέμβαση τριών κυβερνήσεων - του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, για τη διάσωση του τραπεζικού οργανισμού Fortis. Προβληματισμός της αγοράς προκάλεσε και η κρατικοποίηση, στη Βρετανία, της προβληματικής στεγαστικής τράπεζας Bradford & Bingley. Κατά τα λοιπά, οι επενδυτές παγκοσμίως συνεχίζουν να βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης στις ΗΠΑ για την τύχη του σχεδίου για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, του οποίου η ψήφιση είναι πλέον θέμα χρόνου.

Μεγάλη πτώση καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη Footsie-100 να υποχωρεί κατά -3,85%. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac χάνει -3,99%, ενώ την τάση ακολουθεί και η Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης Dax καταγράφει σημαντικές απώλειες -3,32%.

Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης δέχθηκε σημαντικότατες πιέσεις στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, και έκλεισε με υποχώρηση -5,87%%, στις 2.840 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει μεγάλη υποχώρηση, στο -2,65%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει ο Nasdaq, στο -3,56%.

Στην Ιαπωνία, με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να χάνει -1,26%, φτάνοντας τις 11.743,61 μονάδες.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια δεν αποκλείεται ωστόσο να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, καθώς μετά από ένα σαββατοκύριακο έντονων συζητήσεων, ανακοινώθηκε επισήμως ότι επετεύχθη προσωρινή συμφωνία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει κονδύλια 700 δισ. δολαρίων για την αγορά των προβληματικών ενεργητικών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της χώρας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/09/2008_250058

Παπουτσάκης είπε...

Δεν κρατικοποιείται η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate

Δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate, της δοκιμαζόμενης δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής εταιρίας χορηγήσεων, η διάσωση της οποίας θα γίνει με κρατική εγγύηση, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο «διάσωσης» της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

"Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι «μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία» της χώρας.

Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/09/2008_250142