Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

ανεστάλη η αρχειοθέτηση του ανεκτίμητου «Ιστορικού Αρχείου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης»

λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Ο Εμμ. Χαλκιαδάκης, υποψ. διδάκτωρ Ιστορίας και υπεύθυνος του «Ιστορικό Αρχείο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης» δημοσίευσε άρθρο στην εφημερίδα «πατρίς» σχετικά με την τεράστια σημασία του Αρχείου για το χώρο της επιστήμης και της Ιστορίας της Κρήτης :

"Συγκεκριμένα, με τον όρο «Ιστορικό Αρχείο» εννοούμε τα έγγραφα που παρέλαβε και συγκέντρωσε ένας οργανισμός, στην περίπτωση μας η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, στο πλαίσιο της άσκησης των δραστηριοτήτων της και τα διατήρησε λόγω της διηνεκούς τους χρησιμότητας. Πρόκειται για ανενεργά -ουσιαστικά- έγγραφα που έχουν επιλεγεί ή διασωθεί, για να κατατεθούν στο εν λόγω Αρχείο.

………

Το Ιστορικό Αρχείο αποτελείται από περισσότερα από διακόσια περίπου χιλιάδες έγγραφα και δεκάδες κατάστιχα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1858 μέχρι το 1990 περίπου. Στο Ιστορικό Αρχείο ανήκε και το αρχείο της Δημογεροντίας Ηρακλείου, το οποίο δωρίθηκε στο Δήμο Ηρακλείου εδώ και χρόνια. Μικρό τμήμα του αρχείου της Δημογεροντίας βρέθηκε ανάμεσα στα έγγραφα, το οποίο και συντηρήθηκε μερικώς και αρχειοθετήθηκε σε ειδικά κατασκευασμένους φακέλους.

.........

Το Ιστορικό Αρχείο στεγάζεται σε δύο αίθουσες του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος. Η πρώτη αίθουσα είναι το κυρίως αρχείο, όπου υπάρχουν οι αρχειοθετημένοι φάκελοι και τα κατάστιχα μαζί με τις καρτέλες ταξινόμησης. Στην ίδια αίθουσα γίνεται και η ταξινόμηση, ενώ λειτουργούσε και ως αναγνωστήριο. Η δεύτερη αίθουσα χρησίμευσε ως αποθηκευτικός χώρος των μη αρχειοθετημένων εγγράφων.

………..

…..προχωρήσαμε και στη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταλογογράφησης, προκειμένου να καταχωρηθούν οι καρτέλες ταξινόμησης σε ηλεκτρονική μορφή, πάλι με μηδενικό κόστος για το Ίδρυμα.

………..

Πριν από λίγους μήνες, και πριν ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταλογογράφηση, με απόφαση του Δ.Σ. ανεστάλη η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Μ.Ι., λόγω έλλειψης χρημάτων. Η Διοικούσα Επιτροπή εκφράζει το ειλικρινές ενδιαφέρον της για την τύχη του, ευχαριστεί το Δ.Σ. του Ε.Μ.Ι. για τη μέχρι τώρα συνεργασία του και δηλώνει ότι είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες της, όποτε κι αν της ζητηθούν".

ολόκληρο το άρθρο στην εφημερίδα πατρίς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε πεδιον δόξης. Ξεκινήστε ένα αγώνα να βρεθούν χρηματοδότες της τόσο σημαντικής αυτής προσπάθειας.