Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Η διαφθορά δεν είναι μαγκιά

«Οι ομαδούλες επικρατούν όταν οι πολίτες δεν μιλούν. Ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε». Πρόκειται για συμπεράσματα-προτροπές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», η οποία, με ανοιχτή επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς, τη δικαστική εξουσία, τους υγιείς κοινωνικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες, παρουσιάζει ένα δεκάλογο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό βίο.
Η εν λόγω επιστολή, που φέρει τον τίτλο «Συμμαχία για το μέλλον κατά της διαφθοράς», παρουσιάζει το δεκάλογο που προτείνει προς τους πολίτες η «Διεθνής Διαφάνεια» προκειμένου «να δημιουργηθεί μια κοινωνική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί το οικοδόμημα της σύγχρονης Ελλάδας, απαλλαγμένης από τα δεινά της διαφθοράς».
Η ΜΚΟ, με δήλωση του προέδρου της, Κώστα Μπακούρη, διευκρινίζει ότι «δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις πολιτικές ηγεσίες, ούτε να υποκαταστήσει τους θεσμούς». Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην ενεργοποίηση των πολιτών κατά της διαφθοράς, καθώς, όπως λέει η «Διεθνής Διαφάνεια», «κανείς πλέον δεν μπορεί να αποφύγει την παραδοχή ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ευρύτατα διαδεδομένη ως πρακτική και εθιμοτυπικά εδραιωμένη ως νοοτροπία».
Ο δεκάλογος που προτείνεται προς τους πολίτες έχει βασικό στόχο την αλλαγή νοοτροπίας που χρειάζεται, «προκειμένου η “Διεθνής Διαφάνεια” και όλοι οι ενεργοί πολίτες να προχωρήσουν μαζί στα μικρά βήματα που θα οδηγήσουν στο μεγάλο άλμα».
ελεύθερος τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: