Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Ντόρα Μπακογιάννη:"λύση στο Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία".

«Η ώρα των αποφάσεων στο θέμα των Σκοπίων έφτασε», δηλώνει η ΥπΕξ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δώρα Αντωνίου στην «Καθημερινή».

«Ο στρουθοκαμηλισμός δεν μπορεί να είναι εξωτερική πολιτική, οφείλουμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο».


«Οταν μιλάμε για αμοιβαία αποδεκτή λύση, εννοούμε σύνθετη ονομασία»,


«Η ελληνική θέση σε μια διαδικασία διαλόγου, στο πλαίσιο πάντα του ΟΗΕ, είναι μια διακριτή ονομασία, η οποία θα προσδιορίζει τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα. Η στρατηγική της Αθήνας εστιάζει σε πρόσκληση προς τα Σκόπια για διάλογο σε αυτή τη βάση».

«Εφόσον λυθεί το θέμα της ονομασίας, η χώρα μας θα στηρίξει τα Σκόπια σε μια μελλοντική προοπτική σταθερότητας και ασφάλειας, ουσιαστικά στη νατοϊκή και ευρωπαϊκή προοπτική τους. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχεται για να λυθούν εκκρεμότητες που πλήττουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Είμαστε οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην περιοχή, έχουμε δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τα Σκόπια πολιτικά και οικονομικά σε θεσμικό και σε αναπτυξιακό επίπεδο».

«Το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» βεβαίως δεν μπορεί να ισχύσει, εννοείται. Είναι η εκκίνηση της πλευράς των Σκοπίων. Η δική μας εκκίνηση ήταν να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να ακολουθήσει τη λογική μιας διακριτής ονομασίας».

«Οι πολιτικά ανώδυνες λύσεις δεν είναι και εθνικά επωφελείς. Ο στρουθοκαμηλισμός έχει πάντοτε κόστος, όπως επίσης έχει κόστος η πολιτική δειλία».........Καθημερινή 14/10/2007

4 σχόλια:

theodore είπε...

WWW.KARSILAMAS.BLOGSPOT.COM

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ;

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ;

WWW.KARSILAMAS.BLOGSPOT.COM

Ανώνυμος είπε...

Η Βουλή αποφασίζει για τα Σκόπια
Δεν θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Αρχηγών, παρά μόνο για ενημέρωσηΔευτέρα, 15.10.07
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της, χωρίς να προηγηθεί απόφαση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΤ, εφόσον ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς καταθέσει πρόταση σύνθετης ονομασίας που μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την πράξη αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το νέο όνομα και θα ακολουθήσει κύρωση της Συνθήκης από το Κοινοβούλιο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εξασφάλιση απλής πλειοψηφίας θεωρείται απολύτως εφικτή, δεδομένου ότι ακόμη και αν καταγραφούν «διαρροές» από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θεωρείται λογικό να υπάρξει στήριξη από την Αριστερά. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο διευθέτησης της εκκρεμότητας ακόμη και με ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, εάν επιλέξει την οδό της απόρριψης, δεδομένου ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στο πλαίσιο του ΟΗΕ λύσεις σύνθετης ονομασίας. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τη διαδικασία αυτή θα διαμορφωθεί μια διακομματική πλειοψηφία «και θα απομονωθεί ο ΛΑΟΣ, ενώ θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας “ανταρσίας” βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μόνο για την ενημέρωσή τους και όχι για να προκύψει δεσμευτική απόφαση, όπως συνέβη το 1992, όταν απορρίφθηκε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.

Κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταφέρει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα» (όπως είπε χθες σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή»), εάν το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας παραμείνει. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος προσφάτως δήλωσε «δεν μας αρέσουν τα βέτο», προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας. Ανάλογα μηνύματα θα μεταφέρει και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ομολόγους του στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στη Λισσβόνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Oλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απειλή του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 δεν είναι προσχηματική. Διπλωματικές πηγές συνδέουν με αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση τη χρονική μετάθεση της επίσκεψης στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νίκολας Μπερνς, η οποία είχε αρχικώς προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου. Το επόμενο διάστημα θα είναι περίοδος έντονου διπλωματικού παρασκηνίου προκειμένου να προετοιμαστεί η κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα από τα Ηνωμένα Εθνη, με εχέγγυα επιτυχίας αυτή τη φορά. Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό (όπως το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»). Σύμφωνα με τους κανόνες της κοινής λογικής, τα «κλειδιά» κρατούν οι Αμερικανοί, που έχουν τη δυνατότητα να πείσουν την ΠΓΔΜ ότι πράγματι απειλείται η ένταξή της στη Συμμαχία, εάν δεν μετακινηθεί από την πάγια θέση υπέρ της λύσης διπλής ονομασίας. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «ούτε κλαίει ούτε γελάει».

Αισιοδοξεί ότι η απειλή του βέτο θα πιάσει τόπο και προληπτικά αποτιμά τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για τα Σκόπια.

Ασκηση βέτο ζητεί ο κ. Στ. Παπαθεμελής

Να ασκήσει τώρα η Ελλάδα το δικαίωμα αρνησικυρίας φράζοντας το δρόμο των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.

«Η χώρα μας πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο ώστε να διεκδικήσει τα δίκαιά της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», ανέφερε ο κ. Παπαθεμελής. «Τώρα είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ευκαιρία στη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας. Η Ελλάς οφείλει να ασκήσει δικαίωμα αρνησικυρίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την ενδιάμεση συμφωνία, που κατά συρροήν και εξακολούθησιν παραβιάζεται από το κράτος των Σκοπίων».



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος

Ανώνυμος είπε...

Σύνθετη και «διακριτή» ονομασία για την ΠΓΔΜ
Της Ελλης Τριανταφυλλου

Σύνθετη και «διακριτή» ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επιδιώκει η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Αντί αυτής, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη προτίθεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των κομμάτων εν όψει των πιθανών εξελίξεων.

Η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί αποστάσεις από εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι τελικά η λύση στο όνομα θα μετατεθεί σε ευθετότερο χρόνο και η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία. Ταυτοχρόνως, διατηρεί την προειδοποίηση περί άσκησης βέτο και εντείνει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στις Βρυξέλλες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Σλοβενία, η οποία φέρεται να υποστηρίζει σθεναρά τα Σκόπια. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μακρά συζήτηση που έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κατά την οποία η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στη δύσκολη αυτή υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν σε βάθος όλα τα ενδεχόμενα και οι πιθανές αντιδράσεις εκ μέρους της Αθήνας, ωστόσο δόθηκε ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό να μη διαρρεύσει οτιδήποτε σχετίζεται με τη στρατηγική της κυβέρνησης στο θέμα. Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τους συναδέλφους της για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στο Λουξεμβούργο με τον ύπατο εκπρόσωπο της Κοινότητας για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Χαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση κ. Ολι Ρεν.

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε χθες αυτό που δήλωσε και στην «Κ» της Κυριακής, ότι δηλαδή η Αθήνα υποστηρίζει μία «σύνθετη και διακριτή» ονομασία, η οποία θα προσδιορίζει τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική οντότητα, ενώ διευκρινίζει ότι στην ονομασία δεν θα πρέπει να υπάρχει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του. Επανέλαβε ακόμη ότι στρατηγική επιλογή της Αθήνας είναι να εμμείνει στην πρόσκληση προς τα Σκόπια για διάλογο σε αυτή τη βάση. Διευκρίνισε, ωστόσο, για μία ακόμη φορά ότι στην περίπτωση που τα Σκόπια δεν εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Στη συνεδρίαση αποτυπώθηκε εκ νέου ο προβληματισμός για τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Από την πλευρά της υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο, κατεγράφη αισιοδοξία ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να λυθεί το θέμα τώρα» γίνεται αντιληπτή από εταίρους και συμμάχους, αλλά και από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις. Ειδικά για το τελευταίο, η κ. Μπακογιάννη αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι στην περίπτωση συμφωνίας σε κοινά αποδεκτή λύση, αναμένει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκαν ακόμη το θέμα του Κοσόβου και η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ε.Ε. Η κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε αισιόδοξη για το τελευταίο, εκτιμώντας ότι η σύνοδος κορυφής θα επικυρώσει το αποτέλεσμα των πολύμηνων διεργασιών και η Ευρώπη θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα με τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.

Ανώνυμος είπε...

Πως το Υπουργείο Εξωτερικών έστω και αν χάνει στο σκοπιανό καταπολεμεί αποτελεσματικά τους Έλληνες πολίτες.

Έλαβα από το Υπουργείο Εξωτερικών επιστολή υπ’ αριθ. Π8Σ-5676/ΑΣ 3860 από 18 Μαρτίου 2008 με την οποία μου εξηγούν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν είχαν καμία υποχρέωση να μου κοινοποιήσουν επί δύο χρόνια τη δυσμενή διοικητική πράξη (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ’αριθ. 23/2006) με την οποία παραλείφθηκα από τις προαγωγές στον ανώτερο βαθμό, απλά και μόνο «επειδή δεν εγνώριζα το συγκεκριμένο αριθμό της», τον οποίο εκείνοι οι καρεκλοκένταυροι κρατούσαν κρυφό στο συρτάρι τους και εγώ αγνοούσα και το ότι υπήρχε).

Έτσι εγώ στράφηκα κατά της «σιωπηρής άρνησης της διοίκησης» με αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Οι καρεκλοκένταυροι όμως κρατούσαν έναν άσσο στο μανίκι τους για να τον βγάλουν στην κατάλληλη στιγμή.

Έτσι λοιπόν με έγγραφοΠ7Γ2β-9992/ΑΣ 13248 το Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «Ο αιτών με το παρόν δικόγραφο στρέφεται εσφαλμένα κατά της υπ’ αριθ. 24 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου για να προβάλλει τη δήθεν σιωπηρή απόρριψη από το Υπουργικό Συμβούλιο της προαγωγής του.... ενώ η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά στη μη προαγωγή του, κατ’ αναπομπή, (και άρα ουδεμία σιωπηρή απόρριψη υφίσταται), είναι, όπως προειπώθηκε, η υπ’ αριθμ. 23/7.9.06». Καταπληκτική κίνηση ματ. Γιατί άραγε δεν έχουμε κάνει παρόμοιες ματ κινήσεις και στο σκοπιανό;

Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουν παραπληροφορήσει όπως φαίνεται την Υπουργό Εξωτερικών και την έχουν πείσει ότι:

- Κατά τους καρεκλοκένταυρους, δεν ισχύει για το Υπουργείο Εξωτερικών η διάταξη του άρθρου 19 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας «Η ατομική διοικητική πράξη κοινοποιείται στο πρόσωπο το οποίο αφορά». (Πουθενά δεν αναφέρεται ότι ο πολίτης πρέπει να μαντέψει την ύπαρξή της). Σχετική είναι και η αναφορά σε πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη (Υπ’αρ. πρωτ.: 3996.03.2.2 από 2 Μαϊου 2003). «Η υποχρέωση της διοίκησης να κοινοποιεί αυτήν καθ’ εαυτήν τη δυσμενή διοικητική πράξη (και όχι απλώς την πληροφορία περί της εκδόσεως αυτής), είναι αυτοδίκαιη και δεν είναι δυνατό να εξαρτάται από προηγούμενη αίτηση. Από προηγούμενη αίτηση μπορεί να εξαρτηθεί μόνον η κοινοποίηση του πρακτικού της γνωμοδοτικής επιτροπής (κοινοποίηση η οποία, ομοίως, καθίσταται υποχρεωτική εφ’ όσον ζητηθεί). Η γνωστοποίηση της αιτίας μιάς δυσμενούς πράξης, τουλάχιστον ως προς το αν η αιτία αυτή υπήρξε τυπική ή ουσιαστική, οφείλει να είναι σαφής και να μην υποχρεώνει τον διοικούμενο σε επισφαλείς νομικούς συλλογισμούς και πιθανολογήσεις».

- Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (όπως π.χ. οι 2023/2003, 73/2005, 3554/2006 και 3555/2006 είναι «προαιρετικές» για το Υπουργείο Εξωτερικών.

- Η αγωγή αστικής ευθύνης του άρθρου 105 του ΕΙΣΝ.ΑΚ κατά του Δημοσίου είναι «αγωγή στρεφόμενη κατά της ίδιας της Υπουργού Εξωτερικών ευθυνομένης δια της ιδιωτικής περιουσίας της».

- Το αποτελεσματικότερο διπλωματικό μέσω για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η άσκηση βέτο (δεν την ενημέρωσε κανείς ότι ουδέποτε στην παγκόσμια ιστορία επιλύθηκε διαφορά με την προβολή ενός «βέτο», αφού αυτό που αρνείσαι σήμερα με την προβολή του βέτο, στο κάνουν αργότερα κλύσμα με τη μορφή «πακέτου»).

- Οι διπλωματικές μάχες δεν κερδίζονται μεν στο Συμβούλιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), αλλά κερδίζονται αναμφίβολα στις Συνεδριάσεις του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου λαμβάνονται δυσμενή μέτρα για τον ενδιαφερόμενο χωρίς να επιτρέπεται η παρουσία και η ακρόασή του. Εκεί στις 18 Ιουλίου 2006 ένας Πληρεξούσιος Υπουργός Α’ μετέτρεψε ένα ευμενές φύλλο ποιότητος που έγραφε «έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων» σε δυσμενές, μεταφέροντάς το ως «δεν έχει αντιληφθεί την αξία των κοινωνικών σχέσεων». Τέτοια ευχέρεια διπλωματικής ευελιξίας ο ανωτέρω διπλωμάτης δεν θα είχε αν μετείχε στο Συμβούλιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για να υπερασπιστεί την ελληνική θέση στο σκοπιανό. Έτσι λοιπόν μόνη της, χωρίς τη συμπαράσταση διπλωματών, θα δώσει τη μάχη στο ΝΑΤΟ η Υπουργός Εξωτερικών.