Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Το ελληνικό φακελάκι διέφθειρε και τους Βρετανούς γιατρούς;

από την "Καθημερινή".
Υπό εξέταση από τα αρμόδια εποπτικά όργανα του τομέα υγείας στη Βρετανία βρίσκεται το νοσοκομείο King's College του Λονδίνου, λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού μεταμοσχεύσεων ήπατος στις οποίες έχουν υποβληθεί πολίτες χωρών της Ε.Ε. εκτός Βρετανίας.
Όπως εξηγεί ο βρετανικός Τύπος, το King's College Hospital, που θεωρείται κορυφαίο κέντρο μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ευρώπη,
έχει δεχθεί για την εν λόγω επέμβαση 72 αλλοδαπούς ασθενείς τα τελευταία 4 χρόνια. 37 εξ' αυτών ήταν Έλληνες ή Κύπριοι, οι οποίο εισήχθησαν για χειρουργική επέμβαση υπό το καθεστώς ασθενών του ιδιωτικού τομέα, παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία υπάγονται ως επί το πλείστο στο αντίστοιχο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό που οδήγησε σε καταγγελίες για τις πρακτικές που ακολουθούνται στο νοσοκομείο King's College είναι το γεγονός ότι στη σχετική λίστα αναμονής για μόσχευμα ήπατος βρίσκονται περίπου 400 Βρετανοί.
Σύμφωνα με την Μέιλ, που αποκάλυψε την υπόθεση, οι χειρουργοί λαμβάνουν αμοιβή έως και 20 χιλιάδων λιρών ή 25 χιλιάδων ευρώ ανά επέμβαση.
Η εφημερίδα κατηγορεί τους γιατρούς για παράκαμψη της λίστας αναμονής προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τους κατά κύριο λόγο Έλληνες και Κύπριους ασθενείς τους.
Οι διοικούντες το νοσοκομείο υποστηρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία παρατυπία και ότι ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός των ασθενών από Ελλάδα και Κύπρο οφείλεται στον τρόπο κάλυψης των εξόδων της επέμβασης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Βρετανίας. «Ενώ οι υπόλοιπες κυβερνήσεις καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο εφάπαξ ποσό που καλύπτει τις επεμβάσεις πολιτών τους στη Βρετανία, η Ελλάδα και η Κύπρος πληρώνουν το νοσοκομείο ξεχωριστά για κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις να χαρακτηρίζονται ιδιωτικές», σημειώνει χαρακτηριστικά η Τέλεγκραφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: