Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

καταστροφικές πλημμύρες στην Ασία και κυρίως στη Βόρεια Κορέα.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα έχουν πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες - τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας - που ξεκίνησαν από τις 7 Αυγούστου. Δεκάδες χιλιάδες εκτάρια καλλιεργημένων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει. Το σκηνικό θυμίζει το μεγάλο λιμό των αρχών της δεκαετίας του 1990, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από δυο εκατομμύρια ανθρώπους και είχε προκληθεί επίσης από την καταστροφή των καλλιεργειών, έπειτα από εκτεταμένες πλημμύρες.
Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ενδέχεται να ανέρχεται σε εκατοντάδες. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Ερυθρά Ημισέλινος κάνουν λόγο για 200 νεκρούς ή αγνοουμένους. Ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν έδωσε εντολή για άμεση καταγραφή των αναγκών της χώρας, προκειμένου να αποσταλεί άμεση βοήθεια.
Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις πλήττουν και το μεγαλύτερο τμήμα των Φιλιππίνων, έπειτα από το πέρασμα του τυφώνα «Σεπάτ», ο οποίος κατευθύνεται προς την Ταϊβάν και την Κίνα.
Το Μεγάλο Νησί της Χαβάης αναρρώνει από το πέρασμα του κυκλώνα «Φλόσι», ο οποίος προκάλεσε ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση ενός μέτριας έντασης σεισμού.
Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν και τη βόρεια και βορειοδυτική Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.
186 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία και το Μπαγκλαντές λόγω πνιγμού ή από την καταστροφή των κατοικιών τους.
Αν και ο καιρός βελτιώνεται κάπως, οι βροχές λόγω των μουσώνων σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Ινδίας συνεχίζονται για 20 ημέρες. Η περίοδος των μουσώνων διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο.
Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Από αυτούς 12 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ινδία, 5,5 στο Μπαγκλαντές και πάνω από 750.000 στο Νεπάλ.
Τα ποτάμια υπερχείληασαν και σε πολλά σημεία έχουν πλημμυρίσει. Ταυτόχρονα, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν πλημμυρήσει με αποτέλεσμα να καταστραφεί η παραγωγή ενώ και τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται.
Οι Αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο επιδημιών όσο μεγάλες εκτάσεις παραμένουν καλυμμένες από νερά. Ήδη έχουν καταγραφεί αυξημένα περιστατικά ελονοσίας στην περιοχή του Ασάμ στην Ινδία.
Στα ορεινά της Ινδίας συνέβησαν αρκετές κατολισθήσεις από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
Πάνω από 3.600 κατοικίες κατέρρευσαν στη νότια Κίνα εξαιτίας των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την επέλαση της τροπικής καταιγίδας, ενώ χιλιάδες άνθρωποι στα βορειανατολικά απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: