Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

φιλελεύθερη ή λαϊκή δεξιά θα επιλέξει ο Καραμανλής τη δεύτερη τετραετία;

Η ελληνική οικονομία απαιτεί τομές και απαραίτητες αλλαγές καθόλου ευχάριστες για πολλούς εργαζόμενους κυρίως στο δημόσιος τομέα, πολλά υποσχόμενες όμως μακροπρόθεσμα.

Ο Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει μεταξύ φιλελεύθερης και λαϊκής δεξιάς πολιτικής. Ο λαϊκισμός υφέρπει έτσι κι’ αλλιώς μέσα στην κοινωνία και σε διαμορφωμένες τάξεις εργαζομένων που θεωρούν τα κεκτημένα τετελεσμένο γεγονός άσχετα αν αυτά τα κεκτημένα θίγουν τα συμφέροντα άλλων εργαζομένων και οικονομικών τάξεων. Συνήθως η επιβολή εξισορροπητικών μεταρρυθμίσεων καταλήγει εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας διότι οι γνωστοί θιγόμενοι έχουν εθιστεί στην εκ των προτέρων άρνηση και συκοφάντηση του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη οι παροχές της Κυβέρνησης απαιτούν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων αμέσως μετά τις εκλογές. Ταυτόχρονα όμως μέσα στο πρώτο έτος της νέας κυβέρνησης Καραμανλή απαιτούνται δραστικές και ριζοσπαστικές κινήσεις παράλληλα με την περίοδο χάριτος που θα χαίρει.

Μέσα στη Νέα Δημοκρατία έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις. Της ήπιας μετάβασης και προσαρμογής που όντως είναι ισχυρότερη και της πυγμής που να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια διαλόγου αφού έτσι κι’ αλλιώς πρέπει να επιβληθούν αλλαγές που θίγουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που δεν αποδέχονται εκ των προτέρων την οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.
Η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ευελιξία και δυναμισμό με τη μείωση υπουργείων μέσω συγχωνεύσεων. Ένα σκληρό πακέτο μέτρων μόνο το πρώτο δωδεκάμηνο θα κρίνει την μελλοντική πορεία της ΝΔ και του Καραμανλή στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Μόνο όμως μια πλειοψηφία τριών μονάδων, μπορεί να δώσει τον απαιτούμενο αέρα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σε πρώτη φάση αφορά το ασφαλιστικό. Ήδη είναι γνωστό ότι ορισμένα Ταμεία σε τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια δεν θα είναι σε θέση ούτε να δανειστούν για να πληρώσουν τις συντάξεις και τα χρέη τους. Εδώ απαιτείται κίνηση Σαρκοζί. Δηλαδή να αναλάβει ένας αριστερός π.χ. Κωνσταντόπουλος, το διάλογο και το βάρος της ευθύνης τουλάχιστον μέχρι το σημείο τελικών συμπερασμάτων και πορισμάτων. Πρόσωπο με αριστερό προφίλ και μεγάλη αποδοχή είναι ικανό να εξισορροπήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Παράλληλα μέσα στον πρώτο χρόνο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αλλαγές που ζητά η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και «εξυγίανση» προβληματικών επιχειρήσεων (π.χ. Ολυμπιακή). Μέσα στον πρώτο χρόνο πρέπει να έχουν προχωρήσει οι πωλήσεις μεγαλύτερων πακέτων μετοχών επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση κάνει κακό και στις ίδιες τις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενούς τους και στην κοινωνία γενικότερα αφού φορτώνεται τα βάρη των αποτυχημένων μέχρι τώρα «εξυγιάνσεων». Αν η Κυβέρνηση υποχωρήσει στον πρώτο χρόνο τότε θα έχει χαθεί άλλη μια τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: