Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Fitna, του Geert Wilders


""If liberty means anything at all
it means the right to tell people what they do not want to hear."
George Orwell
Είναι πραγματικά λυπηρό που η κυβέρνηση της Ολλανδίας και η προεδρία της ΕΕ δεν είχαν το θάρρος της κυβέρνησης της Δανίας πριν δύο χρόνια να υπερασπιστούν ένα από τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, στην περίπτωση της ταινίας Fitna του Geert Wilders για το ισλάμ. Το Ολλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα έψαχνε και τρόπους για να απαγορεύσει την κυκλοφορία της ταινίας.

Το διακύβευμα δυστυχώς είναι μεγαλύτερο από την ασφάλεια που προσφέρει ο κατευνασμός του ισλαμοφασισμού. Η συμπεριφορά αυτή αναιρεί τον πυρήνα των αξιών του δυτικού κόσμου όπως διαμορφώθηκαν με την Μεταρρύθμιση, τον Διαφωτισμό, την Βιομηχανική Επανάσταση και με τους αγώνες ενάντια στους ολοκληρωτισμούς της Καθολικής Εκκλησίας, του δεσποτισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού. Της ελευθερίας της ατομικής έκφρασης, της προστασίας της ελευθεροτυπίας, του σεβασμού της ιδιωτικότητας, του περιορισμού της παρέμβασης του κράτους, της ανεξιθρησκείας, του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και της εξάλειψης του κοσμικού πολιτικού ρόλου της οργανωμένης θρησκείας.

Όπως και με τα σκίτσα του Μωάμεθ πριν 2 χρόνια, έτσι και σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν στο Ισλάμ (και ειδικά στην ισλαμοφασιστική επιθετική εκδοχή του) αυτό που αρνήθηκαν οι πρόγονοί τους πριν 400 χρόνια να παραχωρήσουν στην Καθολική Εκκλησία, και αγωνίστηκαν εναντίον της γι'αυτό (με φωτεινή προς το παρόν εξαίρεση τον Σαρκοζί)
ολόκληρο το άρθρο στο e-roosters

Δεν υπάρχουν σχόλια: