Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007

όταν τα «στρουµφάκια» µπήκανε στα Ζωνιανά.

Ναρκωτικά, πορνεία, λαθρεµπόριο όπλων, σε πρώτο πλάνο το άβατο και στο βάθος η... «αυτονοµία».
Κουκουλοφόροι γίνανε µαθές και τα Στρουµφάκια
και µπήκανε στα Ζωνιανά να κόψου... χορταράκια
βρήκαν του Σήφη «Ρώσικο», του Μανολιού «µπεµπέκα»
µα ναν’ καλά οι σύντεκνοι, θα φέρουµ’ άλλα δέκα.
Μα µη µας εζορίζουνε, µε τόση αστυνοµία,
Γιαντά ’ρχεται το ’12, και φέρνει αυτονοµία.


Η Κρήτη είναι µια άλλη ιστορία. Ας βρεθεί ένας υπουργός να µου πει εµένα ότι κατόρθωσε να βάλει φραγµό στην εγκληµατικότητα στην Κρήτη».
Η φράση ανήκει στον µακαρίτη Αντώνη Δροσογιάννη, υπουργό Δηµόσιας Τάξης τού Ανδρέα Παπανδρέου. Και ειπώθηκε µε το χαρακτηριστικό ύφος τού στρατηγού όταν ρωτήθηκε «γιατί το κράτος δεν πατάσσει την εγκληµατικότητα στην Κρήτη». Είναι µια αντίληψη που δεν την είχε µόνο ο εκλιπών, αλλά και πολλοί άλλοι, σε αµφότερα τα κόµµατα εξουσίας. Τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Όπως την είχαν και την έχουν και κάποια στελέχη τής αστυνοµίας. Που προτιµούν να τα βρίσκουν µε τους µαφιόζους. Με το αζηµίωτο φυσικά. Και σε βάρος όχι µόνο των πολιτών, αλλά και κάποιων έντιµων συναδέλφων τους. Που έχουν γίνει κατ’ επανάληψη στόχος δολοφονικών επιθέσεων αυτής της «µαφίας».
Το πώς λειτουργούν όλοι αυτοί που εξέθρεψαν το φαινόµενο, το οποίο πήρε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία 25 χρόνια, φάνηκε από τις µαραθώνιες διαπραγµατεύσεις που έγιναν για να δοθεί επιτέλους στη δηµοσιότητα ένα απόσπασµα από τα πρακτικά τού νοµαρχιακού συµβουλίου Ρεθύµνης. Λες και επρόκειτο για επτασφράγιστο µυστικό «υψίστης εθνικής ασφαλείας». Ήταν τα όσα είχε πει ο Μανούσος Γιανναδάκης, ένας τοπικός συνδικαλιστής αστυνοµικός, στις 9 Ιανουαρίου του 2006:
«...Εάν δηλαδή οι πολιτικοί µας, που είναι λίγοι αλλά δηµιουργούν µεγάλα προβλήµατα στο Ρέθυµνο και αν οργανωθούνε οι υπηρεσίες της Αστυνοµίας πιστεύω ότι άµεσα θα λυθούν τα προβλήµατα. Θα σας παρακαλέσω να µου πείτε. Εγώ υπηρετώ στην ΕΙΔΑΣΥΔΕ, παίρνω κάθε µέρα µια οµάδα, επικεφαλής µιας οµάδας και βγαίνω έξω. Πώς αισθάνοµαι εγώ από τη στιγµή που έχει πέσει στην αντίληψή µου πολιτικός τού Ρεθύµνου να έχει εκβιαστικά ζητήσει από δύο συναδέλφους να µην καταθέσουν σε υπόθεση χασισοκαλλιέργειας. [...] Και µάλιστα του ενός του έταξε ότι θα του διορίσει τη γυναίκα του. Είναι τραγικά αυτά που συµβαίνουν στο Ρέθυµνο, τα ξέρουµε όλοι, δυστυχώς δεν αποφασίζει κανείς να µιλήσει...».

10 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειδες που και αυτο το θεμα ξεχαστηκε με τον καιρο;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανοίγει ο φάκελος δολοφονίας κοινοτάρχη
Εν γνώσει του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. υπόθεση εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου του 1986
Κυριακή, 09.12.07

Mια από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις στην Κρήτη απασχολεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Αστυνομία, τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο των ερευνών για το οργανωμένο έγκλημα στα Ζωνιανά και άλλες περιοχές. Πρόκειται για μια από τις πλέον στυγερές δολοφονίες που έγιναν ποτέ στο νησί, με θύμα τον 33χρονο τότε και πατέρα τριών παιδιών δυναμικό κοινοτάρχη των Πηγαϊδακίων (μια κοινότητα μεταξύ των Μοιρών και των Καλών Λιμένων), Γιάννη Κουτσάκη. Ο φάκελος της δολοφονίας, 21 χρόνια μετά, είναι μεταξύ των 50 που ερευνούν οι Αρχές, με αφορμή τα Ζωνιανά και τη δράση της μαφίας στο Μυλοπόταμο.

Ο άτυχος κοινοτάρχης από το 1983 και μέχρι τον Απρίλιο του 1986, που δολοφονήθηκε, προσπαθούσε να περιορίσει τις παράνομες καταπατήσεις και είχε έρθει τότε σε ρήξη με ισχυρές οικογένειες της περιοχής, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων.
Τότε, εκκρεμούσε αγωγή σε βάρος των κατοίκων και της κοινότητας για καταπάτηση ξένης περιουσίας. Η υπόθεση σχεδόν 25 χρόνια μετά συζητήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Εφετείο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα, 11 μήνες μετά, να έχει εκδοθεί η απόφαση!

Αμέσως μετά τη δολοφονία, οι ντόπιοι υποστήριζαν ότι πίσω από το έγκλημα κρύβονται πολιτικό - οικονομικά συμφέροντα αλλά από την προανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία που να ενοχοποιούσαν κάποιον και η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Σήμερα, οι Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τη δολοφονία του κοινοτάρχη κρύβονται πολλά και ότι από τότε άρχισε στην ουσία και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στην Κρήτη. Για το λόγο αυτό, 21 χρόνια μετά, και με αφορμή τις έρευνες για την εξάρθρωση της μαφίας του Μυλοποτάμου, η υπόθεση χαρακτηρίζεται από ανώτατες αστυνομικές, δικαστικές αλλά και πολιτικές πηγές ως η πλέον σοβαρή και ικανή να αποτελέσει τη βάση για το «ξήλωμα» των εγκληματικών ομάδων που συστήθηκαν από το 1980 και μετά. Οι Αρχές εκτός από την αναζήτηση των δραστών ερευνούν επίσης και το ενδεχόμενο να έγιναν «άνωθεν παρεμβάσεις» στην όλη προανακριτική διαδικασία για το κλείσιμο του φακέλου, χωρίς να εντοπισθεί ο δράστης.

Το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζεται σήμερα η δολοφονία Κουτσάκη προκύπτει και από το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκε σχετικά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς.
Η κόντρα του κοινοτάρχη με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αφορούσε εκτάσεις ακόμη και κτίρια στην ευρύτερη περιοχή των Μοιρών στη Νότια Κρήτη, σε μια περιοχή στην οποία τότε υπήρχαν μικρές εξοχικές κατοικίες.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, οι Αρχές δεν αποσυνδέουν τη δολοφονία του κοινοτάρχη από το πρόβλημα των καταπατήσεων και από τη στάση που είχε κρατήσει. Το θύμα είχε αντιδράσει έντονα στις καταπατήσεις και τις όποιες παράνομες δράσεις και είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, σε πολλές από τις υποθέσεις είχε δικαιωθεί.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., «ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε σε μια προσπάθεια εξιχνίασης -“και για λόγους τιμής της Αστυνομίας”- της πλέον στυγερής δολοφονίας, η οποία θεωρείται ότι έγινε από επαγγελματία που εκτελούσε συμβόλαιο θανάτου».

Από τη δολοφονία αυτή οι Αρχές εκτιμούν ότι άρχισε στην ουσία και η δράση της μαφίας στην Κρήτη: Πολλαπλασιάστηκαν οι καταπατήσεις, οι εκβιασμοί και σιγά σιγά επιβλήθηκε ο νόμος της σιωπής. Παράλληλα, όπως ισχυρίζεται στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., άρχισε και η πιο «επαγγελματική» διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και βεβαίως η καλλιέργεια χασίς.

«Πρόκειται για μια δολοφονία - μήνυμα προς όλους όσοι εκείνη την περίοδο προσπαθούσαν να
περιορίσουν τις καταπατήσεις από μικρά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα…», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κουτσάκης εκτελέστηκε στις 28 Απριλίου του 1986, όταν επέστρεφε στο χωριό του κοντά στον οικισμό Βότια, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, της νύφης του και δύο ανιψιών του οι οποίοι επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο. Ο δράστης τού είχε στήσει ενέδρα με επαγγελματικό τρόπο. Είχε ρίξει πέτρες στο οδόστρωμα.

Οταν είδε το αυτοκίνητο, πλησίασε στο σημείο της ενέδρας, πυροβόλησε μια φορά στο παρμπρίζ. Οταν ο κοινοτάρχης κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, ένα παλιό Ford, ο άγνωστος άνδρας τον πυροβόλησε στο στήθος, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Οπως είχε καταθέσει τότε στην Αστυνομία η σύζυγός του, ο άντρας της μετά τον πρώτο πυροβολισμό κατάλαβε ότι του είχαν στήσει ενέδρα και προσπάθησε να προστατευθεί πέφτοντας στο έδαφος αριστερά του αυτοκινήτου. Ενώ η ίδια έτρεξε να ζητήσει βοήθεια, ο δράστης απομακρύνθηκε χωρίς να πειράξει κανέναν από τους επιβάτες.

Η Αστυνομία από έρευνα που έκανε στον τόπο του εγκλήματος διαπίστωσε ότι ο δράστης είχε σκάψει στην άκρη του δρόμου ένα μικρό όρυγμα για να μη φαίνεται, κάτι που σημαίνει ότι είχε προηγηθεί πολυήμερη παρακολούθηση του θύματος. Μάλιστα, τότε, είχαν βρεθεί στο σημείο που είχε στηθεί το καρτέρι 70 αποτσίγαρα!


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗ

Ελεύθερος Τύπος

Ανώνυμος είπε...

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=18571

Ανώνυμος είπε...

Το κρητικό λόμπι της Βουλής και τα Ζωνιανά
Κυριακή, 18.11.07

Η Κρήτη ουδέποτε ήταν μια εύκολη υπόθεση, ήδη από την εποχή του Αποστόλου Παύλου: «Κρήτες αεί ψεύσται, κακά θηρία, γαστέρες αργαί»(δηλαδή στομάχια που θέλουν να τρώνε χωρίς να εργάζονται) αναφέρει στην προς Τίτο επιστολή του, επικαλούμενος τη μαρτυρία ενός ντόπιου φιλοσόφου, του Επιμενίδη. Υπάρχουν βουλευτές από τη Μεγαλόνησο που πιστεύουν ότι για την αποστροφή αυτή θα έπρεπε η Εκκλησία να τον είχε αποκηρύξει. Αυτή η στάση τους ενδεχομένως να εξηγεί πόσο ισχυρό είναι το αίσθημα της εντοπιότητας που πρέπει να αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση, που θέλει να βάλει σε τάξη τα Ζωνιανά. Η παράδοση της ανυπακοής πάει αιώνες πίσω και η βοήθεια από τις τοπικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις μάλλον δεν είναι η επιθυμητή. Στους διαδρόμους της Λεωφόρου Κατεχάκη αποτελεί κοινό μυστικό η δυσφορία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με μέλη του κρητικού λόμπι.

Ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η «υπόθεση των Ζωνιανών θα φθάσει μέχρι τέλους κι όλα θα βγουν στο φως». Ωστόσο, οι Κρήτες – ειδικά οι γαλάζιοι Κρήτες - έχουν τις αμφιβολίες τους. Θυμούνται ότι και το 1996 στο Μυλοπόταμο είχε εγκατασταθεί μια αστυνομική δύναμη για ένα μήνα, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, και μάλιστα αποσύρθηκε έπειτα από παρέμβαση τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Και όπως επισημαίνουν, οι θύλακες ανυπακοής δεν βρίσκονται μόνο στο Μυλοπόταμο, είναι όπως λένε οι Κρητικοί «πέρα και δώθε από τις ρίζες του Ψηλορείτη», επεκτείνονται και στο Νομό Ηρακλείου, ενώ έχουν δημιουργήσει ερείσματα και στο νομό Λασιθίου: «Στην υπόθεση των Ζωνιανών, το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και θα σπάσει το μαχαίρι», λέει χαρακτηριστικά ένας βουλευτής.

Εχει αυτή η συμπεριφορά πολιτική κάλυψη από τους τοπικούς παράγοντες; Τις πρώτες μέρες της επιχείρησης στα Ζωνιανά, αυτό υπονόησαν πολλοί με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης - ο οποίος εκλεγόταν στο Ρέθυμνο από τη δεκαετία του ‘60 - να βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα και να δεχθεί ευθέως τα βέλη από τον Σήφη Βαλυράκη και τον πολιτευτή της Ν.Δ. Κώστα Σχοινά, ο οποίος έχασε την έδρα για ελάχιστες ψήφους από την κόρη του κ. Κεφαλογιάννη, Ολγα. Με την υπόθεση των Ζωνιανών, η Ν.Δ. βρέθηκε μ’ ένα εσωκομματικό πρόβλημα στα χέρια της – καθώς και ο Μιλτιάδης Εβερτ μίλησε για πολιτικές ευθύνες.

Ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης, πάντως, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, όπως και η κόρη του Ολγα. Στις δηλώσεις του, πάντως, είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, μάλιστα, προκάλεσε τον οποιονδήποτε που μπορεί να κατονομάσει μια παρέμβαση δική του για οποιαδήποτε προστασία ή κάλυψη να το κάνει. Βουλευτές από τη Μεγαλόνησο που είναι σε θέση να γνωρίζουν λένε πως δεν έχει άδικο και ότι είναι αδιανόητο να σκέφτεται κανείς ότι υπήρχε συναλλαγή. Ωστόσο, λένε, σίγουρα είχε ψηφοφόρους, συντεκνιές και κουμπαριές και ανθρώπους που έρχονταν να ζητήσουν κάτι για έναν δικό τους. Και όπως επισημαίνουν, δεν ήταν κατ’ ανάγκη κακοποιοί και ανέντιμοι αυτοί που ζητούσαν τις εξυπηρετήσεις. Καθ’ όλα ευυπόληπτοι άνθρωποι από την περιοχή έχουν συγγενείς, ακόμα και πολύ στενούς συγγενείς που είναι μπλεγμένοι στις «εναλλακτικές καλλιέργειες».

Η περιοχή του Μυλοποτάμου, πάντως, θεωρείται κέντρο αναταραχής, ακόμα και για τους Ρεθυμνιώτες. Οπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογές διαμορφώθηκε ένα «αντιμυλοποταμίτικο» ρεύμα, που έβγαλε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τον Ηλία Λαμπίρη (ο οποίος κατάγεται από τη Σύβριτο) και κόντεψε να βγάλει τον και τον κ. Σχοινά - βέρο Ρεθυμνιώτη. Πιθανόν ο μόνος «Μυλοποταμίτης» πολιτικός που συμμερίζεται την ενόχλησή τους με όσα συμβαίνουν στα Ζωνιανά να είναι ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε: «Αισθάνομαι ντροπή. Θέλω να μην υπάρξει έλεος και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ιστορία. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Και τα Ζωνιανά πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι και αυτοί στην Ελλάδα. Τελείωσε».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι βουλευτές Κρήτης ή κρητικής καταγωγής και από τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν ως σήμερα πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για το τι συμβαίνει στα Ζωνιανά: «Δεν υπάρχει συναλλαγή πολιτικού με κακοποιό και δεν υπάρχει και οργανωμένη σχέση. Δηλαδή εσείς καλλιεργείτε, εγώ καλύπτω, εσείς με ψηφίζετε, εγώ εκλέγομαι. Αποσπασματικές παρεμβάσεις είμαι βέβαιος ότι έχουν γίνει από παράγοντες», υποστηρίζει ο μητσοτακικός Στέλιος Νικηφοράκης, ο οποίος όμως επισημαίνει πως τον ενοχλεί που «τα Ζωνιανά έχουν μεταλλαχθεί σε έναν πολυχώρο, όπου φιλοξενείται παντός είδους εγκληματικότητα».

«Η εικόνα των Ζωνιανών αδικεί την Κρήτη. Το κράτος οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε η εστία των κακοποιών να εκλείψει, γιατί μας προσβάλλει ως Κρητικούς», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε πως δεν είναι δυνατόν «πέντε αληταράδες να κάθονται στο σβέρκο των τοπικών κοινωνιών και να καταστρέφουν τα παιδιά μας. Θα πρέπει να δούμε εξ αρχής το θέμα της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης».


Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=16375

Ανώνυμος είπε...

«Ομπρέλα» προστασίας στη μαφία
Οπλα, ναρκωτικά και καταπατήσεις γης. Ντοκουμέντα που δείχνουν τις διασυνδέσεις κυκλωμάτων με αστυνομικούς και πολιτικά πρόσωπα
Κυριακή, 25.11.07

Ομπρέλα προστασίας, με πιθανές διασυνδέσεις, όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι και κάτοικοι της περιοχής με ισχυρούς τοπικούς παράγοντες, αστυνομικούς, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, κάλυπτε, όπως όλα δείχνουν, τις δραστηριότητες του μαφιόζικου κυκλώματος του Μυλοποτάμου, οι οποίες ξεκινούσαν από τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων και έφταναν μέχρι τις καταπατήσεις γης αθώων κατοίκων της περιοχής. Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμα και επίσημη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που αναφέρεται στην περίοδο 1990-2005 αναφέρεται σε «υψηλές διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα» των κυκλωμάτων που διακινούν ναρκωτικά. Ενώ, από την ίδια έκθεση, συνάγεται πως μία στις δύο υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών δεν έφθανε ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Η έρευνα του ΕΤ.Κ στην περιοχή των Ζωνιανών φέρνει στο φως νέα στοιχεία και ντοκουμέντα που «φωτογραφίζουν», για πρώτη φορά, την εμπλοκή αστυνομικών και πολιτικών. Η σιωπή η οποία έχει επιβληθεί με τα όπλα έχει στην ουσία μετατραπεί σε έμμεση ανοχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «ελεύθερες ζώνες δράσης-άβατα» της μαφίας σε όλη την Κρήτη με διασυνδέσεις κυρίως σε Ολλανδία (ναρκωτικά) και Αλβανία (όπλα) και ένα «στρατό» από εκατοντάδες οπλοφόρους νεαρούς οι οποίοι είναι έτοιμοι για όλα. Η δράση όλων αυτών έχει καταγγελθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Ούτε στις περιπτώσεις όπου τοποθετήθηκαν με τραγικές συνέπειες βόμβες σε αυτοκίνητα αστυνομικών, σε σπίτια νομαρχών ή ξυλοκοπήθηκαν και απειλήθηκαν δήμαρχοι. Αλλά ούτε και όταν αιρετοί παράγοντες της Κρήτης με εμπιστευτικά έγγραφα ενημέρωναν για τη δράση των κυκλωμάτων και καταλόγιζαν ευθύνες σε συγκεκριμένους πολιτικούς, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την όλη κατάσταση. Ο ΕΤ.Κ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αυτές τις έγγραφες καταγγελίες, χωρίς βεβαίως να αναφερθεί σε ονόματα, για λόγους προστασίας των ίδιων των αποστολέων των εγγράφων. Σε ένα λοιπόν από αυτά τα έγγραφα προς υπουργούς των κυβερνήσεων από το 1995 και μετά αναφέρεται: «Η σημερινή κατάσταση στο Ρέθυμνο χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα και μάλιστα με ειδικές μορφές που διεκδικούν τη μοναδικότητα. Ζωοκλοπή, καταπατήσεις γης, χασισοκαλλιέργεια, εμπορία όπλων, προστασία σε μαγαζιά και κέντρα και με το νόμο της σιωπής να επεκτείνεται ακόμη και στις όποιες εκφράσεις της Πολιτείας. Η αστυνόμευση ελέγχεται από τον… (αναφέρεται σε γνωστό πολιτικό) …επιτείνοντας το πρόβλημα, μια και χρόνια η πολιτική του εξουσία στηρίζεται κύρια στις υποσχέσεις, στο ρουσφέτι, στην παρανομία και την κάλυψή της... Στις επικίνδυνες περιοχές του υπάρχει αστυνομικό άσυλο χρόνια τώρα και μάλιστα για να διατηρείται στο Τμήμα Ασφαλείας Περάματος ο αστυνόμος Μ.Η. (η εμπλοκή του ερευνάται επισήμως), που γνωρίζει και καλύπτει τα πάντα.

Επίσης, στο Τμήμα Ανωγείων υπηρετεί ο Ζ.Α., ενσωματωμένος στο σύστημα κάλυψης και σιωπής. Ο αστυνόμος Π.Δ. είναι σε ευθεία γραμμή με το γραφείο τού… (αναφέρεται στον ίδιο πολιτικό).
Ο Ι.Λ. υπηρετεί στο Ρέθυμνο, άνθρωπος των… (αναφέρεται σε οικονομικούς παράγοντες), με ενέργειες των οποίων ήρθε στο Ρέθυμνο…Σε άλλο σημείο ζητείται «να ’ρθει στο Ρέθυμνο δημοκρατικός αστυνομικός διευθυντής, μια και έχουμε την ατυχία από το… και μέχρι σήμερα να έχουμε αστυνομικούς διευθυντές κατευθυνόμενους σε μεγάλο βαθμό από τον…», αναφέρεται στον ίδιο πολιτικό.

Στο έγγραφο χαρακτηρίζεται «μεγάλο λάθος να επιστρέψει στο Ρέθυμνο ο Κ.Γ. Είναι ενσωματωμένος στο σύστημα της διαφθοράς. Είναι άνθρωπος των... και... (αναφέρεται σε δύο πολιτικούς με επιρροή σε όλο το νησί)». Ανάλογες καταγγελίες για τον αστυνομικό Μ.Η. έγιναν και από τον οικονομικό επιθεωρητή Κρήτης και Δωδεκανήσου κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος έδινε συγχαρητήρια σε υφυπουργό γιατί τον έβγαλαν από τη μέση!

Για τη διαπλοκή μαφίας, πολιτικών και αστυνομικών έγινε λαϊκή συνέλευση στο Δήμο Γεροποτάμου.
Εκπληξη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κλιμακίου Πυροσβεστικής Περάματος Θεοδόση Χασάπη: «Υπάρχει πράγματι εδώ το καπετανιλίκι, λόγω βουλευτών - πολιτικών στους οποίους έδωσαν τέτοιο δικαίωμα οι πολίτες».

Ανώνυμος είπε...

Το κύκλωμα των καταπατήσεων

Πριν από λίγες μέρες 25 ιδιοκτήτες κτημάτων στον οικισμό Καρτσιανό στο Βραχάσι αποφάσισαν να πάνε να δουν τις περιουσίες τους. Μόλις έφτασαν και κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων από τα Ζωνιανά, τα οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τους επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά ένα μηχανικό.

Ο ξυλοδαρμός αυτός, όπως λέει στον ΕΤ.Κ ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργης Σφυράκης, δεν ήταν παρά ένα από τα πολλά επεισόδια που γίνονται σε βάρος των ιδιοκτητών από ομάδα βοσκών οι οποίοι συνδέονται με κουμπαριές και με γνωστούς πολιτικούς. Οι βοσκοί έχουν καταπατήσει εκτάσεις και με τη βία εμποδίζουν τους ιδιοκτήτες να τις αξιοποιήσουν. «Το θράσος έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ανοίγουν ξένα κτήματα και βάζουν τα πρόβατά τους μέσα.

Αν διαμαρτυρηθεί ο ιδιοκτήτης, τον χτυπάνε. Με τον τρόπο αυτό τρομοκρατούν τους κατοίκους. Εφτασαν σε σημείο να χτυπήσουν Ολλανδό επενδυτή από τον οποίο ζήτησαν το 50% των εσόδων! Ο άνθρωπος έφυγε και κατήγγειλε το περιστατικό στην πρεσβεία του».

Οπως έχει γίνει γνωστό, κάποιοι από αυτούς θέλουν να πουλήσουν σε Αγγλους επενδυτές περίπου 160 στρέμματα στον οικισμό, τα οποία δεν τους ανήκουν στο σύνολό τους, περίπου αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η πιο τραγική περίπτωση είναι ο ξυλοδαρμός μηχανικού τον οποίο έχουν απειλήσει ευθέως, με αποτέλεσμα, όπως λένε συγχωριανοί του, «ο άνθρωπος να κοιμάται σε διαφορετικά σπίτια και να έχει προσλάβει φύλακες…».

Μάλιστα, του είχαν κλέψει και το δορυφορικό μηχάνημα μέτρησης εκτάσεων, το οποίο το επέστρεψαν μετά τη μεσολάβηση ενός τρίτου με επιρροή στην περιοχή. Μάλιστα αστυνομικός ήταν αυτός που του συνέστησε να ζητήσει βοήθεια! Από το 1996 έχουν χτυπήσει δεκάδες άτομα τα οποία στη συνέχεια τα ανάγκασαν να πάρουν πίσω τις μηνύσεις.

Σε δύο περιπτώσεις πυροβόλησαν αστυνομικούς και δασικούς υπαλλήλους, επιχείρησαν να κάψουν μπουλντόζα που εκχέρσωνε χωράφια, απείλησαν με όπλο έναν ιερέα, ο οποίος από λάθος έπεσε πάνω σε φυτεία, έβαλαν δυναμίτιδα σε σπίτια, μπήκαν με αυτοκίνητα σε γραφεία, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχουν υποστεί το παραμικρό.

Η Αστυνομία αποδίδει τα επεισόδια σε συνηθισμένες αντιδικίες κτηνοτρόφων, ενώ οι εισαγγελικές αρχές περιμένουν να καταθέσουν τα θύματα μηνύσεις, ενέργεια την οποία αποτρέπουν και διά των όπλων οι θύτες! Τώρα με αφορμή και την υπόθεση των Ζωνιανών, όλα αυτά τα περιστατικά ερευνώνται από την Αστυνομία. Πάντως, πριν από τρεις μέρες στέλεχος εμπλεκόμενο εμμέσως με τη Δίωξη συνέτρωγε σε ταβέρνα με πολλούς από τους δράστες των επεισοδίων!

Ανώνυμος είπε...

Ο Λίτινας είχε ενημερώσει τον υπουργό Γ. Ρωμαίο

Σώθηκε από σύμπτωση όταν άγνωστοι (;) δράστες τοποθέτησαν στην είσοδο του σπιτιού του εννιάμισι κιλά δυναμίτιδα! Ηταν το Σεπτέμβριο του 1997, λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό 18.000 δενδρυλλίων κοντά στο βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Ο κ. Μανώλης Λίτινας, ως νομάρχης Ρεθύμνου, ήταν από τους πρώτους που εντόπισαν το πρόβλημα με τα ναρκωτικά, την οπλοφορία και τις καταπατήσεις. Μάλιστα, στις 4-12-1996 (!) με έγγραφό του στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ρωμαίο είχε ζητήσει την ολιγοήμερη άφιξη στο νησί δυνάμεων των ΕΚΑΜ.

Τότε ανέφερε ότι «ο φόβος της εκδίκησης είναι ο μοναδικός λόγος που εμποδίζει τους εκπροσώπους των φορέων του νομού να ζητήσουν επίσημα την κάθοδο των ΕΚΑΜ». Τότε ο κ. Ρωμαίος είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ανώνυμος είπε...

Με ταχύπλοα τα καλάσνικοφ στην Κρήτη

Κοινές είναι οι διαπιστώσεις φορέων και πολιτών για την εγκληματικότητα στο Ρέθυμνο και κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Οι Αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται για τις διαστάσεις του προβλήματος αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο οι «αγράμματοι βοσκοί» κατάφεραν να δικτυωθούν με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών στο εξωτερικό.Για μεν τα ναρκωτικά ο συνηθισμένος δρόμος είναι μέσω των πλοίων της γραμμής. Κυρίως τα ναρκωτικά ηρωίνη και κοκαΐνη φτάνουν στο νησί μέσω Αθηνών με τα πλοία. Ενώ εκτιμάται ότι το αντίστροφο συμβαίνει όταν από το Μυλοπόταμο προωθείται χασίς στην Αθήνα και το εξωτερικό.

Πολλά ερωτηματικά όμως προκαλεί η τεράστια διακίνηση όπλων και εκρηκτικών στο νησί. Τα καλάσνικοφ είναι κοινό μυστικό ότι προέρχονται από την Αλβανία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, τα όπλα φτάνουν κυρίως με ταχύπλοα στα λιμανάκια στις περιοχές Τραχήλι και Τράχουλα και από εκεί μέσω των πολλών χωματόδρομων που υπάρχουν προωθούνται με αγροτικά αυτοκίνητα στο Μυλοπόταμο. Κάποιοι μιλούν για εκατοντάδες όπλα τα οποία πωλούνται μέχρι και 1.000 ευρώ. Στις Αρχές υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες ερευνώνται, ότι στο νησί έχουν μεταφερθεί πολυβόλα, ακόμη και αντιαρματικά! «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πολλοί πώς είναι δυνατόν το κύκλωμα εμπορίας όπλων και πυρομαχικών να είναι εντελώς αλώβητο και εν κατακλείδι υπάρχουν εγκλήματα χωρίς εγκληματίες και θύματα χωρίς θύτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε παλαιότερη έκθεση εκπροσώπου της Τ.Α.

Και είναι γεγονός ότι κανείς μεγαλέμπορος όπλων δεν έχει συλληφθεί. Το κακό, όπως επισημαίνεται είναι ότι το εμπόριο όπλων έφερε στο νησί και κακοποιούς από Αλβανία και Ρωσία, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει τις δικές τους ομάδες που συνεργάζονται με ντόπιους!


Του ΠΑΝΟΥ ΜΠΑΪΛΗ

Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=17057

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάποιοι όψιμοι τιμητές της έννομης τάξης θα προσπαθήσουν και πάλι να μας κατηγορήσουν για δήθεν συντεχνιακές διεκδικήσεις, με αφορμή το μείζον πρόβλημα των Ζωνιανών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων κάνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση και ζητά από όλους να επιδείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα, χωρίς εντυπωσιασμούς, πρόσκαιρες αναλύσεις και υποδείξεις για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία.

Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι η Ομοσπονδία εδώ και ένα χρόνο έθεσε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, ζητώντας ουσιαστικά την επανίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας. Ξεκίνησε δε μια ουσιαστική συζήτηση από τη διακομματική επιτροπή που συγκροτήθηκε με δική μας πρωτοβουλία, αλλά λόγω των εθνικών εκλογών, η προσπάθεια αυτή έμεινε στα μισά του δρόμου. Βέβαια η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. στο Υπουργείο Εσωτερικών, μια απόφαση θετική και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον του αστυνομικού οργανισμού, που πρέπει να συνοδευτεί και από άλλες αποφάσεις.

Σε αυτό το «τοπίο» και με αφορμή τα γεγονότα της Κρήτης, κάποιοι ανακάλυψαν και πάλι ότι για τις δυσλειτουργίες της Αστυνομίας «φταίνε οι συνδικαλιστές και το αμετάθετο»! Για να τελειώνουμε με αυτό το καλαμπούρι, η Ομοσπονδία δημοσιοποιεί εκ νέου τις θέσεις της, επιζητώντας την καλοπροαίρετη κριτική και απορρίπτοντας τους όποιους αφορισμούς και την όποια εύκολη κριτική.

Για την ιστορία, το επικαιροποιημένο κείμενο που ακολουθεί «Λίγες σκέψεις για τον κανονισμό μεταθέσεων, ως πλαίσιο εργασίας με στόχο την επαγγελματική καταξίωση του αστυνομικού», δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό της Ομοσπονδίας «Νέα Αστυνομία» το Μάιο του 2005.

Όταν γνωρίζουμε ποιος και γιατί υπηρετεί στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, μόνο τότε μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιμένουμε από αυτόν ως Υπηρεσία

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι για την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας φταίει το αμετάθετο των αστυνομικών. Η υπηρεσία στον τόπο συμφερόντων δημιουργεί λένε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις που εμποδίζουν τον αστυνομικό να ασκήσει αμερόληπτα και ανεπηρέαστα τα καθήκοντά του.

Την άποψη αυτή την έχουν καλλιεργήσει σε ορισμένους δημοσιογράφους κάποιοι στρατηγοί με φανερούς και μη, στόχους.

Κατ’ αρχήν είναι η παλιά νοοτροπία τους, που τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα η δυνατότητα της διοίκησης για μεταθέσεις των υπαλλήλων ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό ήταν ένα μέτρο ενταγμένο στην άσκηση διοίκησης και λειτουργούσε κάποτε εκφοβιστικά, κυρίως προς τους χαμηλόβαθμους. Γίνονταν δε μεταθέσεις χωρίς να διασφαλίζεται η βελτίωση της όποιας υπηρεσιακής απόδοσης του μετατιθέμενου. Απλώς διασφαλιζόταν το κακώς εννοούμενο υπηρεσιακό συμφέρον ή το όποιο γόητρο του προϊσταμένου αξιωματικού.

Το παραπάνω επιχείρημα για την ευεργετική λειτουργία της μετάθεσης ως μέτρου σωφρονισμού, θα μπορούσε να έχει βάση αν δεν είχαν αλλάξει τα εγκληματολογικά δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα, αν δεν είχαν αλλάξει τα ίδια τα κοινωνιολογικά στοιχεία που επηρεάζουν και κατευθύνουν τη δράση της ίδιας της αστυνομίας, αν εν τέλει δεν είχε υπαχθεί η Ελληνική Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών, σηματοδοτώντας τις νέες σχέσεις που πρέπει να διέπουν την αστυνομική λειτουργία με την κοινωνία και τους πολίτες.

Ισχυρά τετελεσμένα

Η κατοχύρωση του αμετάθετου και το καθεστώς των μορίων έχει δημιουργήσει ισχυρά τετελεσμένα σε υπηρεσιακό, ατομικό-οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο:

Α) Η Υπηρεσία έχει καταφέρει σε ένα βαθμό κάποιο ορθολογισμό στη διαχείριση του προσωπικού της.

Β) Ο αστυνομικός έχει απαλλαγεί από το άγχος της μετάθεσης και των όποιων συμπεριφορών του προϊσταμένου του.

Γ) Η κοινωνία γνωρίζει ότι ο αστυνομικός έχει πετύχει ένα άλφα επίπεδο λειτουργίας μέσα σε μια συγκροτημένη υπηρεσία, η οποία τον προστάζει να εκπληρώσει συγκεκριμένο έργο σε καθημερινό πλαίσιο. Αυτή η σχέση έχει κατακτηθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί προς όφελος της Υπηρεσίας με ευθύνη κυρίως της διοίκησης. Το αν είναι σεβαστός και σε ποιο βαθμό ο αστυνομικός σε μια κοινωνία, πρέπει να απασχολήσει την Υπηρεσία και όλους μας.

Η διαχείριση του προσωπικού

Αντί λοιπόν κάποιοι στρατηγοί να υποσκάπτουν τη λειτουργία της αστυνομίας και την προοπτική των ίδιων των αστυνομικών, καλό θα ήταν να δρομολογήσουν μια νέα πολιτική όσον αφορά τη διαχείριση του προσωπικού και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

* Η αρμόδια διεύθυνση οφείλει να καταγράψει τις πραγματικές θέσεις εργασίας όλων των αστυνομικών με στόχο να επανέλθει η υπηρεσιακή τάξη. Να καταργηθούν αποσπάσεις, έκτακτες μετακινήσεις που έχουν μόνιμη βάση κλπ. Σε όποιες υπηρεσίες έχουν δημιουργηθεί στρεβλώσεις (υπεράριθμοι ή το αντίθετο) η Υπηρεσία οφείλει να τις αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τα τοπικά σωματεία με γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο.
* Να καταγραφούν όλα τα αιτήματα των συναδέλφων για μετάθεση λόγω προσωπικών και άλλων λόγων και να εξεταστεί ποια από αυτά είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου.
* Να καταγραφούν τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις ενός εκάστου αστυνομικού και να του γνωστοποιηθούν με την επισήμανση ότι αυτά ελέγχονται σε ημερήσια βάση.
* Η απόδοση του προσωπικού και κάθε υπηρεσίας ξεχωριστά πρέπει να αξιολογείται και να παρουσιάζεται δημόσια. Κατ’ αρχήν σε υπηρεσιακές συσκέψεις και στη συνέχεια παρουσία των ΜΜΕ και παραγόντων κάθε νομού. Μόνο όταν η τοπική κοινωνία γνωρίζει τα προβλήματα και την προσφορά των υπηρεσιών, μπορεί να κατανοήσει τυχόν αδυναμίες και να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Η ίδια η κοινωνία θα ήθελε να γνωρίζει τις δυνατότητες των αστυνομικών, τι προβλήματα έχουν και πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν αυτά. Οι θεωρίες ότι η αστυνομία λειτουργεί μόνο στο παρασκήνιο και στο σκοτάδι, δεν έχουν εφαρμογή σε ανοικτές και πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Άλλο πράγμα οι υπηρεσίες ασφαλείας που λειτουργούν με μυστικούς, και άλλο η κοινοτική αστυνόμευση, η οποία και πάλι μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας πολύ πιο εύκολα, όταν είναι γνωστό σε τι επίπεδα κινείται η αστυνομία.
* Η διοίκηση όταν ελέγχει σε ημερήσια βάση την απόδοση των υφισταμένων της, γνωρίζει ποιος δεν πλησιάζει τους στόχους, γνωρίζει ποιος έχει πρόβλημα και προσπαθεί να το θεραπεύσει. Έχει τα μέσα να το πράξει και είναι αστείο να επικαλείται τον μπαμπούλα της μετάθεσης. Διότι όποιος δεν δουλεύει για τον άλφα ή βήτα λόγο σε μια υπηρεσία, είναι βέβαιο ότι δεν θα δουλέψει και στην επόμενη υπηρεσία που θα τον στείλουν. Όποιος με άλλα λόγια δεν δουλεύει στα Ζωνιανά για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν θα δουλέψει ούτε στη νέα υπηρεσία που θα τον στείλουν, αν δεν εφαρμοστούν όσα προαναφέραμε. Όσο για τους διεφθαρμένους ή τους ύποπτους τελέσεως αξιόποινων πράξεων, από πότε η Υπηρεσία αποφάσισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια απλή μετάθεση και όχι με τις προβλεπόμενες διαδικασίες (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κ.λπ.;)
* Η ανανέωση της σύνθεσης μιας υπηρεσίας και της αστυνομίας συνολικά είναι άλλο κεφάλαιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κοντόφθαλμα μέσα από πρόσκαιρες μεταθέσεις.
* Επειδή εμφανίστηκαν φαινόμενα πελατειακών σχέσεων και καλλιεργήθηκε ένα νέο πεδίο άσκησης ρουσφετιών, διαχωρίσαμε τη θέση μας και τα καταδικάσουμε για να προστατέψουμε τη μεγάλη κατάκτησή μας ως συνδικαλιστικό κίνημα. Ο κανονισμός μεταθέσεων πρέπει να αποτελέσει το «ευαγγέλιο» για την ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού και το «πλαίσιο εργασίας» για την επαγγελματική καταξίωση των αστυνομικών. Όταν γνωρίζουμε ποιος και γιατί υπηρετεί στη συγκεκριμένη θέση εργασίας, μόνο τότε μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιμένουμε από αυτόν. Αν δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να πετύχει σε υπηρεσιακό επίπεδο, τότε γενικώς δεν κάνουμε τίποτε. Έχουμε αποτύχει ως διοίκηση και ως Υπηρεσία.

Θα μας απαντήσει επιτέλους κάποιος, αν διαφωνεί και σε ποιο σημείο από όλα αυτά που θίγουμε σήμερα;

Ανώνυμος είπε...

Στο Ψηλορείτη ένα χωριό που ζούνε οι καπετάνιοι.
Το όνομα του Ζωνιανά ποτέ μα μην πεθάνει.