Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

"γραμμή SOS για κακοποιημένα παιδιά" από το Δήμο Ηρακλείου

Αχτίδα ελπίδας για δεκάδες παιδιά που πέφτουν καθημερινά θύματα εκμετάλλευσης από ασυνείδητους γονείς, αλλά κυρίως από την αδιαφορία όλων εμάς που κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα συχνά περιστατικά παιδικής κακοποίησης, παιδικής εργασίας και επαιτείας που συμβαίνουν τριγύρω μας, διογκώνοντας το πρόβλημα, αποτελεί η γραμμή SOS που εγκαινιάστηκε χθες από το Κεντρικό Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με το σωματείο "Η Όαση του Παιδιού".
Όπως αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει την ευθύνη όλων μας στην επίλυση του σύνθετου αυτού κοινωνικού προβλήματος.
«Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης σε αυτή την κατάσταση. Η κριτική που γίνεται αποκλειστικά στις οικογένειες των παιδιών, όπως επίσης και η αδιαφορία μας, διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα. Το φαινόμενο να βλέπουμε μικρά παιδιά στις πλατείες, στα φανάρια τη μέρα και στις καφετέριες το βράδυ να επαιτούν και να το θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό γιατί προέρχονται από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τσιγγάνοι και μετανάστες, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί», τονίστηκε σχετικά.
Στα γραφεία του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών στον αριθμό 2810/390.108, για θέματα που αφορούν στην παιδική κακοποίηση και την παιδική εργασία. Μετά την καταγγελία θα ειδοποιείται η εθελοντική ομάδα του σωματείου "Όαση του Παιδιού" και έπειτα από σχετική έρευνα θα γίνεται παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Πρόνοιας, η Εισαγγελία Ανηλίκων, κ.λπ.
Για την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση του κόσμου και με την ευγενική χορηγία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΥΦΑΚ), ο Δήμος Ηρακλείου και η "Όαση του Παιδιού" προχώρησαν στην εκτύπωση αφίσας, η οποία περιλαμβάνει και τις αρχικές ενέργειες που απαιτούνται για την καλύτερη αντιμετώπιση των συχνών αυτών φαινομένων. Η αφίσα αυτή θα βρίσκεται αναρτημένη συνεχώς σε κεντρικά σημεία της πόλης, σε καταστήματα, υπηρεσίες και σε χώρους ενημέρωσης του κοινού.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ
Για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου η "Όαση του Παιδιού" συμβουλεύει τους πολίτες τα εξής:
1. Μη δείχνετε ανοχή όπου και όποτε διαπιστώνετε την εκμετάλλευση ανηλίκου.
2. Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που ζητιανεύουν.
3. Εάν θέλετε να δώσετε κάτι φροντίστε τη διατροφή τους ή προσφέρετε ένα προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (παιχνίδια, σχολικά είδη).
4. Το πιο σημαντικό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε την προσοχή σας. Παρατηρήστε και καταγράψτε τα στοιχεία για το σημείο, την ώρα και τη συχνότητα με την οποία βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται και ειδοποιήστε μας.
5. Βοηθήστε να λειτουργήσει στην πόλη μας το σπίτι για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: