Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Νέα Εποχή, Νέα Μεταρρύθμιση, Νέα Ευρώπη.

Έπειτα από συζητήσεις επί συζητήσεων που κατέληγαν σε «συνήθεις» διαφωνίες υπεγράφη τελικά σήμερα από 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ (πλην των Άγγλων), η 250 σελίδων, νέα «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» της Ένωσης που αντικαθιστά το αμφισβητούμενο «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» . Το κύριο σημείο αμφισβήτησης επικεντρωνόταν στο βαθμό «κυριαρχίας» που θα έπρεπε να παραχωρηθεί στον κεντρικό έλεγχο.

Τελικά η Ευρώπη «ξεμπλόκαρε» και έκαμε το βήμα που χρειάζονταν, όπως τόνιζε ο Νικολά Σαρκοζί. Η Συνθήκη υπεγράφη στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών της Λισσαβόνας, στις όχθες του ποταμού Τάγου. Σύμβολο της εποχής των «Ανακαλύψεων».

Ολόκληρη η Ευρώπη συνειδητοποιεί την επιβαλλόμενη ανάγκη για ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ των θεσμών της, που σημαίνει ότι πολλοί πλέον θεσμοί είναι απαρχαιωμένοι, ξεπερασμένοι και δεν εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες συνθήκες. Το παγκόσμιο τοπίο έχει πλέον μεταβληθεί και σήμερα μιλάμε για ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί ο9λόκληρη η Ευρώπη αν θέλει να συνεχίσει να αποτελεί κέντρο των εξελίξεων και των αποφάσεων. Η διατήρηση της σπουδαιότητας της Ευρώπης έχει βέβαια και άμεσες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών της αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους.

Η «Συνθήκη της Λισσαβόνας» θα επικυρωθεί από όλα τα Κοινοβούλια των Κρατών-Μελών, γεγονός που θα σημάνει την πανευρωπαϊκή της ισχύ. Μόνο στην Ιρλανδία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Η «Mεταρρυθμιστική Συνθήκη» θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην ΕΕ μία μακράς θητείας προεδρία έναν επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά Κοινοβούλια.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής δήλωσε : «……..Η χώρα μας διαδραμάτισε ενεργό, ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές και είμαστε ικανοποιημένοι από την επιτυχή έκβασή τους. Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση ικανότερη να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις………».

Αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ενώ μετά τη λήξη τους αναμένονται δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

Ολόκληρη η « Συνθήκη της Λισσαβόνας» στα Αγγλικά……

και στα Ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: